Петък,

БФС ще връща пари на държавата

От: Пламен Вълков -
A
A
A

БФС ще трябва да връща пари на държавата. Това е показала направена проверка на централата от Министерството на младежта и спорта.
Сумата, която е изразходвана неправомерно от отпуснатите средства, е в размер на 144 510 лева. 142 776 лева от тях са "потънали" покрай организацията на Европейското първенство за юноши до 17 години, което се проведе през 2015 г. у нас. То се проведе в Бургас, Созопол, Стара Загора и Сливен, а негов директор бе Павел Колев. Президент на централата тогава още бе Борислав Михайлов.
Парите, които не са били похарчени правилно, са отишли за наем на стадион "Черноморец" в Бургас. За това са изразходвани общо 305 хил. лева, но министерството признава за разходи едва 162 234 лева.
БФС отчита, че са платени наеми десет дни преди първата тренировка и няколко дни след края на първенството. А на практика занимания не са водени поради неприсъствието на нито един от отборите участници.
В момента министър Красен Кралев очаква реакция от БФС.
"Единственото нецелесъобразно разходване на средства от проверките на БФС се установи по организацията на Европейското първенство по футбол на стадиона на Черноморец. Всичко е описано. От тук нататък сме отправили претенциите си към футболния съюз и чакаме техния отговор. Сега има два пътя - единият е да признаят нашите претенции и да платят дължимата сума, другият е да ги оспорват и да търсим разрешение на казуса по съдебен път, което също е вариант", заяви Кралев. Той разкри, че други нарушения по отпускането на средства към БФС не са намерени, с изключение на такива за 1740 лева. Те са по програмите за развитие на детско-юношеския фютбол - закупуване на екипи и осигуряване на лагери. Не е открит "конфликт на интереси" в това, че детските тимове са спали в хотели, които са свързани с вицепрезидентите на БФС Атанас Фурнаджиев и Йордан Лечков (вече е само член на Изпълкома). Цените също не са били завишени.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички