Преглед на регионалния печат

Преглед на регионалния печат | StandartNews.com

ВИДИН

Отново сме с най-голяма безработица, съобщава на челно място вестник "Видин". В края на м.г. без работа са били 8329 души. От Дунав мост 2 са освободени 90 души и процесът продължава. До края на март 251 си тръгват от големия строеж. Били са нужни само 13 нови работници, които вече са назначени. В областта има 59 свободни места, повечето за шивачи. За специалисти с висше образование са само 5, съобщава още "Видин".

Вестникът разказва за последното заседание на общинския съвет, в чийто дневен ред били включени 23 точки. Излишни, но бурни дебати, коментира  авторът на репортажа.

На анализ е подложен и план-приемът на учениците от седми и осми клас за следващата учебна година. Няма да бъдат попълнени планираните паралелки, тъй като учениците в областта драстично намаляват. Тази година седми клас завършват само 805 деца, а осми клас – 357. В Белоградчик седми клас завършват 48 деца, в Брегово – 24, а в Чупрене – 9.

Вестникът представя видинския поет Цветан Оприн, но по зарезански. Читателят се среща с фини стихове, посветени на виното и жените.

МВР награди Марио с 10-дневна почивка, роми от квартал "Нов път" гониха злите сили от къщите си на Атанасовден, видинският драматичен театър търси ученици- доброволци за участие в спектакъла "Сън в лятна нощ", премиерата ще се състои в театъра на крепостта "Баба Вида", видинската симфониета изнесе концерт под диригентството на Марлон Даниел от САЩ - това са другите новини от броя на вестник "Видин" днес.

СТАРА ЗАГОРА

Съдебен изпълнител продава ресторант "Аязмото", съобщава от първата си страница днес "Старозагорски новини". Началната тръжна цена е 685 000 лева, а оферти за участие в търга ще се приемат от 9 часа на 11 февруари до 17 часа на 11 март т.г. в канцеларията на районния съд в Стара Загора. Обектът е със застроена площ от 834 кв.м и разгъната застроена площ от 2086 кв.м. Публичната продан на имота, собственост на фирма на закъсалия старозагорски бизнесмен Стойчо Кълвачев, била за удовлетворяване на вземането на банка "Креди Агрикол -България".

Всекидневникът информира още, че община Стара Загора ще изгражда приют за бездомници. Предложението било прието единодушно от общинските съветници на заседението им в края на миналата седмица. Проектът за преустройствота на бившата сграда на регионалната здравна инспекция щял да бъде реализиаран по програма "Красива България" на Министерството на труда и социалната политика. Общата стойност на проекта е 300 000 лева, от които с почти половината - 140 000 лвева, ще участва община Стара Загора. Капацитетът на приюта е 15-20 души, които могат да получават необходимите социални услуги не повече от 6 месеца.

"Старозагорски новини" пише и стартиращата от днес подписка на СДС за нов рефeрендум за тютюнопушенето на обществени места. Въпросът щял да бъде "Да отпадне ли пълната забрана за тютюнопушене на обществени места?". Според сините това е въпрос, който пораждал сериозен интерес у почти всеки български гражданин и по него всеки имал своето мнение. Допитването до народа можело да се проведе заедно с парламентарните избори, смятат от СДС. Подписката щяла да бъде подкрепена от сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Стара Загора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай