Бундестимът станал шампион с дрога

Германия допингирала спорта по държавна поръчка

Бундестимът станал шампион с дрога | StandartNews.com

Берлин. Учени от берлинския Университет "Хумболт" са на път да взривят най-големия допинг скандал в историята на немския спорт, твърди Suddeutsche Zeitung.

Според непубликуваното до този момент изследване в Западна Германия е била развита допинг система в непознати досега измерения. Освен лекоатлети по всяка вероятност и националите по футбол на бившата ФРГ (б.р. Федерална република Германия) са вземали допинг от 1954 година, когато печелят световната титла в Швейцария, до 1966 година, когато губят от домакина Англия финала. В продължение на десетилетия немският спорт е бил подложен на систематичен допинг, спонсориран от държавата.

Правителството е финансирало опити с анаболи, тестостерон, естроген и дори кръвен допинг с Епо. Според изследването на Университета "Хумболт" в Берлин футболистите са били подсигурявани първо с веществото перватин, а по-късно и с амфетамини. По всяка вероятност ФРГ печели световната титла през 1954 година под влиянието на дрога. Тогава Бундестимът побеждава считания от всички за фаворит тим на Унгария, постигайки обрат от 0:2 до 3:2. Всички играчи от водения от Сеп Хербергер тим са вземали перватин, принадлежащ към групата на амфетамините. Те потискат чувството за умора, глад и болка и подсилват за кратко самоувереността в спортистите. При всички положения става въпрос за дрога, която може да предизвика психоза и параноя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай