Знакови находки от Калиакра подредени в „Реликвите на Калиакра”

Знакови находки от Калиакра подредени в „Реликвите на Калиакра”  | StandartNews.com

Добрич. Експозиция „Реликвите на Калиакра" бе открита в петък в Каварна, поместена в изложбената зала на Историческия музей. Експозицията представя знакови находки от археологическите проучвания, проведени на нос Калиакра през последните 10 години.

В нея присъства както уникалната находка от това археологическо лято - пръстен със специална кухина за скрита отрова от края на 14 век, още и напълно запазен кръст-енколпион с изображение на Богородица, украшения и накити, монети, сечени от местни владетели и други материали.

Подбраните експонати потвърждават, че през Средновековието Калиакра е столица на Добруджанското деспотство, важна средновековна крепост и значим пристанищен град на Черноморието, изключителен култов център, обяснява доц. д-р Бони Петрунова, зам.-директор на Националния археологически институт с музей при БАН. Тя заедно с екипа си през годините извършва проучването на носа.

От музея съобщиха, че през декември изложбата ще бъде в Шумен, а оттам и в други музеи в страната, които проявяват интерес към находките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай