Преглед на регионалния печат

Преглед на регионалния печат | StandartNews.com

СТАРА  ЗАГОРА

"Продължава процесът срещу ръководството на община Гълъбово", съобщава от първата си страница днес "Старозагорски новини". Поредните заседания в спецсъда в София по мегаделото срещу гълъбовската група, сред които е почти цялото ръководство на общината, са насрочени за днес и утре. Досега са били разпитани около 20-ина свидетели, показания щели да дадат още 70. Според говорителя на съда Росица Георгиева средно на заседание се разпитвали около 8 свидетели и ако всички призовани се явявали в съдебната зала редовно, процесът нямало да продължи повече от няколко месеца. Вестникът припомня, че сред 11-те подсъдими са кметът на общината Николай Тонев, зам.-кметът Пламен Бараков, секретарят на общината Пенчо Стоянов, председателят на общинския съвет Янка Петрова, началникът на общинското звено "Благоустройство и чистота" Неделчо Манолов, заедно със съпругата и сина му, кметът на село Медникарово Кирил Кабов и др. Вчера кметът Тонев съобщил, че във връзка с делото е подготвил жалба до новия главен прокурор и щял да направи всичко възможно той и председателят на ОбС Янка Петрова да се видят лично с него.

Всекидневникът огласява и предварителните резултати от изследването на агенция "ЕСТАТ", в партньорство с Гражданско движение "ДНЕС" в община Стара Загора. Проучването било направено в периода 24-28 ноември 2012 г. и в него са обхванати 400 души на 18 и повече години. 71% от старозагорци смятат града си за добро място за живеене. Така отговаряли предимно младите, работещите на изпълнителска или ръководна длъжност, хората с по-високи доходи. Въпреки впечатляващо високия дял мнения, че Стара Загора е добро място за живеене, сред отговорите лесно се откроявали и основните проблеми на общината. В топ 3 се нареждали икономика, общинска инфраструктура и социално-икономически проблеми, съответно с дялове от 31%, 27% и 24%. Кметът Живко Тодоров също се ползвал с добър имидж сред старозагорци, те са му дали средна оценка от 4,39, а 75% не биха го сменили сега, ако зависеше от тях.

Вестникът публикува и мнението на депутата от ДСБ Иван Иванов за резултатите от профедения неотдавна референдум за АЕЦ "Белене". Парламентарната група на Синята коалиция ще внесе до края на седмицата решение за прекратяването на строежа на АЕЦ "Белене", защото проектът не е нужен на България, прекалено скъп е и опасен в тази сеизмична зона, аргументирал се старозагорският избраник на брифинг вчера. Той вече сондирал мнението на колегите си от различни групи, включително и от ГЕРБ, и смята, че предложението на сините ще бъде подкрепено от управляващите.

ДОБРИЧ

Водещата тема на "Нова добруджанска трибуна" е един трагичен инцидент, станал в неделя - майка и 8-годишното й дете са починали в дома си по всяка вероятност от задушаване, пише медията. От челно място още днес ежедневникът информира, че общината работи по проекти за 80 млн. лева. Това е водеща тема и за броя на "Добруджанска трибуна". Друга обща от първите страници на вестниците е още една информация от общината - кметът Детелина Николова е съобщила, че по нейно предложение и на членовете на сдружението за изграждане на паметник на ген. Иван Колев, ОбС в Кюстендил е гласувал единодушно да се върне името на предгаровия площад в Кюстендил и той вече се нарича площад "Ген. Иван Колев". От първата си страница днес "Нова добруджанска трибуна" съобщава, че 120 добричлии ще ползват социални услуги по проект "Ръка за помощ". "Добруджанска трибуна" от първата си страница днес още отразява първото обществено обсъждане на проектобюджета на Добрич, като информира, че присъствието в залата е било вяло.

БЛАГОЕВГРАД

Десетина мохикани на синята идея в Дупница се събраха вчера на мястото на някогашните барикади от 1997 година, когато местни жители първи се надигнаха срещу правителството на Жан Виденов, съобщава вестник "Струма". Тогава стотици се стекоха от околните села и съседните общини, за да изразят недоволството си. Зимата беше люта, стачкуващите се грееха с гуми и се лееше вино за загрявка. Кратка реч произнесе бившият председател на Общинския съвет Михаил Панчев, който каза: "Останаха малко хората в Дупница, които вярват в синята идея, но се надявам тя да се възроди отново и да завладее сърцата на младите".

Две парни машини, водна помпа с голям капацитет, лебедка, латерна и пилоти /колове, които се побиват в основата на мост/, произведени през 40-те години на миналия век, изровиха от дъното на река Струма багери на фирма "Галчев инженеринг груп" АД на благоевградския бизнесмен Николай Галчев при строителството на падналия мост до петричкото село Рибник. Изровената техника, която е достойна за музей, е била използвана при изграждането на моста, което продължило 19 години - от 1933 до 1952 година. Техниката ще бъде обявена за продажба на търг по интернет за желаещите да я закупят и реставрират.

Масов протест срещу високите сметки за ток се проведе днес в 18,00 часа пред офиса на ЧЕЗ на булевард "Св. св. Кирил и Методий" в Благоевград. 1500 души се събраха, за да изразят своя гняв срещу високите цени на електроенергията. Присъстващите развяваха българския трибагреник. Издигнаха и плакати с различни надписи "ИзЧЕЗвайте!", "Внимание! Високата цена на тока - опасно за живота!". Десетки хора запалиха демонстративно своите сметки за ток, други пък държаха в ръце запалени свещи. Невъобразим шум от вувузели и свирки огласяше булеварда. Протестиращите скандираха "Долу ЧЕЗ", "Мафията вън" и призоваха за всенародни протести в цялата страна. Пенсионер бе залепил сметката си от 211 лева на табло и се жалваше: "Откъде ще намеря толкова пари, че да я платя. Това е пладнешки обир”.

В края на работния ден д-р Любомир Таушански повика в кабинета си д-р Атанас Дамов и му връчи предупреждение за уволнение. Причината за тежкото дисциплинарно наказание е, че преди няколко месеца д-р Атанас Дамов беше хванат пиян по време на работа във вътрешно отделение на общинската болница в Дуница. Тогава почина 35-годишна пациентка в отделението и нейните роднини извикаха полиция, като твърдяха, че докторът е пиян. Полицаите тестваха с дрегер д-р Атанас Дамов и апаратът отчете 2,47 промила алкохол в кръвта. Извършено бе обследване от Министерство на здравеопазването и беше доказано, че пациентката не е починала по вина на д-р Дамов, а носи отговорност само, че е бил пиян по време на работа.

Бившият кмет на Благоевград и съветник на президента Георги Първанов Костадин Паскалев влиза активно в бизнеса с газа в Югозападна България, пише вестник "Вяра". Той е официалният представител на "Газпром" за България. С тази новина в редакцията се обади известен столичанин, който пожела да не бъде цитирано името му. В кръгове, близки до газовия бизнес, потвърдиха, че има такова нещо. Паскалев е много опитен политик, широко скроена личност, известен и в деловите, и в политическите кръгове с добрите си контакти, така че изборът на „Газпром” е попадение в десетката. Още преди 3 години Паскалев публично обяви, че напуска активната политика и че няма да се кандидатира за пореден кметски мандат в Благоевград. Всички заподозряха, че това е игра, но впоследствие се оказа, че Паскалев е говорил истината.

Директорът на РДГ-Благоевград Иван Гергов е уволнен със заповед на земеделския министър Мирослав Найденов. Заповедта за отстраняването му от поста потвърди председателят на антикорупционната комисия в парламента Яне Янев. До уволнението на Гергов се стигна след поредица от корупционни скандали, в които бе замесено името му. Разследването срещу горски шеф №1 в Пиринско стартира в началото на ноември миналата година. Той бе обвинен в изнудване от собственика на гоцеделчевската дърводобивна фирма "Върбица лес" Веселин Камбуров. Тогава управителят на дърводобивната фирма Камбуров обяви, че е бил рекетиран от Иван Гергов и че пред свидетели му е предал на два пъти суми от 17 000 и 10 000 лева. В подкрепа на собственика на "Върбица лес" на 13 ноември над 200 работници от дърводобивни и дървопреработвателни фирми в Гоцеделчевско, въоръжени с резачки и тъпани, протестираха в Благоевград срещу корупционните практики на Гергов и поискаха оставката му.

Кметът на община Радомир Пламен Алексиев предложи на Общинския съвет да бъде освободен временно изпълняващият длъжността управител на общинска фирма "Байкал-1" ЕООД в село Байкалско Христо Симеонов Христов и на негово място да бъде назначен за вр.и.д. управител Митко Николов Андонов. Общинските съветници решиха да бъде прието предложението на кмета.

65-годишен почина на път за любимата си в кюстендилското село Жиленци. Ненчо Митов е открит от случайно минаващи хора встрани от пътя на улица "Осоговска". По данни на близки на мъжа около 18,30 часа в неделя влюбеният мъж тръгнал на гости към приятелката си в другия край на селото. Внезапно обаче му прилошало и припаднал. Веднага на място е извикан екип от Спешния център и полиция.

ВАРНА

"С милион по малко за транспорт", е водещото заглавие на вестник "Народно дело". С около 600 хил. лв. по-малко са заложени в новия общински бюджет за доплащане на пенсионерските карти за пътуване с намаление в градския транспорт. Причината за това орязване на разходите е, че голяма част от пенсионерите не ползват правото си на такива карти. "За 2012-та година бяхме заложили 9000 души като правоимащи, а от отчета на продадените карти се оказа, че средно на месец се ползват 2700", обяснява председателят на транспортната комисия Иван Луков. Според него в бюджет` 2013 са направени разчети именно на основа реално продадени карти за миналата година. Ако тази година повече пенсионери решат да се възползват от картите с намаление, винаги има възможност бюджета да бъде актуализиран, твърди Луков.

"Полицейско куче спаси старец", съобщава "Черно море". Обученото овчарско куче Крит откри 89-годишния мъж в 7-метрово дере. В момента пострадалият е в болница без опасност за живота. Старецът тръгнал към вилата си в местността Фичоза в събота, а близките му подали сигнал на 112 в неделя и обяснили, че нямат връзка с него. С помощта на обученото куче бил открит за 10 минути, паднал в стръмно дере с дълбочина 7 метра. Въпреки че изкарал там цяла нощ, старецът бил контактен, но не можел да се движи. Екипи на "Спасителна дейност" оказали помощ и измъкнали възрастния човек от дерето.

"Кметът на Варна обеща пари за профилактика на рака", посочва регионалното издание "Твоят ден". 500 хил. лева са нужни за прегледите на 10 хил. варненци по програмата за тази година. Общинският съвет обаче не е гласувал пари до момента. "Програма ще има", категоричен е кметът на Община Варна Кирил Йорданов. Той припомни, че две години преди държавата да отпусне средства за ваксиниране на 12 годишни момичета против рак на маточната шийка, общината е заделила средства и 570 девойки са били безплатно имунизирани, вместо родителите им да платят по 450 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай