Швейцарка е почетен гражданин на Добрич

Швейцарка е почетен гражданин на Добрич | StandartNews.com

Добрич. Швейцарският еколог и дългогодишен партньор на община Добрич и зоопарка в града Барбара Геринг единодушно бе определена за почетен гражданин на Добрич, като официално на празника на града на 25 септември тя ще получи отличието. Барбара Геринг от 1997 г. е инициатор на проект за изграждане и развитие на Център за защита на природата и животните –Добрич, България, като и до днес тя продължава сътрудничеството си с колегите си в Добрич.

Добрич празнува на 25 септември, като историците са категорични, че това е второто съединение на България. Познатият на историците Добруджански въпрос възниква на Берлинския конгрес, на който Великите сили разделят територията на Добруджа и дават северната й част на Румъния. През следващите десетилетия Южна Добруджа, в която и до днес Добрич е най-големия град, се превръща в разменна монета в отношенията между двете съседни страни. През 1913–1916 г. и 1919–1940 г. областта е под румънско владичество. Тя се възвръща към България с Крайовския договор от 1940 г.

Тази година Добрич и добруджанци честват 73 години от историческата дата. Община - Добрич, ще посрещне за празника делегации от побратимени общини, дипломати, почетни консули, кметове. За жителите на града и гостите е подготвена богата програма, като сутринта от 9 часа ще бъде отдадена почит на загиналите в мемориалния комплекс Военно гробище. През целия ден по естради в града ще има концерти на детски формации, а вечерта в 19.00 е празничния голям концерт под наслов "Здравей Добрич", в който ще пеят Дамян Попов, Кремена Димитрова, Валентина Димитрова, Александър Байчев и Графа. Празникът ще завърши с илюминации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай