Затворници учат врачани на чистота

Затворници учат врачани на чистота | StandartNews.com

Враца. Затворници учат гражданите на Враца на чистота и хигиена. Втора година по договор с местния затвор общината осигурява работа за част от лишените от свобода, а те почистват тонове отпадъци от паркове и обществени места в града, съобщи БНТ.

Александър Костов, който излежава присъда за кражба, сега се справя бързо и ловко с метлата, мотиката и вилата. Той е един от групата лишени от свобода с по-леки присъди, които режат храсти и чистят тротоарите по крайречния булевард. Хората, които живеят в района, научиха от нашия екип, че работниците по тяхната улица всъщност са затворници. Групата няма охрана, но има интерес да се труди, защото така се намаляват присъдите.

От поречието на Лева затворниците са събрали над 72 кубика отпадъци, най-вече пластмаси, найлони и гуми. Следващият обект е парка край стадиона, а покрай традиционния панаир работата им ще се увеличи двойно, коментира отговорникът от общината.

"Нямаме никакви забележки - просто има дисциплина, за разлика от някои други наши работници. Тук се работи стабилно", коментира екологът в община Враца Симеон Кръстев.

За работата по почистването на терените общината заплаща по 16 лева на ден на всеки от работещите затворници. За сравнение наетите по европрограми безработни извършват същите дейности за два пъти по-малко пари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Цецо
Коментирай