Сензори следят подводници в морето

Подредиха уникална изложба за юбилея на семафорната служба на флота

Сензори следят подводници в морето | StandartNews.com

Варна. Уникална музейна сбирка с първите бинокли и далекогледи се откри на брега на нос Галата на връх вековния юбилей от семафорно-наблюдателната служба на флота. Отпреди 100 години датира морското наблюдаване с 11 поста, обединени под командването на лейтенант Никола Тодоров. На тържественото честване във военно формирование 32 300 дойде и внукът на първия му командир – проф. Климент Хаджов, преподавател в Химико-технологичния университет, катедра „Приложна механика”. Той припомни, че неговият дядо по майчина линия лейтенант – Никола Тодоров, е станал командир на семафорната-наблюдателна служба едва на 25 години, а след това и командир на първата ни българска подводница. Негов помощник тогава е бил героичният контраадмирал Иван Вариклечков.

За юбилея на морското наблюдение на флота е издадена книга за историята му само за първите две години от създаването му със запазени документи от това славно време. В тях е отбелязано, че навремето управителят на Балчишката митница със свои средства е направил пост на военните за наблюдение в морето.

Министърът на отбраната Аню Ангелов откри миналата година „Бреговата радиолокационна система за контрол на корабоплаването и охрана на морската граница-ЕКРАН”. Тя осигурява обща картина на ситуацията по море чрез обединяване на информацията от всичките 8 поста за наблюдение по черноморското крайбрежие. От догодина системата ще се надгражда с подвижни радиостанции и сензори за наблюдение на подводници, съобщи командващият на ВМС контраадмирал Румен Николов. Според него са необходими законодателни промени, за да бъде изградено обща наблюдателна система – на военните, на „Морска администрация” и Гранична полиция.

Със заповед на министър Аню Ангелов бяха наградени за юбилея 13 военнослужащи ,като командирът на 32300 кап.II ранг Йордан Стефанов получи почетния знак „Св.Георги „-II степен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай