В Старозагорско работещите са се увеличили с 1 623

В Старозагорско работещите са се увеличили с 1 623  | StandartNews.com

В края на декември миналата година наетите лица по трудово и служебно правоотношение в Старозагорска област са били с 1 623 или с 1,6 на сто повече, в сравнение със същия период на предходната година. Това сочат предварителните данни на Националния статистически институт, съобщиха от териториалното статистическо бюро.

Най-голям ръст на наетите лица е бил регистриран в икономическите дейности - търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети - с 894 наети, преработваща промишленост - с 617 лица и транспорт, складиране и пощи - с 380 наети. В процентно изражение увеличението е най-значително в транспорт, складиране и пощи - с 10,7 на сто, създаване и разпространение на информация и творчески продукти и далекосъобщения - с 10,3 на сто и финансови и застрахователни дейности - с 9,6 на сто. Най-голямо намаление на наетите лица в края на миналия декември спрямо същия период година преди това има в селско, горско и рибно стопанство - с 381 наети, а в проценти - в доставяне на води, канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване - със 17,8 на сто.

Средната брутна месечна заплата в Старозагорска област за декември миналата година е била 899 лева, а четвъртото тримесечие - 840 лева и се увеличила с 2,4 на сто. Най-голям ръст на заплатата е бил регистриран в секторите: образование - с 19,0 на сто, култура, спорт и развлечения - със 7,5 на сто и операции с недвижими имоти - с 5,4 на сто. В края на 2104 г. Стараозагорска област е била на пето място по средна работна заплата - след София(столица), Враца, София /област/ и Варна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай