Преглед на регионалния печат

Преглед на регионалния печат | StandartNews.com

СТАРА ЗАГОРА

"Стара Загора ще прави референдум за полигон "Змейово", съобщава от първата си страница днес вестник "Старозагорски новини". Всички политически партии, представени в общинския съвет, са застанали зад предложението на ВМРО-БНД да се проведе местен референдум за съдбата на военния полигон "Змейово". Това ще бъде първото местно допитване до гражданите от Стара Загора за толкова важна и гореща тема, каквато е замърсяването на въздуха. "Винаги сме искали да чуем мнението на гражданите по този казус и затова ще участваме активно в провеждането на референдума", изразил личното си мнение общинският лидер на ГЕРБ и председател на местния парламент Емил Христов. Земеделката Мария Динева  предложила денят за местния референдум да съвпадне с парламентарните избори. Лидерът на социалистите Илия Златев пък смята, че трябвало да се потърси становището и на другите потърпевши общини от обгазяванията - Чирпан, Братя Даскалови, Павел баня и Казанлък. На вчерашната работна среща единодушно било решено до 10 февруари т.г. да се създаде работна група, която да проучи и подготви всички стъпки за провеждане на местния референдум - юридическо осигуряване, внасяне на книжата в общинския съвет, съгласуване с другите общински съвети и други.

Всекидневникът пише още, че продължавал да расте броят на болните с остри респираторни заболявания. Общо 136 били регистрираните заболявания през периода 7-13 януари в Старозагорско, с 49 вповече, в сравнение с първата седмица от новата година. От регионалната здравна инспекция пояснили, че според получените данни, тази заболеваемост отговаряла на ниво 98,36 на 10 хиляди души, при средно за страната 81,61 на 10 хиляди.

"Старозагорски новини" информира още, че РИОСВ е отчетела 1,42 пъти превишение на нормата за фини прахови частици на пункт "Зеленият клин" в Стара Загора в неделя. Моторните превозни средства и битовото отопление са отново причините за поредното замърсяване на въздуха, посочила Димка Петкова, пресаташе на инспекцията. Градът на липите е бил един от 18-те в страната с надонормени стойности на фините прахови частици в неделния ден. Най-голямото запрашаване на въздуха е било отчетено в Перник – 2,69 пъти, следват София – с 2,59 пъти над нормата, и Русе – с 1,95 пъти.

ДОБРИЧ

Наложената глоба в размер на 10 на сто върху фактурираната стойност за снегопочистване за декември от кмета на Добрич Детелина Николова на фирмата, спечелила конкурса за тази дейност, е водещата тема на двата добрички всекидневника. От челно място още "Нова добруджанска трибуна" съобщава, че при проверка служители на КАТ са заловили шофьор на линейка по време на работа с над 2 промила алкохол. В броя си още днес изданието информира, че дарените преди нова година сухи супи на общината тръгват към потребители от социално слаби групи.

В рубриката си "Акценти" днес вестник "Добруджанска трибуна" съобщава, че е внесено искане за спиране на приватизацията на товарните превози в железниците. В броя си още днес вестникът на вътрешна страница съобщава, че добричка фирма стартира проект за подобряване условията на труд в предприятието.

ВАРНА

Вестник "Черно море" пише на първа страница за дързък обир в пункт за автобусни карти под носа на цяла опашка пенсионери. Отмъкнати били само книжни пари, а общата стойност на откраднатото е 1000 лева. Грабежът е бил извършен по обяд, но все още не е ясно кой е извършителят.

Според вестник "Народно дело" крадецът е проникнал през покрива като по филмите.

За извънградските линии отлагат касовите апарати в автобусите за края на март, четем още във вестник"Черно море". За това ще са необходими разходи в размер на 200 000 лева, уточнява изпълнителният директор на общинската фирма Веселин Михайлов. Изданието съобщава и за състоялия се снощи протест, в който се включиха варненци под мотото "Долу ръцете от Иракли".

Кърпят лунното каре в центъра на Варна, пише вестник "Народно дело". Дават "Паркинги и гаражи" на прокурор, четем още в същото издание. Основният предмет на дейност бе експлоатация на паркингите, предоставени за управление и организацията на синя зона за паркиране във Варна. Работната група към местния парламент проследи развитието на фирмата от създаването до решението за ликвидация и установи, че дейността на варненското общинско дружество е за прокуратурата, четем на страниците на"Народно дело".

БЛАГОЕВГРАД

38-годишният Камен Сандев от Благоевград издъхна внезапно вчера, въпреки предприети спешни реанимационни действия от лекарски екип на Спешна помощ, Предполагаемата причина е спукана аневризма в мозъка, пише вестник "Струма". Фаталният инцидент с младия мъж в активна работоспособна възраст станал в Благоевград на ул. "Лале" 7. Малко преди обяд Камен усетил силна болка в главата, загубил съзнание и припаднал. При пристигане на място мъжът бе изпаднал в клинична смърт. "Предприехме усилени реанимационни действия, интубирахме го и по спешност с линейка го транспортирахме до реанимация", каза спешният лекар д-р Лидия Анева.

Около 15,00 часа в понеделник планинските спасители в Банско бяха вдигнати на крак заради сигнал за десетима загубени туристи в Пирин планина. В мъглата те напуснали писта номер 11 под Платото и поели вдясно към местността "Къркъма". Малко по-късно те разбрали, че са се озовали извън ски центъра и подали сигнал на телефон 112. Веднага в издирването са се включили около 15 планински спасители. През цялото време е поддържана телефонна връзка с бедстващите в планината скиори и сноубордисти. Сред тях имало мъже, жени и деца. Всички са чужденци – сърби, украинци, румънци и един англичанин.

Остри и обидни реплики си отправиха един към друг настоящият кмет на петричкото село Габрене Евтим Николов и неговият предшественик Димо Георгиев. Сблъсъкът стана вчера в късния следобед в центъра на селото, на метри от 600-годишния чинар, заради санитарна сеч на вековното дърво. Димо Георгиев заяви: "Не съм против санитарна сеч, но виждам, че се реже и зелена маса. Чинарът от 1968 година е обявен за защитено вековно дърво и съгласно закона трябва да присъства специалист от отдел "Екология" към общината или от РИОСВ - Благоевград. Сигнализирах както в РИОСВ, така и в Министерството на околната среда и водите и попитах какво се прави. Поискаха да предоставя снимков материал, което ще стане още днес. Неграмотни хора управляват Габрене, не познават закона, правят си каквото си искат, смята още Георгиев.

Благоевградският частен съдия изпълнител Гергана Стойнева обяви за продажба къщата на управителя на общинска фирма "ВиК" - Петрич Васил Божанин. Обявлението е от 11 януари и е поставено във фоайето на община Петрич и на други видни места. Васил Божанин има задължение към Алфа банк, която е предявила претенции да получи дълга на Божанин. В обявлението за продажбата на имота не е посочена каква сума има да връща управителят на банката, но е посочена първоначалната цена на къщата с прилежащата земя от 453 квадратни метра общо от 103 000 лева.

Кръвната проба, дадена от д-р Атанас Дамов от общинската болница в Дупница, е на лице от женски пол, сочи експертизата на Националния институт по криминалистика и криминология (НИКК), четем във вестник "Вяра". "Заключението на физико-химическата експертиза, поискана от НИКК в София, потвърждава, че в кръвната проба няма алкохол и медикаменти. Експертизата обаче е категорична, че ДНК профилът на кръвта е на жена, а не на д-р Атанас Дамов", съобщи говорителката на прокуратурата в Кюстендил Марияна Сиракова. Наблюдаващият прокурор Камелия Стефанова е изпратила материалите по делото, сред които и експертизата, в агенцията за медицински одит към Министерството на здравеопазването, уточниха от държавното обвинение.

Директорът на Младежкия дом в Благоевград Стоян Веселински е транспортиран в столична клиника в тежко състояние през почивните дни. Веселински се почувствал зле и бил приет в отделението по кардиология на МБАЛ – Благоевград. В благоевградската болница станало ясно, че 51-годишният мъж е с тежка аневризма на аортата. Стоян Веселински е транспортиран по спешност за клиниката по кардиология на болница "Света Екатерина" в София. Негови близки коментираха, че състоянието му се подобрява, овладяна е първоначалната тежка форма на заболяването, в добри ръце е и съвсем скоро ще бъде изписан. Спукването на кръвоносния съд се нарича аневризма, което означава разширяване стените на аортата.

Навръх Банго Василий петричкият травестит Борислав Георгиев прати на общинската администрация в града куп въздушни целувки. Известният и като Мадам Бони левент празнува на работното си място вчера. Той е назначен по Програмата за временна заетост като хигиенист. Борислав уважи традицията и пожела на всички от администрацията на кмета инж. Вельо Илиев да са здрави. За празника той бе с нова прическа, издокаран специално за един негов върл фен.

Варицелата отново се завръща в Самоков. Само за 10 дни в рилския град са заболели 30 души, алармираха от Районната здравна инспекция (РЗИ). Симптоми за нарастване броя на засегнатите от тази болест е имало още през последните месеци на миналата година. През ноември м.г. болните от едра шарка в Самоков са били 36-има, през декември – 24-ма, а само за първите 10 дни от януари – 32-ма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай