Преглед на регионалния печат

Преглед на регионалния печат | StandartNews.com

СТАРА ЗАГОРА

"Ректорът на Тракийския университет проф. Иван Станков е новият министър на земеделието", съобщава от първата си страница днес "Старозагорски новини". "Първата ми и основна задача ще бъде да се вземат абсолютно всички полагащи ни се европейски пари и да се разходват максимално разумно и ефективно", казва новият земеделски министър в служебното правителство. Вестникът публикува и кратка биографична справка за проф. Станков. Той е на 64 години, започнал е трудовия си път като зоотехник в някогашното ТКЗС в Болярово. Зооинженер, завършил Селскостопанската академия в София през 1973 година. Пет години по-късно става доцент в тогавашния ВИЗВМ - Стара Загора. Специализирал е в аграрния колеж "Харпър Адамс" (Англия) и в университета на град Дижон (Франция). Бил е два мандата декан на аграрния факултет. Каро втория си мандат и като ректор на Тракийския университет.

Всекидневникът информира и за проваления търг за продажбата на старозагорския ресторант "Аязмото". Според частния съдебен изпълнител Гергана Илчева след месец щял да бъде обявен нов търг, но вече на цена с 20 на сто по-ниска от началната тръжна цена от 685 000 лв или 548 000 лева. Ако и тогава не се намерел купувач, щял да последва нов търг с още 20% намаление на тръжната ценат. Публичната продажба на имота, собственост на старозаагорския предприемач Стойчо Кълвачев, била заради непогасен кредит към банка "Креди Агрикол - България".

"Старозагорски новини" пише и за повторната проверка на показанията и сметките за ток на община Казанлък, поискани от казанлъшката кметица Галина Стоянова. Според EVN завишените сметки за януари се дължали единствено на по-големия период на отчитане от 5-7 дни. Ръководството на общината обаче потвърждавало искането си ЕVN да обясни мотивирано разликата в по-големите сметките за ток за уличното осветление и потреблението  в общинските сгради през януари. И ако във фактурите за февруари не проличало това намаление, пропорционално на тези 5-7 дни по-малко, общинарите нямало да заплатят остатъка от януари.

ДОБРИЧ

Водещата тема на вестник "Нова добруджанска трибуна" е от пресконференция на управителя на ВиК, който заявява, че дружеството печели 1.3 млн. лева от сделка със стар тръбопровод. От челно място още изданието разказва за добруджанка, която за месец е събрала 215 лева на жълти стотинки, за да си плати сметката за ток. За един трудов инцидент съобщава още от първата си страница днес медията - работник е загинал при взрив в радиаторен завод в града.

От челно място и двата добрички всекидневника отделят място за новината, че Марин Райков е начело на служебния кабинет.

Водещата тема за "Добруджанска трибуна" е новина от кметството, което информира, че местни данъци могат да се плащат от всяка точка в страната, благодарение на договора между кметството и Изипей. В рубриката си "Акценти" вестникът пише, че и в Силистра ще гасят осветлението в тазгодишната инициатива "Часът на Земята". От челно място медията отделя внимание и на проведената вчера ученическа конференция, в която подрастващите от 10 училища в областта представиха участието на добруджанци в Балканската война.

ВАРНА

"Арестуваха данъчен шеф и двама негови служители", е водещото заглавие на"Народно дело". Директор на дирекция "Събирания" при НАП Варна Мирослав Нонев бе арестуван при операция на окръжна прокуратура Варна. В ареста са и две негови служителки. Триото се разследва за престъпления по служба, търговия с влияние и пране на пари. "Към момента са събрани доказателства за извършени 22 престъпления", съобщи говорителят на прокуратурата Радослав Лазаров. Нонев и екипът му отговарят за събиране и вземания от фирми, които имат големи задължения към приходната агенция и изпитват задължения да ги плащат. На този етап тримата са задържани за 24 часа.

"Над 1000 крайнонуждаещи остават без помощи", научаваме от вестник "Черно море". Заради блокираната от улични протести работа на Общински съвет във Варна над хиляда крайнонуждаещи се могат да останат без еднократни здравни и социални помощи, твърди доц. Станка Маринчева, директор на дирекция "Социални дейности и здравно развитие". Близо 600 души чакат за целеви помощи за лечение, а около 450 за помощи за задоволяване на основни комунално – битови потребности. При настоящата обстановка обаче, работата на общинските съветници е блокирана, което отлага отпускането на помощи с месеци. Лошата новина е, че някои от сумите са отпускани в спешен порядък на варненци в крайно тежко здравословно състояние.

"Продават македонска виагра менте", е новина от регионалното издание "Твоят ден". Това е съобщено на годишното събрание на регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз, където бяха обсъдени проблеми с фалшивите лекарства. Въпросният продукт бил продаван от млади мъже. Когато варненските фармацевти го подложили на анализ в Медицинския университет, се оказало, че основната съставка на виаграта е 10 пъти по малко, т.е. няма никакво действие. 12-годишно дете заспало за 48 часа, след като майка му дала македонски аналог на лексотан. След инцидента аптеката, от която било закупено фалшивото лекарство, била затворена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай