Силен интерес към фестивал в Благоевград

Силен интерес към фестивал в Благоевград | StandartNews.com

Голям интерес има от страна на международна публика, институции и медии към фестивала „Francofolies. Благоевград". Това разкриха в понеделник на прескопференция в Благоевград българските и френски екипи, които организират изданието на най-големия фестивал за съвременна френска музика в България. На нея присъстваха кметът на общината Атанас Камбитов, а специални гости бяха Фредерик Шарпаил – президент на Les Francofolies, и Жерар Пон – Директор на неговото най-популярно ежегодно издание в Ла Рошел, Франция.

Специални видео-обръщения към българската си публика бяха подготвили едни от най-големите звезди на френската музика, които ще имат концерти в рамките на Франкофоли Благоевград - световно известните Патрисиа Каас и Патрик Брюел, електро сунг групата Караван палас, любимият на дискотеките в Европа DJ Боб Синклер, култовата френска рок група КИО и любимите на младите Кристоф Уилем и рапарът Сопрано.

От различни градове в България, Сърбия, Гърция и Македония са постъпили многобройни запитвания за подробности и програмата на събитието. Особено активни са и френските фенове на Фестивала, които традиционно следват неговите издания по света. От Община Благоевград обмислят да осигурят специални автобуси за дните 24, 25 и 26 септември, които да извозват от Летище София до центъра на Благоевград. Събитието, което е вече обявено във Франция, се радва на широк медиен интерес, като до момента желание да отразяват на място Франкофоли в Благоевград са заявили от телевизия France 2, националните ежедневниците le Figaro и le Parisien, регионалния ежеднивник Sud Ouest и радио France Inter.
Освен най-големите френски съвременни звезди, с изпълнение в събитието ще се включат и българските артисти - Графа, Дийп зоун проджект със специалното участие на Веси Бонева, Криско и Михаела Филева. Подготвя се и богата съпътстваща програма, която има амбиция да превърне Благоевград в края на септември в световен център на франкофоните.

„Голямата изненада за публиката на българското издание на Francofolies от 24 of 26 септември е, че фестивалът ще се проведе при вход свободен , което е рядко изключение при провеждането на Francofolies , поради огромния интерес на феновете", каза Атанас Камбитов.

Очакванията са в края на септември във връзка с фестивала града да бъде посетен от над 10 000 туристи – българи и чужденци.

„Благоевград е реално 6-тият град в света, който ще се превърне в световен център на френската песен тази есен", каза Жерар Пон, директор на Les Francofolies.

Амбицията на организаторите е „Francofolies.Благоевград" да се превърне в ежегодно събитие с международна публика от цяла Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай