Шефът на кметовете: Общините дотират държавата

Тодор Попов пресече спекулациите, че ще става депутат

Шефът на кметовете: Общините дотират държавата | StandartNews.com

Пазарджик. Остри критики към проектозакона за публичните финанси, който правителството предлага да влезе в сила от 2014 година, отправиха кметове на срещата с депутати. Общините дотират държавни дейности и имаме доста забележки, каза шефът на Националното сдружение на общините Тодор Попов.

Той, заедно с колегите си от Пещера, Стрелча и Септември, обсъдиха и предложиха становищата на Националното сдружение относно промените в законодателството за местните финанси. Чуха го депутатите Петко Петков, Красимира Стоименова и Гинче Каранинова от ГЕРБ, както и Георги Пирински от БСП.

Като неприемливи за общите промени Попов посочи всички регламенти, отнемащи конституционните бюджетни правомощия на двата органа на местната власт. Текущите разходи за местни дейности няма да могат да се финансират за сметка на поемането на дълг от общината, аргументира се кметският шеф. Освен това той и колегите му са недоволни от пренасянето на намаления през 2010 максимален праг за поемане на дълг от 25% на 15%, което ще лиши една трета от общините от достъп до кредитния пазар.

Сред другите мнения Попов обобщи, че следствие на икономическата криза общините са наранени с близо 1 милиард от собствени приходи и трансфери, което е довело до траен дисбаланс във финансираните от тях услуги. На практика се получавало, че общините дотират държавно делегирани дейности, например за храноден на възрастен от старчески дом. Общините предлагат размерът на изравнителната субсидия да достигне 270 милиона лева (през 20111 тя е била 240 милиона лева) и с това да се подпомогне съфинансирането на европроекти.

Последната точка от дебата бе относно промените във водния сектор като общините предлагат да не се преминава към административно окрупняване на ВиК-операторите, а да се въведат стандарти за лицензирането им.

Междувременно Попов пресече спекулациите, които се носят от известно време, че ще оглави листата на ГЕРБ за изборите и едва ли не е гласен за председател на бъдещия парламент. До 2020 година се интересувам само от местно самоуправление, отсече кметът на Пазарджик.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай