Преглед на регионалния печат

Преглед на регионалния печат | StandartNews.com

СТАРА ЗАГОРА

"Протестно мълчаха в Стара Загора", съобщава от първата си страница днес вестник "Старозагорски новини" за продължаващите граждански протести в областния град. С десетминутен мълчалив протест е започнал вчерашният митинг срещу монополите в Града на липите. Пред сградата на EVN са се събрали само около стотина души - най-надъханите участници от началото на протестите. "Ще мълчим като всички, които мълчат 23 години, като президента, който също мълчи. Това ще е нашият протест", призовал един от лидерите на протеста Антон Николов. В края на мълчанието отново зазвучала "Мила Родино". След това протестиращите се отправили по традиционния маршрут пред сградата на общината.

Всекидневникът информира още, че инвазивната кардиология в обединената университетска болница "Киркович" вече е надхвърлила лимита си за тримесечието с 9 случая. Изпълнителният директор на здравното заведение д-р Петър Атанасов е признал, че такъв проблем имало с други пътеки. "Ще искаме преразглеждане на ситуацията от здравната каса и въведените прогнозни бюджети от НЗОК", допълнил д-р Атанасов. По негова информация, средствата за извършените дейности през януари щели да бъдат получени в пълен обем. Проблем щяло да има за следващите периоди, ако няма преразглеждане на конкретните ситуации.

Вестникът  пише още, че намаляват случаите на грип в Старозагорско. С 28 по-малко били регистpираните болни от остри респираторни заболявания в периода 18-24 февруари. По данни на регионалната здравна инспекция общият им брой е достигнал 239 срещу 267 за предходната седмица. Независимо от това, заболеваемостта за региона била над средната за страната - 172,85 на 10 хиляди в Старозагорско, при средна за страната 131,56 на 10 хиляди.

ДОБРИЧ

"Нова добруджанска трибуна" съобщава от челно място за ново дарение от Швейцария, с което ще се подобряват условията за работа и отдих в добричкия зоопарк. От първата си страница още вестникът цитира добричкия депутат от БСП Петър Димитров, който на пресконференция е заявил: "Всички ръководили България през последните 23 години са виновни". Изданието информира, че БСП - съветниците днес ще гласуват "против" бюджета на общината за 2013 година. Темата е водеща за "Добруджанска трибуна", който обаче акцентира, че социалистите внасят сигнал до прокуратурата срещу кмета Детелина Николова за ремонта на централната градска част.

И двата вестника съобщават, че кметът Николова се е срещнала с изпълнителя на ремонта на центъра, който е заявил, че ще започне отстраняването на счупените плочки и поставянето на нови при подходящо време. В рубриката си "Акценти" "Добруджанска трибуна" пише, че с 14 на сто по-високи сметки плащат общинските училищни заведения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай