Преглед на регионалния печат

Преглед на регионалния печат | StandartNews.com

СТАРА ЗАГОРА 

"Почина свидетел по делото срещу ръководството на община Гълъбово", съобщава от първата си страница днес "Старозагорски новини". Само 3-ма от общо призованите 8 свидетели в специализирания наказателен съд в София са били разпитани вчера по процеса срещу 11-те подсъдими от община Гълъбово. Сред тях са кметът на общината Николай Тонев, зам.-кметът Пламен Бараков, секретарят на общината Пенчо Стоянов, председателят на Общинския съвет Янка Петрова, началникът на общинското звено "Благоустройство и чистота" Неделчо Манолов, кметът на с.Медникарово Кирил Кабов и др. Трима от призованите вчера свидетели били болни, един бил в чужбина, а един е починал. "Починалият свидетел не е от ключовите по делото, останалите бяха разпитани в началото на процеса", пояснил говорителят на спецсъда Росица Георгиева. За продължаващото днес съдебно заседание са били призовани още осем свидетели от общо около 90-те свидетели. Обхватът на повдигнатите обвинения включва извършени престъпления по служба, присвояване, участие в организирана престъпна група, множество документни престъпления, припомня вестникът.

Всекидневникът информира и за критичната ситуация в специализираната болница за лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания в Стара Загора, по-популярна като тубдиспансера. "Оставени сме на самотек. Имаме над 100 000 лева задължения към доставчици на храни и консумативи. Проведохме среща в общината, на която бе предложено да минем под "шапката" на МБАЛ "Киркович", но до този момент нищо не е придвижено", оплакал се шефът на здравното заведение д-р Любомир Любенов. От началото на годината четирима души с тежка форма на туберкулоза са починали, а пациентите с тази диагноза в момента били 21. "От 20 години не помня толкова много смъртни случаи за толкова кратък период, а работя тук повече от три десетилетия", казва д-р Любенов. Според него това били хора с нисък социален статус, особено засегнати от кризата в страната. Според управителя лекарства за лечение на туберкулозноболните имало, защото те се осигуряват от държавата. Проблемите идвали от недостига на средства след променена методика в Министерството на здравеопазването, с която били намалени парите за 1 леглоден на болен на 30 лева. "Те са крайно недостатъчни, защото реално са необходими 80 лева дневно", твърди д-р Любенов.

"Старозагорски новини" пише още, че традиционната сгледа на булки-калайджийки пак ще е край старозагорското село Могила, но този път ден след Тодоровден. Промяната според Илия Илиев, председател на мешерето на всички роми-калайджии от Южна България,  била, за да не се "каращисват" с другите цигани, които се държали неприлично, напивали се, буйствали и разваляли празника. Очаквало се над 500 човека да се съберат на първия за годината пазар на булки.

ВИДИН

"Съдебни дела и жестоки глоби за видинската болница" е уводното заглавие на вестник "Видин". От материала става ясно, че "Софарма" е дала на съд процедурата за новия скенер на болницата, ВАС е глобил здравното заведение с 65 000 лева, а държавната финансова инспекция – с 20 000 лева, заради нарушения в обществените поръчки. На тема за болницата е и изявлението на главния и счетоводител Калин Кирилов, озаглавено "Не мога повече да мълча". Счетоводителят не могъл да наложи правила за икономии и решил да каже всичко на глас. В болницата цените на фирмите доставчици били доста завишени, много пари отивали и за транспорт – таксита, които персоналът ползвал. Счетоводителят изнася и други факти от кухнята на лечебницата.

Интервюто в броя е с лидера на ДСБ Момчил Станков, който твърди, че е готов да подаде ръка на всеки, който работи за града ни.

Политическият памфлет в броя е озаглавен "Балони". Това правителство се упражнява в дипломация и популизъм, твърди авторът Николай Витанов.

С 900 са намалели ходещите на училище във Видинска област деца за 3 години. Повечето отпадат по семейни причини, гостува ни унгарският посланик, започна денонощно наблюдение на дигите на Дунав, съобщава още вестник "Видин".

ДОБРИЧ

Водеща тема на броя на "Нова добруджанска трибуна" е от вчерашната среща между представители на общината и общински съветници и търговци на кооперативния пазар. Вестникът пише, че срещата, чиято цел е да се намерят решения за проблемите на търговците, е била изключително емоционална. От първата си страница още изданието информира, че варненският съд е отчел 1700 заведени дела срещу надписани сметки от "Енерго-про". Място на първа страница намира и статистика на КАТ за миналата година, според която 18 двобруджанци са загинали при катастрофи.

Водещата тема на другия вестник "Добруджанска трибуна" е за поредния случай на самозапалване, този път в силистренското село Ситово. В рубриката си "Акценти" медията анонсира откриващото се днес изложение "Пчеломания". От първата си страница още пише, че земеделците искат среща с новия аграрен министър.

ВАРНА

Криминална е водещата тема и за двата варненски вестника. Заглавията са почти едни и същи. "Народно дело" пише "Деца бъркат амфети в тигана на мама", а Черно море – "Тийнеджъри си готвили амфети в тиганите на мама". Информацията за това, че деца сами, у дома, си приготвят дрогата, е сигурна. Вчера тя беше изнесена от главен комисар Тодор Иванов – шеф на Областната дирекция на МВР във Варна, когото цитират изданията. По думите му рецептите се намирали и обменяли основно в интернет, но се случвало и в междучасията в училище. От публикациите разбираме, че през 2012 се наблюдава тревожният факт на нарастване на престъпленията, дело на непълнолетни и малолетни варненчета. Според анализа на полицията авторите на над 11% от регистрираните престъпления са деца. Най-често те извършват джебчийски кражби и кражби от автомобили.

И няколко общински теми са във фокуса на вниманието на вестникарските редакционни екипи. След седмици на бездействие от страна на постоянните комисии към Общинския съвет на Варна, от вчера те работят с пълна пара. "Народно дело" съобщава "Съветът се отказа да определи местен омбудсман, въпреки че гражданите искаха". Затова пък беше проектно решено, граждани да присъстват и участват без пречки в работата на местния парламент и на заседанията на комисиите му, както и в председателския съвет. Решенията взети на Председателски съвет ще бъдат публикувани на сайта на общината.

"Черно море" допълва, че протоколите с всички коментари и предложения ще се публикуват в 5-дневен срок. Освен това сесиите на варненския Общински съвет вече ще бъдат с осигурен жестомимичен превод. Предвижда се в правилника за работата на съвета да има нов текст, според който общинските съветници ще носят индивидуална наказателна отговорност за гласуване срещу националните интереси и срещу интересите на град Варна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай