25 г. след трагедията на "Хилзбъро" - ново разследване

25 г. след трагедията на "Хилзбъро" - ново разследване | StandartNews.com

Шефилд. Ново разследване ще бележи 25-ата годишнина от трагедията на стадион „Хилзбъро" в Англия. Четвърт век след един от най-кървавите инциденти в историята на английския футбол, властите ще се опитат да разплетат най-сетне трагичната история.

На 15 април 1989 г. 96 души, фенове на футболния клуб Ливърпул, намират смъртта си по трибуните на стадион „Хилзбъро" в Шефилд. Дошли да подкрепят своите любимци срещу Нотингам форест, близо 100 души са премазани и стъпкани до смърт.

Много въпроси така и остават без отговор. Каква е причината да се стигне до мелето? Чия е вината за пускането на твърде много хора по трибуните? Сегашното разследване на Острова цели да открие отговорите на тези въпроси веднъж завинаги, след като през декември 2013 г. върховният съд отмени първоначалната присъда, определяща драмата като серия от нещастни случаи.

Това идва на фона на проведено независимо разследване, заключило че много от жертвите са можели да оцелеят, стига да им е била оказана медицинска помощ своевременно и при по-адекватни действия на полицията.

Разследването ще трае няколко месеца. Очаква се съдебните заседатели да чуят неразкрити досега доказателства по въпроси свързани със сигурността на стадиона, мерките за справяне с тълпата и реакцията на службите за спешна помощ.

В съда за първи път ще бъде прожектиран и едночасов филм на Би Би Си с неизлъчвани досега кадри.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай