Заетостта се свива, заплатите растат в Старозагорско

Заетостта се свива, заплатите растат в Старозагорско | StandartNews.com

Стара Загора.  Работещите в Старозагорска област намаляват, но средната работна заплата, макар и с малко се увеличила. Това показват данните в края на първото полугодие, съобщиха от териториалното статистическо бюро.

В края на юни 2012 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение са с 3 687 (3,6 на сто )  по-малко в сравнение със същия период на м. г.. Най-сериозен спад на наетите се наблюдавал във финансовите и застрахователни дейности - 22 на сто, хотелиерство и ресторантьорство –  21 на сто и строителство - 18,1 на сто. Значителен ръст на наетите спрямо същия период на миналата година е бил регистриран в операции с недвижими имоти –  86,8 на сто и професионални дейности и научни изследвания -  20,3 на сто.

За сметка на това през второто тримесечие на годината средната месечна работна заплата в Старозагорско е нараснала с 11,8 на сто спрямо същия период на м. г. Най-много са скочили заплатите на работещите в търговията и ремонта на автомобили и мотоциклети, професионални дейности и научни изследвания и финансови и застрахователни дейности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай