Сметната палата не може да е полицай за първите хора в държавата

Сметната палата не може да е полицай за първите хора в държавата | StandartNews.com

Да имаме милионери, но преди да влязат в политиката

Хубаво е да имаме милионери, но преди те да влязат в политиката, а не да станат милионери от политика. Отчетността на публичните личности е едно, а проверката и контролът съвсем друго. Декларациите, които се подават в момента, не са скрепени с наказателна отговорност. Ето защо дори да има неверни данни в тях, нищо не следва от това. Често се установява, че не се декларират придобити имущества, средства и така нататък. Това е стар проблем, за който се говори всяка година. Друг проблем е този с проверките. Но искам да обърна внимание на това, че Сметната палата не е полицай на ВИП-овете. Тя не е разследваща институция и не е нейна работа да прави разследвания на личното имущество на политиците.

За това трябва да има специална институция с разследващи правомощия - дали ще е прокуратурата или някоя друга институция, но не и Сметната палата. Разумно и полезно ще е създаването на такава институция у нас. Но не знам дали ще се случи. Въпрос е на публичен дебат и на политическа воля. Обществото само трябва да реши дали е нужно да създаде такава институция, която да разследва имуществото на ВИП-овете, на лицата, заемащи висши държавни длъжности. Сега действащият закон все пак е нещо, има определени проверки, но не може да замести това, което би могло да бъде, ако се даде възможност за разследване на имущества с неясен произход.

Заплатите не се декларират, но на някои позиции те са доста високи дори и в публичния сектор, затова не е невъзможно да се спестят големи суми от възнаграждения. Декларациите не гарантират, че държавниците ни не са се облагодетелствали от властта, защото това не е достатъчно като механизъм. Разследване е механизмът - институция с разследващи правомощия, в която да работят прокурори. Защото те имат такива правомощия като при разследването на престъпления и могат да събират всякакви доказателства. Имат най-силната разследваща власт в ръцете си. Към момента такива правомощия имат полиция, следствие и прокуратура. Но без специален закон няма как да се случи. Трябва да има специален закон, специална институция, специални правомощия и най-важното е тя да действа както трябва, за да се разкрият незаконно забогатели управници и политици.

Записа Михаела Благоева

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай