Кметът Живко Тодоров – общината ни е жива система, развиваме се заедно с нея

С тези думи започна мандатния си отчет кметът на Стара Загора Живко Тодоров в залата на Културния център

Кметът Живко Тодоров – общината ни е жива система, развиваме се заедно с нея | StandartNews.com

„Благодаря на всеки един от вас, че отдели от времето си и е тук, за да се запознае с отчета ни за изминалите четири години. Напечатаните акценти от този мандат са 80 страници в брошурата, която имате в ръцете си, Да, има още какво да направим, както и проблемите, с които се сблъскваме не са никак малко, но винаги ще има какво още да подобрим“, с тези думи започна мандатния си отчет кметът на Стара Загора Живко Тодоров в залата на Културния център.

„Градът, общината ни – те са живи системи, развиващи се непрекъснато, динамични. Изискват всички да се включваме в тези процеси, да бъдем полезни, активни. Имаме нужда от по-организирано общество, от повече мисъл и сърце. Всички държави са надграждали постепенно – ние също го правим, но можем да се поучим от грешките им, за да вървим уверено напред. Началото поставя винаги „човекът в огледалото“, сподели Живко Тодоров. Традиционно той презентира акцентите от изминалите години в присъствието на своя екип, като на сцената до него бяха зам.-кметовете Радостин Танев, инж. Янчо Калоянов, Надежда Чакърова, Красимира Чахова и Милена Желева, както и секретарят на администрацията Делян Иванов, съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.

„Не може да не споменем какво правихме през тези години, но не може да не отчетем и обстановката, в която работихме през това време. Всички помним през какво преминахме заедно. През 2020 година, на 8-ми март, държавата обяви извънредно положение и дойде пандемията – затворени градове, бизнеси на ръба на оцеляването, но и много хора, които се сблъскаха отблизо с вируса, някои, за съжаление - загубиха  битката с него и живота си. Налагаше се да бъдат вземани екстремни мерки. Всичко това, освен чисто човешки, даде отражение и на администрацията, на общинския бюджет, защото мерките тогава ограничиха постъпленията в местната хазна за близо две години. Месеци след пандемията, в страната настъпи и политическа криза – пет последователни пъти бяхме на избори, което създаде тежки предизвикателства пред администрациите. В същото време, започна и войната, както и бързото повишение на цени и услуги. На фона на всичко това – ние не вдигнахме данъците, не сме го правили от 2012 година. Казвам го, за да си представите в каква ситуация работихме и продължаваме да го правим. Това ни научи да бъдем устойчиви на трудностите, те ни правят по-силни. Убеден съм, че Община Стара Загора излезе силна от тези години. Нашият град ще бъде все по-перспективен и уреден, общината също. Казвам това, въпреки обстановката с мащабния ВиК ремонт в момента и разкопаните улици“, сподели още кметът на Стара Загора. „Преди 11 години пред вас споделих, че няма да бъда кметът, който стои в кабинета си и който ще изчака мандата да мине без да прави нищо, за да не носи негативи. Напротив – моята цел е да се развиваме, да се случват много неща, това е ролята на управника – да може да носи отговорност, но и да има дългосрочна визия и перспектива, решителност да не се отказва“, категоричен бе Тодоров.

„Община Стара Загора е в стабилно финансово състояние – харчим толкова, колкото събираме. Използваме общински дългове, за да финансираме проектите и в момента, в който получим финансовите средства по тях – връщаме взетото. Както казах и малко по-рано – данъците не са повишавани през това време, а всеки може да направи справка за минималната работна заплата през 2012 г. и сега. В началото на следващата година се очаква нова промяна, а повечето служители на администрацията получават този минимум, очакващ се да стане над 900 лева. Всички тези неща, които сме реализирали в годините не са били за сметка на данъците на хората и бизнеса, а на разумното и консервативно управление на общинските финанси“, направи равносметка Живко Тодоров.

Реализираните проекти през мандат 2019 – 2023 г. са за над 300 млн. лв. Средствата са осигурени от европейските фондове, държавния и общинския бюджет.

Инвестициите са насочени към образованието и здравеопазването, културата, транспорта, екологията, към подземната и надземната инфраструктура, стана ясно от презентацията на кмета. В индустриална зона „Загоре“ привлечените инвестиции за периода са на стойност близо 150 млн. лв., а планираните работни места след реализация на проектите са над 1500. Предстои втори етап на разширение на зоната и приобщаване на още нови имоти с различна площ.

Кметът Тодоров представи и реализираните проекти, които допринесоха за градската среда и качеството на живот на старозагорци през изминалите четири години, като цялостното обновяване на Станционната градина, завършването на продължението на парк „Артилерийски“ и изграждането на един от  най-модерните скейт паркове у нас. „Не може да не споменем Зоопарка, въпреки че имаше известно забавяне с ремонта му заради пандемията, днес той е с атрактивен, модерен и функционален вид. Това е един от най-посещаваните туристически обекти“, подчерта Тодоров. Той сподели с присъстващите и за дейностите, които допринесоха за изцяло европейския вид на друго емблематично място в Стара Загора – пазара в кв. „Казански“, който вече носи името на видния благодетел, индустриалец и старозагорец Васил Шаханов, както и едно от най-красивите места за масови събития – Летния театър. Сцената на открито е с богат на събития календар, посочи още кметът и даде подробности по извършващия се в момента ремонт на сградата на Драматичния театър „Гео Милев“. „Почти завършено е обновяването на културните обекти, даващи облик на Стара Загора достоен за хилядолетната ѝ история“, каза Тодоров.

В отчета си кметът посочи още, че през периода Общината обнови с нови модерни и екологични автобуси обществения транспорт. „Вярвам, че това е една добра придобивка за нашия град. Когато поех управлението на града дори нямахме общинско дружество, а само много стари и амортизирани автобуси и транспорт от частна фирма“, припомни Тодоров. От думите му стана още, че с нов облик е и жп гарата в града. „Това е държавен проект, но дава един завършен облик на цялото пространство в тази част на града“, каза кметът.

В презентацията си Тодоров показа и някои от големите инфраструктурни проекти, като благоустрояването на физическата среда и реконструкцията на ул. „Св. Княз Борис“, на ул. „Промишлена“ и „Войвода Стойчо Черногорски“, изграждането на кръстовища с кръгово движение на бул. „Св. Патриарх Евтимий“ и „Калояновско шосе“, както и временните съоръжения при бул. „Никола Петков“ и ул. „Иван Вазов“. Подробности бяха дадени и за проектите за разширение на канализационната и водопроводната мрежи в кв. „Самара – 1“, ремонтите в кв. „Три чучура – север“ и „Три чучура – юг“ - проект, който се реализира в момента и др.

По време на мандата, Центърът за административно обслужване на граждани в Община Стара Загора също получи функционалност и модерна визия, а администрацията е все по-гъвкава с електронни услуги, а отскоро е факт и Географската информационна система. Кметът посочи, че от 2015 година досега са премахнати 350 незаконни постройки в кв. „Лозенец“ и кв. „Кольо Ганчев“, като съблюдаването на реда и правилата в тази посока продължава.

Кметът Живко Тодоров припомни и инициативите на Общината в посока подобряване на екологията и околната среда – ежегодните кампании за почистване и облагородяване на междублокови пространства, залесяването на хиляди нови дървета. Закриването и рекултивацията на депото за твърди битови отпадъци също се случи през изминалите няколко години.

Тодоров не пропусна да говори и по темата с предизвикателствата за старозагорци, които съпътстват ремонта за подмяна на ВиК мрежата в града, изпълняван от местното държавно дружество. „Такъв мащабен проект не може да се прави само за една година. Всички виждате, че е трудоемко и няма как да не породи проблеми. Като Община поехме целия негатив – но това трябваше да бъде направено. Има археология – открити бяха доста интересни неща, които тепърва ще показваме и запазваме за поколенията. Имаше и проблеми с трасета и още много съпътстващи неволи. Убеден съм, че крайният ефект ще е добър – по-чиста вода, намаляване на загубите, както и сметките, ще преодолеем и честото разкопаване на улиците, които ще бъдат преасфалтирани сега“, допълни кметът. Той посочи още, че в същото време малките населени места са били подкрепяни с ремонти на улици, тротоари, читалища и кметства. Изцяло нова сграда има Народно читалище „Св. св. Кирил и Методий – 2010“ в село Борилово.

По време на публичния си отчет, Тодоров посочи, че през изминалите години над 100 жилищни сгради за обновени по Националната програма за енергийна ефективност, а в момента Общинска администрация съдейства на 75 сдружения да внедрят мерки в блоковете си с финансовата подкрепа на Плана за възстановяване и устойчивост. Продължава изпълнението и на интегрирания проект, който дава възможност за подмяна на печки на твърдо гориво с отоплителни уреди на пелети, газ и електричество.

През настоящия мандат бяха подобрени условията и създадена по-добра среда и в Приюта за безстопанствени животни, който бе ситуиран в село Могила.

Инвестициите в образователната инфраструктура са били приоритет, стана ясно от думите на градоначалника. На 15 септември, своите първи три групи малчугани ще посрещне новата детска градина „Липа“. На мястото на стария пазар, има поредно детско заведение в централната градска част. Официалното откриване ще бъде на 25 септември, посочи Тодоров. Той допълни и още една от придобивките за младите хора в града – създаването на Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“, както и допълнителен корпус към нея, включващ общежитие, спортна зала и столова. Тодоров припомни и ремонтите на сградите на средните училища „Васил Левски“ и „Христо Ботев“. В периода, по Програма за изграждане и основен ремонт на спортни площадки в държавните и общинските училища, са извършени ремонти на спортна инфраструктура на СУ „Максим Горки“, Основно училище „Митьо Станев“, ОУ „Кирил Христов“ и ГПЧЕ „Ромен Ролан“. Ново парково обзавеждане и оборудване има на площадките за игра и занимания на ОДЗ №1 „Звънче“, детските ясли №1, №8 „Кокиче“ и №13 „Росица“. В процес на изпълнение са дворовете на Детска градина №23 „Кипарис“ и детските ясли №3 „Маргаритка“, №6 „Щастие“, №7 „Еделвайс“ и №9 „Роза“.

По проект “Международен младежки център – „Мисли локално, действай глобално“ – съвсем скоро ще бъде открита нова мултифункционална зала за почивка и свободни дейности в Международния младежки център.

Живко Тодоров посочи още, че в дарената от Мария Жекова сграда в центъра на града, днес даровити деца имат своето място за музика, наука, изобразително изкуство и развиване на потенциала. „Заедно с Музикалното училище това място е изпълнено с живот и много талант. Благодаря на всички, които се грижат за културния и духовен живот на нашия град“, каза още той и припомни на присъстващите, че залата на Културния център също получи обновяване и днес е сцена за различни форуми.

Музей „Литературна Стара Загора“ посрещна 60-годишнината си също в нов дом. Той притежава над 5000 експоната, голям научен архив, стотици редки книги, сред които уникални старопечатни издания, над 100 оригинални художествени произведения.

Тодоров не пропусна да представи и богатите на събития културен и спортен календари, както и десетките професионални форуми и изложения, които се реализират в Стара Загора. „Ние сме от общините, които предоставят бази на спортните клубове безвъзмездно, плащаме им и консумативите, за да имат възможност те да се развиват и да възпитават и изграждат шампиони. Така правим таксите поносими за родителите. Вчера наградихме пореден млад човек от нашия град, който спечели световен медал“, сподели Живко Тодоров. Той сподели, че подкрепа има и към културните институти в града, за да реализират те своите амбициозни програми. „Не са много общините, които подпомагат спорта и културата в такива размери. Тук сме едно цяло и това е повече от радостно, защото заедно правим града си по-организиран и по-добър“, подчерта кметът. Тодоров поздрави и Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, който също е неразделна част от културния и духовен живот в града и общината. „Този тип взаимодействие е повече от похвален. Имаме толкова много поводи за гордост като старозагорци – нека не го забравяме“, категоричен бе той.

Живко Тодоров припомни, че в годините на ковид предизвикателствата, Детската кухня, Домашният социален патронаж и Диетичният стол предоставяха безплатно храна и услуги за съответните целеви групи. Четири екипа извършваха социално подпомагане по домовете на гражданите, осигурявайки им доставка на продукти от първа необходимост и лекарства. Общо 92 555 лева постъпиха през 2020 г. в специално създадена дарителска сметка на Община Стара Загора за борба с коронавируса. В акцията се включиха стотици фирми и граждани. През ноември същата година бе открит и Триажен кабинет за безплатни прегледи и тестове на пациенти с грипоподобни симптоми. С решение на Общинския съвет на Стара Загора бе закупен и дарен на Университетската болница „Проф. д-р Стоян Киркович“ анестезиологичен апарат с функции на интензивен респиратор, на стойност 60 000 лева. В помощ на медиците бяха предоставени защитни облекла и лични предпазни средства.

Община Стара Загора бе солидарна и със съдбата на бежанците от Украйна, които намериха дом и подкрепа в града. Базите на Международния младежки център и на бившата Метрология бяха предоставени на нуждаещите се с решение на Общинския съвет на Стара Загора. От месец март до август 2022 г. беше предоставена за безплатно ползване цялата спортна база на Община Стара Загора на Националния отбор по лека атлетика на Украйна.

Минути преди да започне официалното представяне на акцентите от отчета на кмета – старозагорските математици на Любомир Любенов и Венелина Димова, носили радост и гордост на своите съграждани в годините, донесли през настоящата общо 17 медала от Тайванско-азиатската олимпиада по математика бяха подготвили специална изненада за Живко Тодоров. Децата и техните ръководители му благодариха за подкрепата и уважението и в знак на признателност му подариха тениска в цветовете на българското знаме (точно като тази, която те самите са носили по време на състезанието), изписана с послания и пожелания от тях. „Трогнат съм и ви поздравявам, защото вие сте прекрасни деца и доказвате, че в нашата държава се случват наистина стойностни неща. Трябва да ги виждаме, показваме, да ги поощряваме. Винаги сте имали и ще имате моята подкрепа“, сподели развълнувано Тодоров.

Залата на Културния център се оказа недостатъчна за всички желаещи да чуят публичния отчет на старозагорския градоначалник. Присъстваха представители на държавни и местни институции, културни, образователни и бизнес организации, граждански формации и други.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай