Преглед на регионалния печат

Преглед на регионалния печат | StandartNews.com

СТАРА ЗАГОРА

Под заглавие “Протестиращи срещу ЕVN блокираха кръстовища в Стара Загора” вестник “Старозагорски новини” информира за вчерашния масов протест на недоволните срещу високите сметки за ток и монополистите в енергоснабдяването. Най-напред пред сградата на EVN са се събрали около 500 човека, повечето пенсионери. Нямало обаче явен организатор, който да поведе недоволните. Малко по-късно  започналш да прииждат млади хора и ситуацията веднага се променила. Възгласи: "Мафия", "Отивайте си", както и "Българи юнаци", са нажежили обстановката и докарали до патриотични изблици голяма част от митингуващите. Младите запели "Боят настана", после подкарали "Тих бял Дунав" и естествено завършили с химна на България.

Анонимен протестиращ, в чиито ръце изведнъж се появил мегафон, призовал присъстващите да тръгнат към общината и множеството поело по пътя, макар че нямали разрешение за шествие. Охраняващите полицаи затваряли движението на кръстовищата, през които преминавали хората. Между протестиращите можели да се видят и политици от различни партии като БСП, ВМРО, Атака и др. Пред Общината продължили скандиранията "Мафия" и "Оставка". След това шествието е блокира възловото кръстовище на ларгото с бул. "Патриарх Евтимий за около 10 минути.

Всекидневникът пише и за изборите в Светия синод, който сред поредица инфарктни гласувания през уикенда е излъчил тримата кандидати за патриарх. Сред тях е и старозагорският митрополит Галактион, който най-неочаквано пръв и на практика единствен е събрал необходимите 10 гласа, за да се кандидатира за глава на Българската православна църква на църковно-народния събор тази неделя. Неофит и Гавриил са попълнили необходимата по устав тройка кандидати след компромисно математическо решение, че 2/3 от всички 14 митрополите било 9,33, т.е. по-близо до 9 гласа, колкото са получили Русенският и Ловчанският владика.

Новината, че Старозагорският митрополит Галактион е сред избраните кандидати за патриарх е била истинска изненада и за миряните в Стара Загора, и за твърдите атеисти, твърди вестникът. Първо, защото негово име въобще не се спрягало сред претендентите за патриаршеския пост. И второ - заради обявеното му агентурно минало. Според Комисията по досиета  агент "Мишо" , какъвто е бил псевдонимът на дядо Галактион, е работил за цели три управления на бившата Държавна сигурност.

ВИДИН

Откриха социално заведение в Репляна, лично министър Тотю Младенов преряза лентата, съобщава вестник „Видин”. Центърът от семеен тип е изграден със средства от общината в Чупрене, но издръжката му и заплатите на персонала се поемат от държавата, информира изданието.

”Вън крадците от България”. Това е заглавието на публикацията, която разказва за втория протест на видинчани срещу високите сметки за ток. Много хора се събрали пред сградата на ЧЕЗ, а дотам стигнали с шествие под звуците на марша „Бдинци, лъвове, титани” и „Немам нерви” на Милена. Кметът на Видин Герго Гергов и председателят на общинския съвет Пламен Трифонов са подкрепили гражданските протести срещу ЧЕЗ.

Коментарът в броя е на тема „Емигрираме”. Видинска транспортна фирма открива редовна автобусна линия през Австрия до Германия, закъдето напоследък заминават много лекари и учители. Същата фирма поддържа и редовна линия до Атина – цените на билетите не надминават 55 евро. Както е тръгнало, на открития наскоро от премиера Бойко Борисов компютърен томограф в местната болница няма да има лекар, който да работи. Няма да има и пациенти за преглеждане, завършва коментарът.

В областта чествали Трифон Зарезан, съобщава още вестникът. В Ново село с лозарите бил хирургът Радослав Гайдарски, в Бела Рада – кметът на Видин Герго Гергов. За пръв път празника в Кула отбелязали с дегустация на местни вина.

Общинският драматичен театър представи новия си спектакъл ”От бесилото към безсмъртието”, посветен на Левски и свободата, 88-годишен дърворезбар от Белоградчик откри изложба в младежкия дом на града, библиотека с 200 заглавия е открита във видинската математическа гимназия, в село Неговановци строят нова изба с пари от програмата за развитие на селските райони – това са другите новини от вестник „Видин”.

ДОБРИЧ

Водещата тема на двата добрички всекидневника е протестът от вчерашния ден, като с водещите си заглавия изданията заявяват "Добрич въстана. Иска оставки". От първата си страница "Нова добруджанска трибуна" информира още, че са заловени служители на "Енерго-про" да помагат на роми да крадат ток. Друга обща тема от първите страници на добричките всекидневници е стартът на изграждането на регионално депо за твърди битови отпадъци, което ще обслужва 8-те общини на област Добрич и шуменската община Никола Козлево.

От първа страница "Добруджанска трибуна" съобщава, че в Добрич жена е починала след усложнения от свински грип. В рубриката си "Акценти" ежедневникът съобщава, че няма да бъдат затваряни ферми заради изискванията за качествено мляко. В броя си още вестникът днесинформира, че на проведеното Общо събрание на НЧ "Йордан Йовков" в Добрич е преизбран председателят на читалищното настоятелство.

БЛАГОЕВГРАД

На 30-ия ден след тежкия мозъчен кръвоизлив от спукана аневризма 42-годишният Ангел Златанов от Благоевград отвори очи, чува и реагира, движи ръцете и краката си. Мъжът, както вестник „Струма” писа, бе приет по спешност преди месец в болница „Токуда”, където бе опериран от столичните неврохирурзи д-р Наков и д-р Гергелчев. След продължилата 6 часа тежка интервенция за овладяване на обилния кръвоизлив в мозъка мъжът бе приведен в медикаментозна кома, извършена бе и повторна операция.

Протестът в Благоевград излезе от контрол, множеството окупира Е-79 и се насочи пеш към Дупница. Полицейският кордон е разкъсан с викове "Българи, юнаци", а тълпата тича в посока Рилци. Униформените ги последваха.... Протестиращите крещят, че няма да отстъпят и настояват някой от правителството да дойде на място и това да е премиерът Бойко Борисов.

Собственикът на хотелски комплекс „Бали” и общински съветник от Благоевград Андон Тодоров е новият областен и общински лидер на Партия на зелените. Той бе избран единодушно от 330 делегати на учредително събрание в драматичния театър ”Никола Вапцаров”. Кандидатурата му  за поста бе единствена. Тодоров получи официално партийната щафета от легендата на зелените в Благоевград и областта Тома Манасиев, който като старейшина обеща да помага с каквото може за делото.

Изнервен шофьор щеше да бъде линчуван, след като се опита да премине с леката си кола през колона от протестиращи. Екшънът се разигра на кръстовището до Югозападния университет при изтегляне на митингуващите от магистралата.

Абсолютно неочаквано лек автомобил със софийска регистрация наруши полицейската забрана, качи се на тротоара и насочи към хората, сред които имаше и деца. Тълпата настръхна и се втурна към шофьора.

Децата на сочените за най-големи подземни босове в България -простреляния Златко Иванов и изчезналия Пламен Галев, се обясняват в любов открито в социалната мрежа „Фейсбук”. Крилати любовни фрази си разменят 21-годишната Светлана Галева и 22-годишният Алекс Иванов, четем във вестник „Вяра”. Дали не си най-готиният брат, обичам те!” – споделя Светлана. Алекс също й отговаря подобаващо: „Светлушке, липсваш ми, обичам те!”

И ти ми липсваш безкрайно, Алексчо мой!” признава дъщерята на Пламен Галев.

Политическа партия “Атака” разцепи протестиращите в Кюстендил. Стигна се до събирането на две подписки заради нежеланието на част от гражданите да политизират протеста. “Аз съм организатор и имам официално разрешение за днешното провеждане на недоволството на централния площад “Велбъжд”. Идеята ни беше да не участват партии и да не политизират проблема, за да трупат дивиденти на наш гръб. За съжаление, още преди старта на протеста имаше конфронтации с представители от “Атака”, които събират подписка от тяхно име, която по-късно ще внесат в парламента”.

С викове „Мафия!”, „Рекетьори!”, „Всеки ден ще е така до победата!”, „Силни сме!”, „Гладни сме!” над 2000 дупничани блокираха главен път Е-79. Блокадата против високите цени на тока започна малко преди 12 часа на мястото на барикадите от 1997 година, след което множеството тръгна пеш в посока София и при село Пиперево препречи както пътя София-Кулата, така и отклонението за Дупница и Самоков. Сред хората до паметника на дупнишките барикади отпреди 16 години бяха забелязани лидерите на БСП в Дупница Станислав Павлов и Иван Ибришимов.

Над 5000 души пробиха три полицейски кордона и блокираха за час и половина движението по главен път Е-79. Протестното шествие срещу ЧЕЗ прерасна в бунт срещу управляващите, като недоволните поискаха оставката на правителството. Чуха са призиви “Оставка”, “Да си върнем държавата” и други.

Множеството проби трите полицейски кордона с около 100 полицаи и излезе на главен път Е-79 с викове и бунтовни песни. След 10-ина минути шествието се насочи пеш към село Рилци. Полицейският кордон бе разкъсан с викове “Българи, юнаци”, а униформените последваха протестиращите.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай