Преглед на регионалния печат

Преглед на регионалния печат | StandartNews.com

СТАРА ЗАГОРА

Под заглавие "Открихме сериозни закононарушения, документите отиват в прокуратурата» вестник "Старозагорски новини" публикува в днешния си брой последните разкрития на временната анкетна комисия в Народното събрание, която проучва фактите около проекта АЕЦ "Белене". "Установихме, че 300 млн. лв от държавния бюджет са преведени на "Атомстройекспорт" без договор, което е тежко закононарушение", съобщава старозагорският депутат от Синята коалиция Иван Иванов, зам.-председател на комисията. Това е станало през октомври 2008 година с решение на Министерския съвет, оглавяван от Сергей Станишев, по предложение на бившия енергиен министър Петър Димитров. Всички документи за нарушенията щели да бъдат изпратени на Главна прокуратура, най-вероятно през март, защото временната комисия ще действа още 2 месеца.

Вчера с гласовете на ГЕРБ, сините и независимите депутати е бил приет междинният доклад на временната анкетна комисия, която проучва данните около "Белене". Едно от заключенията в доклада е, че проектът щял да струва над 10 млрд. евро.

Регионалният всекидневник информира още, че атрактивният режисьор и върл пушач Андрей Слабаков ще гостува днес следобед на събранието на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Стара Загора. Щял да се обсъжда протестът против пълната забрана за пушене на закрити обществени места, който се готви на 1 февруари пред Народното събрание.

"Ние членуваме в създадената преди няколко седмици Национална асоциация на свободните - Свободен избор, оглавявана от Андрей Слабаков", пояснил председателят на старозагорското сдружение Иван Михалев. Една от целите на новата формация била да се разреши пушенето на закрито. Михалев отново припомнил, че заради пълната забрана драстично са спаднали оборотите на заведенията, бизнесът страдал, губели се работни места.

Вестникът пише и за публична продажба на поземлен имот, собственост на старозагорското предприятие "Медийни системи" АД. За продажба се предлагали общо 11 помещения с начална тръжна цена 1,2 млн. лв. Заводът на "Медийни системи" АД беше открит през 2002 година от тогавашния президент Георги Първанов, а първият собственик на хай-тек дружеството бе "Селена холдинг" с акционери - Младен Мутафчийски, Асен Мичковски, Илиян Шотлеков и Стоян Караданов, припомня вестникът. По-късно собствеността се сменя на два пъти. Заводът  затваря врати през 2011 година, според хора от кухнята не само заради свитите пазари, но и заради лошия мениджмънт .

ВИДИН

Пеликани зимуват край моста, съобщава вестник "Видин". В плитчините на реката, получени при преграждането на неплавателния и участък, са се заселили пеликани, които обикновено зимуват в делтата на Дунав. Строителните работи не ги смущават, четем в материала.

"Видин" разказва как е отпразнуван Бабин ден в областта. Във  Видин тържество се състояло в АГО-отделението на МБАЛ "Света Петка", на което отишъл кметът Герго Гергов. В село Раковица дали подаръци на жени, които през годината станали баби, в Белоградчик кметът Борис Николов занесъл подаръци на акушерките.

Страницата за патриотично четиво "Любородие" е посветена на видинския период на Петко Каравелов. Малко известно е, че Каравелов е бил първият вицегубернатор на Видинска област след Освобождението. Дошъл с граф Тухолка, който е бил губернатор. Сърбия тогава искала да откъсне 66 села от областта, в която влизали сегашните три области на Северозапада. Каравелов не позволил, за което си платил със затвор.

След това Каравелов става 4 пъти министър-председател на България за кратки периоди, четем в публикацията. Вестникът предлага и архивни снимки, на които Каравелов е със съпругата си Екатерина и двете си дъщери.

Храброто момче Марио от Белоградчик, което спаси дете, заклещено след падане между скалите, получи ваучер от вътрешния министър Цветан Цветанов за почивка в база на МВР по избор, научаваме още от днешния брой. Изданието информира още, че изследват безплатно холестерол всеки понеделник във видинската болница, а също и че младежи от село Капитановци пишат и печелят проекти, свързани с развитие на зеленчукопроизводство.

ДОБРИЧ

Водеща тема днес на "Нова добруджанска трибуна" е призът, който "Албена" АД получи за прилагането на енергийна ефективност в хотелите в едноименния курорт. Вестникът съобщава, че комплексът има 11 "зелени" хотела. От челно място ежедневникът информира, че на вчерашното си заседание Кабинетът е взел решение за промяна на собствеността на затвореното военно летище в Добрич. От първа страница четем още, че съдът е решил да бъде предаден на властите в САЩ каварненец, който е издирван зад океана за банкови измами и отвличане на дете. Темата е водеща за вестник "Добруджанска трибуна", който още днес от първа страница съобщава, че премиерът и двама министри ще прережат ленти на обновени обекти в Шабла. Събитието ще е в петък.В броя още четем, че Министерството на културата е обявило конкурс за директор на Държавен културен институт Двореца в Балчик.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай