Белчо Горанов: Българските спортисти ще покажат най-доброто в Минск

Всички са се подготвили старателно за вторите Европейски игри, категоричен е генералния секретар на БОК

Белчо Горанов: Българските спортисти ще покажат най-доброто в Минск | StandartNews.com

Днес в Минск (Блр) стартират вторите Европейски игри. България ще бъде представена от 85 елитни състезатели в 15 спорта. Генералният секретар на БОК и президент на юридическата и етична комисия на Международната федерация по борба Белчо Горанов разказа пред "Стандарт" за очакванията за българското представяне и бъдещето на този формат на игрите.

- Г-н Горанов какви за очакванията ви за представянето на българските спортисти на вторите европейски игри в Минск?
- Очаквам силно представане от нашите спортисти, което означава и спечелването на медали. Делегацията ни за Минск е на ниво. Министерството на младежта и спорта подсигури всички средства за подготовката на спортисти с квоти за игрите, както и за тяхното участие. За това искам да благодаря на министър Красен Кралев. През годините сме работили с министерството отлично, така беше и сега за тези игри.  
- Участието на България с 85 спортисти гаранция ли е, че изпращаме най-добрите на този престижен форум?
- В някои от спортовете наистина участваме с най-добрите си състезатели. В мъжкия бокс, джудото, бадминтона и кану каяка игрите в Минск са със статут на европейски първенства. Всички се подготвиха много старателно за тези игри. Надявам се след година на олимпийските игри в Токио да участват и много от спортистите, които сега ще са в Минск. Вярвам, че те ще се намесят в разпределението на медалите.
- Какво според вас е бъдещето на  европейските игри и имат ли шанс те да  доближат по ранг и популярност Панамериканските и Азиатските?
- Този формат значително закъсня. Първите игри се проведоха в Баку преди 4 години. От тогава досега се чуха много и различни мнения за бъдещето на европейските игри. Спортният календар на големите спортни федерации, като лека атлетика, футбол, баскетбол, волейбол е много сгъстен и поради тази причина е трудно да бъде включен в европейските игри с водещите си спортисти.
Според мен тези игри ще ги има и за напред. В Минск предстои да бъде определен и града домакин на третите такива. Това означава, че Европейските олимпийски комитети полагат нужните усилия този формат да бъде развит и да достигне по популярност Азиатските и Панамериканските игри.
- В деня на старта на европейските игри в Минск и гимназията "Ген. Владимир Заимов", която сте завършили в Сопот чества 50 години. Какво бихте казали на ръководството на училището и на учениците по повод този празник?
- На 21-и юни ще бъде честван 50-годишния юбилей от създаването на това чудесно училище. Поздравявам всички бивши и настоящи възпитаници и преподаватели, както и ръководството на гимназията. Нека имат много здраве, късмет и разбира се още по-големи успехи в образованието и спорта.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай