Родилка почина в свиленградската болница

Родилка почина в свиленградската болница | StandartNews.com

45-годишна родилка почина в АГ отделението на Свиленградската болница при раждането на първото си дете. Бебето-момиченце е извадено с цезарово сечение и е било първоначално също в критично състояние, заради което е транспортирано в отделението по Неонатологията в Хасково.

Смъртта на Велина Лефтерова е настъпила на 19-ти юни, съобщиха от Областната дирекция на полицията в Хасково в понеделник. По случая има образувано досъдебно производство по член 123-ти ал. 1 от НК за причиняване на смърт от незнание или немарливост.

Родилката е била приета в болницата в Свиленград в петък рано сутринта миналата седмица с обилно кървене и силни болки. Жената е била в 8-мия месец след ин-витро оплождане, направено в Софийска клиника обясни шефът на МБАБ -Свиленград д-р Димитър Ермов.

След прегледа се установява, че бъдещата майка е с отлепена плацента. Заради проблемите екипът в АГО решава да й бъде направено веднага цезерово течение. Операцията е извършена от д-р Христина Баева и д-р Апостолов. Ражда се момиченце, тежащо килограм и половина. След операцията майката обаче продължава да кърви. На няколко пъти са и правени кръвопреливания, приложено е лечение, още сутринта е била интубирана и е поставена на командно дишане. Накрая развива ДИК-синдром, започва да кърви отвсякъде. На помощ пристига от Стара Загора консултантът от УМБАЛ Стара Загора - реаниматорът проф. Арабаджиев, по телефона се държи връзка и с други опитни специалисти - хематологът проф. Горанов от Пловдив и началникът на КАРИТ проф. Чавдар Стефанов. Въпреки всички усилия на лекарите, пет часа след приема й в болницата тя умира.

Момиченцето й откарано по спешност в Хасковското АГ отделение с оток в мозъка, слепване на алвеолите на белите дробове, пневмония, все проблеми заради липсата на кислород в утробата на мъка си в следствие на отлепената плацента. Три дни е било на командно дишане. От понеделник вече е състоянието му се подобрява и вече е само на кислород. Въпреки подобряващото се състояние има още поне пет критични дни, коментират специалистите.

Велина Лефтерова, се оказва е близка до семейството на шефа на Свиленградската болница д-р Ермов- първа братовчедка на съпругата му е. Пробвала е многократно да зачене ин-витро, въпреки, че всички роднини я съветвали, че възрастта й е опасна тепърва да е първескиня и е убеждавали да си осинови детенце." Много е тежко за всички ни, но от друга страна това е поредния показателен случай, който повдига дебата за необходимостта за ниска и безопасна граница при инвитро-процедурите", коментира Д-р Ермов. Личното му убеждение, че на 45 -годишна възраст вече е твърде късно за една жена да ръжда първо бебе, а освен това носи много риск както за плода, така и за майката.

Велина Лефтеровавече е изпратена в последния й път от близките си хора, разказа доктор Ермов. „ Дано поне момиченцето й да успее да се справи. Дай Боже, да оживее, да си я приберем и да сия гледаме", надяват се близките в Свиленград.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай