Столична община подменя старите "Икаруси"

Фандъкова: Всички обществени поръчки - вече електронно

Столична община подменя старите "Икаруси" | StandartNews.com

До края на януари очаквам да приключим две от процедурите за купуване на нови 25 трамвая и 30 тролея. Със закупуването на тролейбусите те ще бъдат изцяло подменени, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от БГНЕС.

Подмяната се чака отдавна от гражданите, пътуващи по линии номер 2, 6, 7 и 9, които частично се обслужват от над 30-годишни "Икаруси“.

Кметът съобщи, че и през тази година ще продължат инвестициите в обновяването на градския транспорт и купуването на електробуси и автобуси, които да се движат на природен газ. Всички тези усилия са част от мерките на общината за справяне със замърсяването на въздуха в столицата.

“Вчера дойдоха и последните 7 нови електрически автобуса, които са част от проекта, опериран от "Столичния електротранспорт“. Всички 15 електробуса, от първия етап на този проект, са в София. Първият от тях вече се движи по линия 123. Останалите ще бъдат пуснати до началото на март и ще се движат по линии 84 и 184“, поясни Фандъкова.

До средата на годината се очаква да пристигнат и всичките 13 нови трамвая. "Два от тях вече са в движение. Очакваме останалите 11, всички те ще се движат по линия 18”, уточни кметът. Тя добави, че продължават и процедурите по закупуването на 82 електробуса. Едната процедура е за 30 електробуса с възложител "Столичен електротранспорт“. За нея са подадени оферти от 5 участника, като четири от тях са европейски компании. Предвижда се електробусите да се движат по линии 73, 74, 6 и 60.

Фандъкова припомни, че заради техническа грешка в документите е била спряна обществената поръчка за закупуването на 52 малки електробуса, които ще се използват за довеждащ транспорт до метростанции и друг вид транспорт. След изтичането на сроковете за обжалване поръчката ще бъде обявена отново.

Йорданка Фандъкова каза също, че Столична община вече ще провежда своите обществени поръчки само електронно. “Имаме пълната готовност първите поръчки, които трябва да се обявят за новата година, да бъдат обявени по този начин и вече да няма друг начин. Непрекъснато наши структури възлагат по-малки и по-големи поръчки. Първата поръчка, която ще обявим в този формат, е за поддръжка и експлоатация на 11 фонтана в София. Прогнозната й стойност е около 240 000 лв. Има и още няколко поръчки, които са по-малки. Сред тях е доставката на медицински консумативи за патронажната грижа. Процедурата е на стойност около 39 500 лв.“ Според Фандъкова ползата от този начин на провеждане на поръчките, от една страна, е, че участниците няма да разнасят кашони с документи, защото всички документи се подават електронно, а от друга страна, този способ ще осигури максимална прозрачност на обществените поръчки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай