Щъркели напълниха полетата на Добруджа

Щъркели напълниха полетата на Добруджа | StandartNews.com

Добрич. Стотици щъркели напълниха житните ниви на Добруджа. Красивите птици събиращи се на ята, за да поемат своя път към топлите страни, често са повод пътуващите в Добричко да спират и да ги снимат. Старите хора в региона гадаят за зимата по щърковите ята, като разказват, че ако щъркелите отлетят преди 28 август, то ще ни чака люта и тежка зима. Ако птиците поемат на път на 28 август, то тогава зимата ще е нормална, а ако се забавят - почти няма да има студове и сняг и зимата ще е много мека.

Стотиците щъркели в полята напомнят и за това, че лятото си отива. Домакинствата масово се приготвят за зимата. Сред най-купуваните стоки на пазара в Добрич са шабленският пипер, който се предлага за по левче. Търговци и производители съветват всеки спрял се на сергията да купува сега и да не отлага, защото първият пипер е най-хубав. Следващите беритби нямало да дадат толкова едри и месести чушки заради падналите дъждове. По левче върви и патладжанът на пазара, който домакини купуват, пекат и прибират във фризери.

Проверка по борсите за твърди горива показа повишено търсене. Масово борсите работят с предвариелна заявка поне два-три дни напред преди доставката. Най-търсени са дървата, като основно се предпочита дъбът като дървесина за огрев. Мешето се предлага за по 120 лева за тон, а на кубик - за 55 лева. Повечето борси предлагат дървата на тон нарязани и нацепени, така че на домакините им остава след доставката само да сложат по един чифт ръкавици и да складират топлината за студените зимни дни. Някои домакинства, които имат изградени локални парни инсталации предпочитат въглища, казват търговците на твърди горива. Цената на родните брикети насипно е 290 лева за тон, а за пакетирани брикети в чували - 320 лв. за тон. По-скъпи излизат вносните донбаски въглища - там цената за тон насипно е 320 лв., а за пакеритан тон в чували - 360 лв. И за въглищата, както и за дървата, се дават предварителни заявки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай