20 години без Сена

20 години без Сена | StandartNews.com

След смъртта на моя герой с дни не можах да се съвзема, признава Хамилтън

Годишнината от трагичната смърт на Айртон Сена и австриеца Роланд Раценбергер привлече на пистата "Имола" хиляди желаещи да ги почетат. На 1 май 1994 г., преди 20 години, завинаги спря да тупти сърцето на най-харизматичния пилот в историята на Формула 1.

Легендарният бразилец, който преди това бе спечелил 3 световни титли, катастрофира тежко по време на състезанието за Гран при на Сан Марино на пистата "Имола". Раценбергер загуби живота си във втората квалификация, ден по-рано.
"Когато бях малък, събирах книги и филми за Айртон. Той беше пилотът, от когото се възхищавах. Той ме вдъхнови да стана и състезател. Денят, в който загина, бе много тежък за мен. Не исках да покажа емоция пред семейството си и се скрих. Дълго време не успях да преодолея мъката и да дойда на себе си, защото моят герой бе мъртъв", признава лидерът в шампионата този сезон Люис Хамилтън, който е бил само на 9 г. по време на трагедията.

Роднини и привърженици на Сена и Роланд също се събраха на "Имола", за да споделят тъгата си. "Това е един много емоционален ден, защото времето на успя да намали любовта на хората към него. Той живее в нашите сърца", коментираха всички. Племенницата на Сена - Паула, сподели развълнувана, че е трогната от следата, оставена от него. Феновете започнаха да пристигат от рано сутринта за събитието, посветено на Сена, оставяйки цветя и бележки до статуята на пилота.

Футболистите от бразилския отбор "Коринтианс" отбелязаха 20-годишнината от гибелта на легендата, като сложиха на главите си състезателни шлемове в жълто, зелено и черно преди двубоя с "Насионал" в мач за купата на страната.
От "Макларън" също показаха, че не са забравили най-великия пилот в историята си. Екипът от Уокинг припомни един от най-завладяващите моменти в богатата кариера на бразилеца - легендарната квалификационна обиколка в Гран при на Монако през 1988 г., считана за най-добрата в историята на Формула 1. Тогава той постига феноменално първо време, като изпреварва с цели 1,427 сек най-близкия си съперник Ален Прост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай