Преглед на регионалния печат

Преглед на регионалния печат | StandartNews.com

СТАРА ЗАГОРА

"Министър Игнатов не трябваше да подава оставка", цитира на първата си страница вестник "Старозагорски новини" становището на вицепремиера Симеон Дянков, огрласено вчера в Казанлък. Според него самият закон за фонд "Научни изследвания", приет през 2003 година,  бил сбъркан и предполагал изтичане на средства. Финансовият инспекторат вече три пъти е проверявал фонда. При последната инспекция, разпоредена от самия финансов министър, са били констатирани около 400 нарушения. Инспекторатът имал сериозни препоръки за изчистване на нарушения в предишни периоди, свързани с учените, които сега искали оставката на министър Сергей Игнатов. "След като са станали ясни тези констатации, е било редно поне директорът и изпълнителният съвет на Фонда да вземат под внимание тези препоръки, но те не са ги взели и според мен е било справедливо да си подадат оставките", казва Дянков. 

Всекидневникът съобщава и за вчерашнато участие на вицепремиера в дискусията за развитието на Долината на тракийските владетели, организирана от вестник "Стандарт" в рамките на националната кампания "Чудесата на България" в Казанлък. Финасист №1 обеща по 3,5 млн. лв. годишно за следващите 10 години на община Казанлък за социализирането на тракийските могили. Миналата година с 300 хил. лв. е било финансирано създаването на общ устройствен план, който ще е готов до края на март. Други 50 хил. лв. са били дадена за спасителни разкопки на могилата край село Бузовград. Вицепремиерът похвали кмета Галина Стоянова, която показала, че може добре да управлява парите, и обещал финансирането да продължи. Министърът каза още, че през тази пролет ще бъде открита и последната отсечка от автомагистрала "Тракия" и може и от морето да идват туристи. До края на месец май пък очаквали да има вече готов проект за тунела под Шипка и да започне работата по изграждането му в края на 2013 година.

Вестникът пише за наложените от община Стара Загора 28 актa на физически и юридически лица за непочистени тротоари от снега и леда. Предписанията са били връчени на домоуправителите и на собствениците или управителите на обекти с прилежаща площ, която са длъжни да почистят. Ако в срок от 24 часа предписанията не бъдели изпълнени, следващата стъпка била наказателно постановление и глоба от 50 до 5000 лева, което става с решението на кмета.

ДОБРИЧ

Водещата тема днес на "Нова добруджанска трибуна" разказва за семейството на 10-годишния Ники Мартинов от Добрич, което събира средства за лечението му в турската болница "Джон Хопкинс". Ники има тумор в главата. Правени са му две неуспешни операции в България и след отказ от фонда за лечение на деца в чужбина, родителите са започнали сами да набират средства за операцията му в турската болница, където един от специалистите, прегледали детето, е поел ангажимент да извърши сложната операция, пише медията. От първата си страница още днес вестникът съобщава, че Медицинският университет във Варна възнамерява да разкрие филиал в Добрич. Медията припомня, че преди години успешно в града работеше такъв. Проведената сесия на ОбС - Добрич, на която бяха гледани редица отчети, също намира място на първата страница. Изданието поставя акцент върху това, че общината ще работи по проекти за над 185 млн. лв.

И "Добруджанска трибуна" отразява сесията в рубриката си "Акценти", като избира новината, че през настоящата година туристическата програма ще има бюджет от 40 хил. лв. Водещата тема днес на медията е от крими хрониката, като съобщава, че простреляният със сачми в лицето бракониер в съботния ден е попаднал на капан. На първата си страница вестникът отделя място и на вчерашното нападение над Златомир Иванов - Баретата, който бе ранен при влизане в Съдебданата палата.

ВАРНА

Дават на прокурор "Паркинги и гаражи", е водещата новина за повечето варненски медии. Данни за дейността на общинската фирма ще бъдат дадени на прокуратурата, реши работна група от общински съветници, която разследва дейността на дружеството, пише регионалното издание "Твоят ден". Според председателя на групата Николай Недков предприятието  е пример как не трябва да се управлява едно общинско дружество. От създаването си през 2008-ма до януари 2012-та година във фирмата е липсвал дори дневник за входяща и изходяща кореспонденция, допълва Недков. От седемте паркинга, предоставени за безвъзмездно управление на общинското дружество, пет са преотдадени на други фирми, като за това няма икономическа обосновка и решение на съвета на директорите.

"Условна присъда за младеж взел 13 годишна булка", е заглавие от вестник "Народно дело". Романсът на 24 годишния Сергей и изгората му Албена приключи с условна присъда. Районният съд го призна за виновен и му наложи 6 месеца затвор, отложени с 3 години изпитателен срок. Връзката започнала, когато Сергей бил пълнолетен, а Албена била на 13 години. Сергей знаел, че Албена е малолетна, но не знаел, че извършва престъпление. От 2008- ма година досега двамата имат две деца и чакат трето отроче.

"Доставчиците на новите автобуси стават ясни до 15 март", информация на вестник "Черно море". До тогава трябва да стане ясно коя фирма ще извърши доставката на 70 нови автобуса. Вчера бяха отворени офертите на 10 компании, които кандидатстват за обществена поръчка от 42 милиона лева. Преобладаващата част от компаниите развиват своята производствена дейност в границите на ЕС. "Това работи в наша полза, тъй като ако спечели фирма от Евросъюза, няма да се налага да внасяме ДДС", коментира изпълнителният директор на "Градски транспорт" Веселин Михайлов.

БЛАГОЕВГРАД

Съпругът на "Мисис България 2012" Гергана Николова-Зарева - Емил Зарев-Джинката от Дупница, е спипан от служители на ГДБОП с 20 000 фалшиви евро в момент на размяната им, съобщава вестник "Струма". Акцията е проведена в понеделник късно следобед в квартал "Спартак" на Дупница. Служителите на реда са работили по сигнал и са следили Джинката, който се движел с "Форд Фокус" с транзитни регистрационни номера. В момента, в който предавал парите на хора, пътуващи с "Мазда" със софийска регистрация, полицаите щракнали белезниците. Купюрите били 100 броя по 200 евро.

След 24-часово издирване дупнишките полицаи откриха изчезналата съпруга на 25-годишния Кирил Пейчев от Сапарева баня. 18-годишната Гюлдане Стефанова била открита от полицаите в необитавана в момента вила край Сапарева баня по посока на курорта Паничище. Доведена е в дома на съпруга й Кирил Пейчев. У дома я чакаше 19-месечната й дъщеричка.

Преди и след обяд се проведе първият изпит за шофьори на територията на Гоце Делчев след прекъсване повече от десетилетие. Това бе и най-коментираната тема в града. В края на миналата година местните депутати от ГЕРБ Георги Андонов и Веселин Давидов поискаха промяна в закона. Тогава те настояха изпитите отново да се провеждат в Гоце Делчев и успяха да прокарат поправката.

Икономическа полиция започна проверка в общинска фирма "ВиК" - Петрич. Управителят Васил Божанин вчера заяви, че проверката касае управлението на ексдиректора Огнян Деведжиев от 2005 година до 2012 година. След сигнал Васил Божанин трябва да предостави финансово-счетоводни справки за периода на разследването, за да се установи дали е източвано общинското дружество.

"Братя Галеви имат пръст в покушението срещу Златомир Иванов-Баретата. Това се заговори под сурдинка веднага в Дупница, след като гръмна новината за изстрелите срещу известния наркобос в София", пише вестник "Вяра". Куршумите срещу Златомир Иванов са резултат от стария конфликт между него и двамата дупничани, в основата на който стои преразпределението на наркопазара за Южна Африка, коментираха близки до кримиконтингента. Районът е бил "парцел" на Братя Галеви, а Златко Баретата се е опитал да го вземе. Още тогава двамата дупничани му размахали пръст. После стигнали до идеята да му опнат един здрав бой и ако не свие перки, да му пратят килъри.

Златомир Иванов-Златко Баретата, който сутринта бе прострелят пред Съдебната палата в София, има и пернишка група за разпространение на дрота. Неин лидер е Мартин Димитров-Маката. Бандата му от 7-8 души се е занимавала освен с наркотици и с лихварство. "През 2009 година заедно с Маката в Перник бяха арестувани общо 7 души. Сред тях бяха и небезизвестните лихвари Ангел Ангелов-Геле и Бисер Борисов-Лихваря, който бе дясната ръка на Маката", твърдят осведомени.

Бунтарката от петричкото село Генерал Тодоров Манолова, която оглави протеста срещу БДЖ за спрения сутрешен влак, е пред фалит. Семейството се разделя с наследствените си ниви в землището на селото. Частният съдебен изпълнител Шукри Дервиш е обявил за публична продан имотите на Георги Манолев. Той е съпруг на желязната дама, която в момента е секретар на местното читалище "Яне Сандански". Дервиш е сложил на тезгяха нива в местността Инжир песок. Манолов обаче не е собственик на нивата. Той владее само 1/3 идеални части от нея. Всъщност, имотът се продава и с полска култура, засята на площ от 12,721 декара. Частта на Манолов е 3,181 дкара. Цената, от коята стартира наддаването, е 1440 лева. Имотът се продава за обезпечаване на вземането на "Райфайзен лизинг България" ООД.

Ежедневникът пише и за Емил Зарев-Джинката за фалшивото евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай