Секира със застраховките след земетресението

Дружествата отказват да плащат полиците в Перник, погват ги надзорници

Секира със застраховките след земетресението | StandartNews.com

Перник. Поредна секира се стовари върху перничани след земетресението от 22 май. Застрахователите масово отказват да изплащат обезщетения по полиците за пуктанитините по жилищата. Експерти на дружествата стриктно минавали на огледи, но описвали щетите като козметични или драстично намалявали площта на пукнатините.

Сигнали от попарени местни жители със застраховки затрупаха бюрата на екипа на министъра по европарите Томислав Дончев. Заради масовото недоволство, командирования в Перник държавник извика Комисията за финансов надзор. Тя ще отвори приемни в града и ще изслуша всеки потърпевш без предварително записване, обяви Дончев. Надзорниците ще събират жалби на граждани този петък и следващия понеделник от 10 до 13 часа в областната администрация. Всеки сигнал ще бъде проверен обстойно.

Отказите от изплащане на суми по полиците са причина и за слабия интерес към застраховки в района след бедствието. Дружествата очакваха бум в договорите след силния трус в края на май и започналия тогава маратон от автършокове, но новите им клиенти се броят на пръсти. Ударът на застрахователите дойде след секирата на междуведомствената комисия по бедствията, която обяви, че няма да плаща обезщетения под 2 000 лева. Кметът Росица Янакиева се опълчи, че това означава спиране на парите за половината от пострадалите от трусовете и поиска таванът да бъде свален до 300 или 500 лева. Същевременно още следващата седмица ще бъдат поръчани първите 10 къщи на останалите без дом перничани. Парите са от новата национална дарителска сметка, в която 10 бона вкара БЧК, а 700 000 лева ГЕРБ от партийната си субсидия. Очаква се и отпускането на допълнителни 3,5 милиона лева от междуведомствената комисия на заседанието й следващата седмица, съобщи Дончев. Водят се разговори и за подпомагане на пострадалите с дърва за огрев от министерството на земеделието и горите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай