България кандидатства с Козлодуй за Мача на претендентите

България кандидатства с Козлодуй за Мача на претендентите  | StandartNews.com

Козлодуй. Българската федерация по шахмат официално подаде във ФИДЕ своята заявка за домакинство на Мача на претендентите за световната титла по шахмат, който ще се проведе в периода 12-30 март, 2014 г. Българската кандидатура предвижда награден фонд за турнира 1 500 000 евро, а за град домакин е определен Козлодуй.

Досега за участие в Мача на претендентите са се класирали гросмайсторите Веселин Топалов, Левон Аронян, Владимир Крамник, Сергей Карякин и Дмитри Андрейкин. Съставът на участниците в турнира ще бъде допълнен от загубилият в Мача за световната титла Ананд – Карлсен, който ще се проведе през ноември тази година в Ченай, Индия, класиралият се на второ място във веригата „Гран При ФИДЕ" и един шахматист, посочен от страната-домакин на мача.

Досега, освен България, официална кандидатура за домакинство е подала Русия, която е посочила за град на провеждане на турнира Ханти-Мансийск.

В момента руснаците имат трима участници в Мача на претендентите, към които биха могли да се прибавят евентуално още двама – определеният от страната – домакин, в случай, че спечели кандидатурата на Русия и гросмайстор Александър Гришчук, който би могъл да се класира, в случай, че спечели последния турнир от веригата Гран При в Париж.

Желанието на руснаците да организират Мача на претендентите, при положение, че вече имат трима сигурни участници в турнира, говори за стремежа им да вкарат в него възможно най—голям брой свои шахматисти, за да могат да диктуват условията при излъчването на претендент за шахматната корона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай