Преглед на регионалния печат

Преглед на регионалния печат | StandartNews.com

Благоевград

Бивш шофьор от ДАП се самоуби с пушка самоделка. 45-годишният мъж сложил край на живота си в къщата на родителите си след седем години без работа, пише вестник „Струма". Беше си облякъл новите дрехи и се застрелял с флоберка, преправена за бойни патрони, разказаха съселяните му. Подробности за драмата, потресла цяло село, четете във вестник „Струма".

Софийският апелативен съд (САС) трябва да реши до месец присъдата на Марио Любенова-Заека. Той е обвинен в убийството на 17-годишната Мирослава от Перник и на първа инстанция получи 25 г. затвор. Софийската апелативна прокуратура днес настоя наказанието да бъде завишено с 3 г.
Според обвинението отвличането и убийството са добре обмислени и планирани, в лицето на Мирослава Марио е намерил лесна жертва, а в лицето на Стойчо Стоев - материално притиснат съучастник. На компютъра на Любенов е бил открит текст, който съвпада с писмото, изпратено до сестрата на Мирослава - Елеонора, в което се иска откуп от 250 000 евро.
Тялото на тийнейджърката беше открито 3 месеца след отвличането й. Полицията задържа двама заподозрени. Единият - Стойчо Петров-Чочо, се самоуби пред разследващите в дома си. Преди това обаче посочи другия замесен в убийството – Марио Любенов.

„Политическите предатели никой не ги обича", това е заявил бившият кмет на Благоевград Костадин Паскалев в своето изказване на съдбоносния за БСП съботен пленум на партията, на който бе свалено политическо доверие от президента Георги Първанов, Румен Петков и всички членове на партията, подкрепящи паралелната листа за евродепутати на АБВ. Паскалев, който в началото подкрепяше инициативата АБВ, но впоследствие се дистанцира, е призовал да не се взима никакво решение. Аргументът му е бил, че всеки е свободен за поеме своя път и БСП не може да държи насила никого в своите редици.

„Участвах в пленума, но не гласувах, за сметка на това се изказах. Когато при създаването на АБВ преди няколко години приех да участвам в проекта, идеята бе той да подпомага БСП, а не да пречи на партията. А сега не мога да приема в момент, когато държавата и правителството се стабилизираха след протестите и всякакви опити да се попречи да работи и да се задържи, отвътре някой да го клати, затова казах, че никой не обича предателите", каза Костадин Паскалев пред „Струма".

Две безценни икони - на Св. Пророк Илия и Св. Йоан Златоуст със Св. Йоан Рилски Чудотворец, са изчезнали мистериозно от дупнишката църква „Св. Николай" заедно с още 39 икони, намиращи се на най-горния ред на иконостаса, алармират дупнишки свещеници.

Иконите са били с височина над 1 метър и около 70-80 см широки. На едната от тях Св. Пророк Илия бил изографисан с врана, държаща в човката си хляб. На втората икона двамата светии са в цял ръст и тя е единствената в България, доказваща, че Гръцката православна църква признава Св. Йоан Рилски за светец и го поставя по достойнство наравно със Св. Йоан Златоуст.

Не е ясно кога точно през последните години са изчезнали двете икони, но историята им е доста любопитна.

Добрич

И двата добрички всекидневника - "Добруджанска трибуна" и "Нова добруджанска трибуна" излизат днес с водеща тема - почистването от натрупалия сняг, като поставят акцент във водещите си публикации върху заканата на кметството да налага глоби на граждани и фирми, които не почистват прилежащите си тротоари.

"Нова добруджанска трибуна" от първата си страница още съобщава, че ВиК - Добрич, е изплатило дълга си към "Енерго-про", като пред медията управителят инж. Юлиян Иванов е споделил, че от стария дълг има само плащане на малка сума лихви, които ще бъдат погасени в срок - до края на февруари. От страниците си още днес ежедневникът призовава за помощ, като съобщава банковата сметка на 3-годишния Божидар Милчев Георгиев, който страда от детска церебрална парализа и епилепсия и семейството му набира средства за лечението му.

За предстоящия базар за мартеници и цените на квадратен метър за търговците, съобщава още вестникът, като цитира кметството. Базарът ще отвори врати от средата на февруари и ще работи до 3 март.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай