Оформят арт-квартал в центъра на Стара Загора

Да се изгради арт-квартал в центъра на Стара Загора, предложи политологът Първан Симеонов, изпълнителен директор на Галъп интернешънъл.

Оформят арт-квартал в центъра на Стара Загора | StandartNews.com

Загора, предложи политологът Първан Симеонов, изпълнителен директор на Галъп интернешънъл. Той бе първият гост  на поредицата срещи под надслов "Красивите лица на Стара Загора", която събра снощи в Международния младежки център в града ученици, студенти и граждани. Според Първан Симеонов  и негови връстници и приятели, инициатори на тази идея, арткварталът ще бъде разположен в централната градска част, на ул. "Сава Силов", където се намират трите най-красиви къщи в града, построени в началото на XX век и запазени до днес. Става дума за реновираният дом на арх. Мара Георгиева, катедралният храм "Св. Николай" с обновената наскоро градина и кукленият театър. Това ще бъде едно ново пространство, в което ще се реализират различни културни прояви,посочи Първан Симеонов. В дискусията се включи и зам.-кметът Иванка Сотирова и стана ясно, че общината подкрепя идеята за арт-квартал. Кметът Живко Тодоров е изпратил писмо до Института за паметници на културата, в което настоява трите къщи, построени по проект на виенския възпитаник арх. Христо Димов, да придобият статут на паметници на културата. 
  Проектът "Красивите лица на Стара Загора" се посвещава на 140 години от възстановяването на града и се осъществява се от община Стара Загора и сайтът за култура "Долап.бг". До края на годината са насрочени още седем срещи с известни старозагорци, които живеят в столицата или в различни кътчета на света и искат да участват в дискусията за бъдещето на града. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай