Преглед на регионалния печат

Преглед на регионалния печат | StandartNews.com

СТАРА ЗАГОРА

"Закъснява изграждането на АМ "Тракия" и "Марица", съобщава от първата си страница днес "Старозагорски новини" за вчерашната среща на представители на 40-ина строителни фирми, участвали в изграждането на лот 4 от автомагистрала "Тракия" и лот 2 от автомагистрала "Марица". Собствениците на фирмите подизпълнители се оплакали, че чакат 4,5 млн. лв. за свършена работа. Те не са получавали плащания от девет месеца насам, някои дори от година. Строителните предприемачи поискали от Агенция "Пътна инфраструктура" да има подкрепено с документ решение на проблема - това, което е реално изработено, да бъде платено.

"Далеч съм от мисълта да бягам от отговорност, но трябва да обясня, че Агенцията не е страна в случая. Тя има сключен договор с главния изпълнител сдружение "Тракия 4". Въпреки това съм изискал да се направи списък на фирмите, които чакат плащания, и главният изпълнител да направи споразумение с график за плащане. Безумие е, след като някой е работил, да не му се плати", коментирал от своя страна шефът на АПИ Лазар Лазаров, който е участвал в срещата.  Според него срокът 31 май бил абсолютно достижим за завършване на магистрала "Тракия", ако обаче се направел денонощен режим на работа.

Всекидневникът информира още, че от началото на другата седмица се очаква да бъде повишено натоварването на мощностите на ТЕЦ-овете в комплекса "Марица-изток". Според Генчо Генчев, председател на КТ "Подкрепа" във въгледобивното дружество, това можело да стане за сметка на намаляване участието на други източници на енергия в микса на общото потребление. Очаквало се още и намаляването на таксите за износ на ток. Повишението им от 1 януари т.г. довело практически до спиране на износа, което пък се отразило зле на всички по веригата. В момента в "Мини Марица-изток" се добивали намалени количества въглища, заради по-малките поръчки от страна на централите.

Засега миньорите изчаквали да видят дали ще бъдат изпълнени дадените им обещания след протеста на 5 март в София. Ако това не станело, тогава щяло да се мисли за по-нататъшни действия.

"Старозагорски новини" пише още, че протестиращите от Стара Загора щели да създават свой граждански форум "Промяна". "Нямаме никакви намерения да създаваме политическа партия и да участваме по този начин в политическия живот. Искаме да имаме право на достъп до информация, относно монополите, общинските и държавните фирми, еврофондовете и различните видове финансиране", пояснил един от лидерите на протеста Стоян Тодоров.

ДОБРИЧ

И двата добрички всекидневника отразяват от първите си страници почитането паметта на 36-годишния Пламен от Варна. "Нова добруджанска трибуна" съобщава, че започва набирането на средства за издигане на паметна плоча на младия мъж. От първата си страница вестникът съобщава, че нов сорт пшеница на Добруджански земеделски институт е сред отличените на агроизложение. В броя още четем, че община Добричка получава близо милион лева за корекция на дерето на Суха река.

Водещата тема на "Добруджанска трибуна" е за това, че до края на годината ще бъдат отпуснати допълнително 600 млн. лв. по Програмата за раззвитие на селските райони. В рубриката си "Акценти" ежедневникът съобщава, че е наложена глоба на мобилен оператор от Районния съд в Добрич заради необявена цена за международни разговори.

ВАРНА

"Сбогом, Пацо!" е водещото заглавие в в."Народно дело" с пълен репортаж от поклонението пред самозапалилия се Пламен Горанов.
Във вестник "Черно море" темата е отбелязана само с няколко реда и снимка, под която пише “Стотици варненци се поклониха вчера пред тленните останки на Пламен”. “Черно море” отделя няколко страници на другата водеща тема за варненци – вчерашната оставка на кмета Кирил Йорданов. Изявлението му, в което той съобщава, че се оттегля, е публикувано без съкращения и на страницата до него стои друго изявление на кмета в оставка, което е било подготвено за публикуване на 7 ноември миналата година, но е било оттеглено от печат. Това е по-скоро обръщение на Кирил Йорданов към варненския депутат от ГЕРБ Павел Димитров, който беше областен лидер на партията. Послеписът в това обръщение е интересен и за това ще цитирам части от него: “Г-н Димитров, обичате ли сладолед? Или може би обичате само схемата за разположение на сладоледопродавачите?” След това става дума за пуканки и кафе... И въпросът на кмета в оставка: “Или, може би, не обичате нито една от тези сладости, а само приходите от тях?”. “Безпартиен съм и до този час!”, се казва още в това обръщение, адресирано, колкото до Павел Димитров, толкова и до гражданите на Варна.
“Кметът на ГЕРБ подаде оставка”, пише в "Народно дело", където е публикувано същото обръщение. То между другото носи показателното заглавие “Предизборни митове и легенди или За политическото безсрамие преди избори”. Във вестника можем да прочетем интересен анализ на ситуацията във Варна и страната с автор Спас Спасов от вестник “Дневник”. Коментарът, озаглавен “След ужасния край”, вчера разбуни интернет пространството. “Вече месеци наред ГЕРБ прави отчаяни опити да се отърве от Йорданов, защото тегли партията надолу в момент на тежко корабокрушение. Повече от месец той отказва да го направи, защото знае, че в тази игра няма невинни”, се казва в този коментар.

ВИДИН

Нов шеф и на полицията в Кула, съобщава вестник “Видин” на първата си страница. Това е главен инспектор Красимир Асенов, досегашен шеф на криминалната полиция в областната дирекция на МВР. Вестникът разказва подробно за тържествата във Видин по повод 3 март, чиято кулминация е била възстановката на освобождението на Видин, направена пред Стамбол капия.

Интервюто в броя е с директорката на езиковата гимназия във Видин Даниела Рангелова. Средният успех на учениците от елитното училище за първия срок е 5,21, съобщава тя.

Политическото четиво на вестника е озаглавено “Нащрек”. Авторът Николай Витанов предупреждава, че “държавата и мафията могат да ни изпързалят.”

Вестникът разказва за Марио, който се нуждае от помощ – 20 000 евро, за операция на очите в Холандия и така призовава читателите си да се озоват. Дометиан е награден със “Самарский крест”, пише в друга дописка от броя. Награждаването станало след служба на 3 март в руската църква в София.

Преписват Втория бдински сборник, директори на училища от Испания, Италия, Англия, Румъния посетили Белоградчик, 5 проекта на видински общини по оперативната програма “Административен капацитет” са получили одобрение, цветя от Холандия, Дания и България са доставени във Видин за утрешния празник на жените, съобщава още вестник “Видин”.

БЛАГОЕВГРАД

Три държавни училища в Благоевград станаха общински с министерска заповед, обнародвана в „Държавен вестник”, пише вестник „Струма”. Професионалната гимназия по електротехника и електроника, Професионалната техническа гимназия „Ичко Бойчев” и Професионалната гимназия по текстил и облекло преминават на общинско финансиране по искане, направено още миналата година от кмета на общината Атанас Камбитов.

Бившият лидер на СДС - Симитли, неуспешен кандидат за кмет на сините, ексдиректор на мина „Пирин“ и национален експерт по въгледобива Валентин Пилевски остава без бетоновия си център в местността Черешата на гр. Банско.

Частен съдебен изпълнител Александър Цанковски вчера обяви разпродажба на движимото имущество на центъра, водещ се на името на строителна фирма "В и В 2002" ЕООД. В центъра се разпродава всичко с обща цена 23 085 лв.

Около 20 ученици от гимназия „Пейо Яворов” в Петрич и 10 ученици от СОУ „Свети Паисий Хилендарски” – село Първомай се биха във физкултурния салон на петричката гимназия на волейболния турнир, който е част от общинските ученически игри. Калоян Папудов, Славчо Илиев и Кирил Хаджиев са с главоболие и рани от нанесения им побой. При разтърваването на биещите се учителят от гимназията Евгени Петров, който е и общински съветник и член на Постоянната комисия по спорт към ОбС- Петрич, също е бил ударен. Заради инцидента директорът на СОУ ”Свети Паисий Хилендарски” в Първомай Румен Стоянов спря участието на учениците от училището в игрите.

Скенерът в общинската болница в Дупница не работи, стана ясно на пресконференция, дадена вчера от кмета Методи Чимев, четем във вестник „Вяра”. Градоначалникът индиректно назова проблема, коментиран от месеци под сурдинка в медицинските среди в града, а именно, че апаратът в МБАЛ „Свети Иван Рилски” е извън строя. Той не коментира ширещите се слухове, че десетки пациенти са получили медицинска помощ на базата спорни снимки от неработещия скенер. До 30 000 лв. ще отпусне община Дупница на МБАЛ „Свети Иван Рилски”, съобщи Чимев. Средствата ще бъдат дадени за апаратура или погасяване на загуби за лечение на здравнонеосигурени пациенти.

По 11 гласа трябва да осигури на предстоящите избори за парламент всеки един от общо 3000-те миньори и енергетици, заети в Мини „Бобов дол” и ТЕЦ „Бобов дол”. Това е директивата на ръководството на партия ЛИДЕР, сведена до работниците и служителите предприятията на Христо Ковачки в индустриална зона „Бобов дол”, съобщиха пред вестник „Вяра” стреснати миньори.

Фолкпевецът Васил Лазаров бе отстранен за 3 месеца от семейното жилище в кв. „Грамада”, това реши Районен съд-Благоевград под председателството на съдия Владимир Ковачев. Дотогава известният благоевградски певец трябва да се въздържа от домашно насилие срещу съпругата си Йорданка, каквото е категоричното разпореждане на съдията. Оказва се, че жилището им е работното място на съпругата му Йорданка за импресарския й бизнес. По скандалното дело за домашно насилие бяха разпитани като свидетели роднини и приятели на Йорданка Лазарова. В полза на Васил Лазаров свидетелстваха адвокатите Марио Биков и Илияна Христова.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай