Апокалипсис по аржентински (ОБЗОР)

Апокалипсис по аржентински (ОБЗОР) | StandartNews.com

Бизнесът трепери, загуба от Германия носи и срив на икономиката
Народът първо полудя, после посрещна с поклон националите

120 арестувани, 70 ранени. Димки, бомби, камъни, изпепелени коли, разбити магазини, театри, барове, свистене на гумени куршуми, вой на сирени, писъци, летящи навсякъде камъни и парчета от паваж. Апокалипсис на живо. Това бе картина от Буенос Айрес минути след загубата на Аржентина от Германия на финала за световната титла. Мъката на феновете бе жестока и прерасна във вандалщина. Началото бе дадено с потрошаването на подвижна телевизионна станция на местен канал. Нещата не бяха по-различни в Ла Плата, където задържаните са 30, в Кордоба и Ла Риоха. Всичко, което може да се потроши, беше счупено. Сетне народът се кротна, за да посрещне националите като герои. Стотици се изсипаха на летището в Буенос Айрес, очаквайки боинга 737, с който националите се върнаха от Бразилия. Първи излязоха шефовете на федерацията, следваха Сабела, Енцо Перес, Гарай, Билия и т.н. Всички бяха с наведени глави, в мрачно настроение. "Този отбор остави кожата си по терена", гласяха единствените думи на треньора Сабела. "Благодарим", крещяха стотиците фенове, които бяха накацали като птици по бетона, за да видят националите. После хукнаха заедно с автобуса, който се отправи към резиденцията на президента за среща с Кристина Кирхнер. Тя обяви, че няма да пропусне да се види с отбора, но ще бърза заради рождения ден на внук си. "Вие сте истински лъвове. Благодаря ви", обяви тя и първата прегръдка беше за Лео Меси. "Нашата сплотеност ни изведе до финала. Благодарим за подкрепата", каза любимецът на феновете. Останалият свят обаче му се присмя. Статистиката говори ясно - Нойер има повече точни пасове от него на Мондиала.

"Това злато не топли", призна и Лео за наградата за футболист номер 1 на първенството. "Сега най-важното е да продължим по този път и да надграждаме", гласяха кратките думи на Хавиер Масчерано. Езекил Лавеци пък показа чувство за хумор. Нападателят връчи на държавния глава бутилка с минерална вода - "Това спечелихме". Сабела най-после му отмъсти за шегите и вицовете по свой адрес: "Това спечели ти, пази си я".

Не толкова весели бяха обаче икономистите. Те предрекоха, че бизнесът в Аржентина също ще пие студена вода. Очаква се намаляване на инвестициите, падане на индексите на фондовата борса и крах в търговията. За това говорят и данните от резултатите от предишните две световни първенства, в които Аржентина пак загуби от Германия, но на 1/4-финалите.

Диего захапа зетя и ФИФА

Основни играчи изневериха и не бяха на нивото, което се очакваше от тях, отсече Диего Марадона в предаването си "Де Сурда". "Серхио Агуеро не бе за този мач. Проблемът е физически. Той имаше контузия и тя му пречеше да хапе", отсече Марадона. Дон Диего бе категоричен, че Меси не заслужава наградата за №1 на първенството. "Търгашите (б.р. ФИФА) му дадоха награда, но този път тя не е заслужена. Щеше да приляга повече на Хамес Родригес", категоричен бе Марадона. Според него Алехандро Сабела също е объркал нещата. "Така и не разбрах смяната на Енцо Перес с Гаго, съвсем друго направиха те - Клозе излезе и Гьотце режи мача. В този момент нямахме крака. Германия си го заслужи. Макар и криминално. Но съм доволен, защото Аржентина върна имиджа си", каза още Диего и похвали Масчерано, Гарай, Сабалета и Рохо.

Д-р Хаус утеши "селесион"

в мрежата. "За съжаление мачовете не могат за завършат 0:0. И все пак - само Аржентина", отсече актьорът Хю Лори. Певецът Майкъл Бубле също тъжи заедно със "синьо-белите". Той е техен фен заради съпругата си Лусиана Лопилато. Към сълзите на Лео Меси и компания се присъедини и Рики Мартин. Актьорът Аштън Кътчър съжали "инчасите" и най-вече един от тях - Ел Леон. Аржентинският запалянко го приюти в караваната си ден преди финала. Там двамата готвиха хляб и телешки пържоли. Щерката на Каниджа също не скри болката си от провала срещу Германия. Легендарната американска банда "Крийдънс" благодари на феновете на Аржентина, които избраха хита им "Бед муун райзинг" за химн на националния отбор.

"Маракана" стана и боксов ринг

Меле след меле заформиха феновете на Аржентина и Бразилия в тунелите на "Маракана". Още с влизането на стадиона между тях настана напрежение. "Рио е наш", крещяха сънародниците на Лео Меси. Местните пък започнаха да ги обиждат с маймунски звуци. "Вие сте макаци", допълваха бразилците. "Мислех, че идвам на мач, а не в зоологическа градина", обяви един от "гаучосите". Четири здрави боя се заформиха след края на срещата в тунелите към входовете. Едно от тях продължи около 30 минути. Наложи се да се намесва военна полиция. Тя спаси и няколко аржентински семейства, които бранеха с каквото могат децата си. 200 души са потърсили медицинска помощ, обявиха бразилските власти. 38 пък са задържани за черна борса и кражби. Бой от колега пък яде френски фотограф в блъсканицата при награждаването на световните шампиони. Бразилският писател Едуардо Буено обяви, че е отнесъл няколко шамара, след като се е израдвал на отменения гол на Игуаин. Меле имаше и във фен зоната на Копакабана.

Животът е по-скъп от световното

Вероника Бруати
(съпруга на загиналия в Бразилия аржентински журналист Хорхе Лопес Топо)

Световното не струва колкото човешки живот. Но как да го обясниш на тези, които не са журналисти? Аз съм в ресторант в долната част на Буенос Айрес, млади мъже са се издокарали с черни вратовръзки. Отвън всичко е в синьо и бяло. Снимките на Меси са навсякъде, дори и на Обелиска. Не можеш да си го представиш, Топо. Само си мечтал за този момент. Сега обаче си над Лео, в небето. За мен обаче целият свят е обхванат от твоята смърт. Не ми а до футбол. Нито до илюзията, която гледат всички. Или до титлата на Аржентина. Тя е това, което ти мечта. Да видиш как Лео вдига купата. Аз се вкопчих в това. Вчера бе най-трудният ми ден (б.р. финала). Ние бяхме едно. Ти ме напусна в ден, в който ме направи майка. 9 юли. Помня вика ти, когато взе в ръцете си Августин. Сега съм сама със себе си и Лусия. Чух те обаче как говориш в ефир. Казваше ми какво ще бъде следващото ти интервю, статия. Но не знам как да обясня на децата ни, че ти няма да се върнеш. Искаше ми се да бъдете заедно с Рубен Матайнас и да гледате мача. И аз да бъда при вас, на "Маракана", както бе на мача с Босна. Мислех, че си по-добър с писалката, но се оказа, че си добър и в радиото. Минават няколко минути - Игуаин вкарва. Германците не знаят какво става. Аржентина играе с 12 играчи. Мисля, че те виждам и в студиото. Седиш до Фено Тарталия. С черна риза и сив панталон. Изстрел на Германия, гредата ни спасява. Да, там си, отляво. Победи ни времето, а не Германия. Проклети продължения. Момчетата дадоха всичко. И Меси, твоят Меси, не бе очаквал да го похвалят. Охраната на ФИФА нямаше да те спре да слезеш на терена и да го прегърнеш. Лесно е да направиш това при победа, трудно при загуба. Сега ме прегръщат всичките ти колеги и приятели. Защото загубих най-важното нещо в живота си. Това за теб щеше за бъде титлата. Загубих любовта си, мъжът, който щеше да остарее с мен. Бащата на Агус, Лусия и Лара. И днес бъдещето е черна страница.

Гавра с брашно пред хотела на тима

Жестоки гаври с аржентинците си направиха бразилците. Привърженици на "Фламенго" се изсипаха пред хотел "Радисън", където "гаучосите" се прибраха с наведени глави. Ултрасите изсипаха торба с брашно и заформиха огромна линия с нея. След това започнаха да имитират смъркане на кокаин. "Това ви остава! Напудрете си хубаво носовете!", крещяха бразилците. И запяха любимата си песен против Марадона. Както е известно, идолът на Аржентина публично си призна, че редовно е употребявал кокаин, за което бе наказан и от ФИФА.

"Как се чувствате сега?", заядоха се медиите в Бразилия с комшиите след загубата. Аржентинската агитка нахлу в Рио, пеейки си тази песен, за да дразни домакините за загубите им 1:7 от Германия и 0:3 от Холандия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай