Преглед на регионалния печат

Преглед на регионалния печат | StandartNews.com

СТАРА ЗАГОРА

"Общински лидер на БСП отказа да е депутат, водачът на листата от предходните избори д-р Евгений Желев - също", съоббщава от първата си страница днес вестник "Старозагорски новини". Досегашният депутат от БСП, бивш здравен министър и два мандата кмет на Стара Загора д-р Евгений Желев, както и настоящият общински лидер на партията в Стара Загора Илия Златев, са отказали да влязат в кандидатдепутатските листи за предстоящите парламентарни избори. Това е станало на разширено заседание на общинската организация на БСП в сряда вечерта. "Правя го и заради призивите за обновление на лицата, които ще представляват както партията, така и обществото. Правя крачка встрани, но винаги ще помагам със знанията и уменията си", заявил д-р Желев

Всекидневникът информира и за стачната готовност на лекарите от ОАРИЛ. Рещението е било взето на специална работна среща на шефовете на отделенията по анестезия, реанимация и интензивно лечение от цялата страна преди няколко дни в Сливен. Те разкритикували остро новата методика на Националната здравна каса. Според старозагорският представител, д-р Атанас Бадов от МБАЛ "Киркович", спешните лекари заявили категоричното си несъгласие с предложените методики за изпълнение на животоспасяващи и тясно специализирани терапевтични процедури, както и с тяхното финансиране. В приетото становище е било изразено категоричното мнение, че посочените конкретни позиции, специфични за дейността на лекарите в този сектор, е необходимо да бъдат разгледани и приети в спешен порядък. В противен случай те били готови да предприемат разрешените от закона протестни действия.

Вестникът пише и за ареста на семейство - баща, майка и син от старозагорското село Загоре, събрали над 60 хил. лева от свои съселяни и познати с измама. В ареста за 72 часа са задържани 64-годишният Георги Дойчев, съпругата му Иванка, на 62 години, и 39-годишният им син Деян. При разследването е станало ясно, че членовете на семейството вземали пари назаем от съселяните си в село Загоре, както и от старозагорци, уж да купят апартамент на сина Деян. Така успели да измамят доста хора. Наивните им съселяни дълго чакали да им върнат заемите, но семейството ловко се измъквало с различни обяснения.

ДОБРИЧ

Водеща тема на вестник "Нова добруджанска трибуна" днес е свързана с участието на двама студенти от Висше училище Международен колеж на най-голямото хакерско състезание, проведено в Европа, като за ден участниците е трябвало да създадат по зададен от журито API уеб или мобилно приложение. От първата си страница още вестникът отбелязва и днешния празник на жената, като информира, че в областта 8 март ще празнуват 96 410 жени. В броя си още вестникът информира, че КЗК се е сезирала срещу "Енерго-про", които през септември миналата година предизвикаха криза с водата в Добрич.

Водеща тема на "Добруджанска трибуна" е новината от вчера - това, че може да се направи виртуална разходка в България чрез Google Street View. В рубриката си "Акценти" изданието предлага коментар върху гражданския дълг на всеки. По повод днешния 8 март. Проверка на вестника вчера е установила, че най-търсените цветя са карамфилите.

МОНТАНА

Кметът на Монтана не е отстранен. С тази новина започва броят на вестник "Слово плюс". Софийският градски съд е прекратил делото за временно отстраняване от длъжност заради продължаващо разследване. То ще се гледа в окръжния съд на Монтана по подсъдност.

Интервюто в броя е с кмета на община Георги Дамяново Дилян Димитров. "Имаме един разнообразен и интересен културен календар", обяснява той. В селата на общината работят 7 читалища, организират се няколко фестивала на местния фолклор и традиции. Общината подпомага развитието на съставите и участието им в прояви извън селото, твърди кметът. През 2012 година са продадени 25 имота и са отдадени под наем други 250. Повечето от тях са земи, обяснява управникът.

За нови шефове в МВР съобщава още вестникът. Назначени са нов заместник-директор на областната дирекция, шефове на управленията в Монтана и Вършец. Монтана има и нов заместник- областен управител, продължава темата с новоназначенията "Слово плюс".

На жената е посветен поетичният салон на броя. Автор на стиховете за нежни и тъжни жени е поетесата Лиана Даскалова, има и рисунка на художника Евгени Босяцки. Искат чипровските килими в ЮНЕСКО е друга новина от страницата за култура на вестника.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай