Преглед на регионалния печат

Преглед на регионалния печат | StandartNews.com

СТАРА ЗАГОРА

"ДЗЗД "Автобусни превози" ще вози в Старозагорско още 2 години", съобщава от първата си страница днес вестник "Старозагорски новини". Областният управител Недялко Недялков щял да продължи срока на договора между община Стара Загора и транспортното дружество за период не по-дълъг от две години. Това се наложи, тъй като трябва да се избере по процедура превозвач, а за това се изисква повече време, пояснил старозагорският градоначалник Живко Тодоров. В следващия програмен период 2014 - 2012 г. щяло да се търси начин превозвачът да стане общинска фирма, а общината да кандидатства по европейски проекти. Това според кмета била единствената възможност Стара Загора да има градски екологичен транспорт, само с тролейбуси и електробуси.

Всекидневникът пище още, че недоволни граждани са се жалвали от лошото състояние на жп гарите Стара Загора, Тулово и Дъбово. За Старозагорската гара граждани недоволствали от лошо състояние на тоалетните, слабо осветление и неприятна миризма в подлеза, както и за ниски температури в чакалнята. За гарата в Тулово оплакванията били свързани с липсата на отопление, а за тази в Дъбово - за липса на вода в тоалетните. В официалния си отговор Георги Вардев, директор ДП "Национална компания Железопътна инфраструктура", признал единствено за проблема с отоплението на гарата в Тулово. За лошите хигиенични условия в тоалетните и в подлеза на Старозагорската жп гара според него виновни били недобросъвестните граждани. Имало обаче дни, в които в чакалнята на старозагорската гара е студено, но котелът бил аварирал.

Вестникът информира и за поредните телефонни измами в региона. С общо 13 200 лева са изгорели три наивни старозагорки от началото на годината. Те са били измамени по познатата схема за т.нар. "златни пирони" за спешна операция на техни пострадали близки, които след това се оказват живи и здрави.

ДОБРИЧ

Водеща тема на "Нова добруджанска трибуна" разказва за дарение, направено от медицински сестри на детското отделение в добричката болница. Две медицински сестри със средства, събрани от продажба на техни изделия, са закупили и дарили на отделението нови масички и столчета за децата, които се лекуват в отделението, пише вестникът. От челно място още изданието съобщава, че няма завишение на радиационния фон, след като стана ясно, че два от реакторите на румънската атомна централа в Негру вода са спрени аварийно. Минусовите температури, измерени вчера, също намират място на първата страница. Вестникът съобщава, че от минус 17 гладуса в 5 часа сутринта, по обяд термометърът е достигнал до плюс 2.2 градуса.

Темата е отразена на първата страница и на другия всекидневник "Добруджанска трибуна", който днес излиза с водеща тема от съдебните зали. "Дръзки грабители искат споразумение и леки присъди", пише ежедневникът, като съобщава, че петима грабители, извършили редица набези на домове на британски граждани в областта, са поискали споразумение и леки присъди. В рубриката си "Акценти" днес вестникът информира, че 7 банки са подписали споразумение с Гаранционния фонд и ще отпускат кредити по програмата за развитие на селските райони.

БЛАГОЕВГРАД

Кметът на община Хаджидимово Людмил Терзиев и заместникът му Исмаил Моллов се оказаха най-богатите сред представителите на кметските управи в Гоцеделчевски регион, съобщава вестник "Струма". Според имотните декларации двамата управници на Хаджидимово или са най-коректните декларатори, или бият по богатство колегите си от съседните общини, за някои от които се носят легенди за имоти и влогове в български и в чуждестранни банки.

От няколко дни благоевградското село Селище е облепено с позиви, приканващи хората към повишено внимание при контактите им с Васил Янков, четем в броя. "Внимание!!! Опасен измамник! На вниманието на всички граждани представяме г-н Васил Янев Янков /Истината/. В продължение на няколко години е извършил множество измами с документи за недвижими имоти. С настоящата листовка целим да предпазим и други граждани от сполетялата ни участ", е съдържанието на листовката, която краси улични стълбове, автобусни спирки и няколко частни дувари. На част от позивите с химикалка е дописано името на автора "Славчо Стоянов Гумаджията", на друга след прякора "Истината" има уточнение с химикалка "значи лъжец".

Истинско стълпотворение от гладни хора, желаещи да получат храна, се състоя вчера пред временния пункт за разпределение на помощите по програма "Интервеционни запаси на ЕС" в Самоков, рише вестник "Вяра". От пет часа сутринта се редяха на опашка мъже и жени. Чакаха и негодуваха от лошата организацията за разпределение на хранителните помощи. "Унизени сме! Гладни сме! Мръзнем като кучета, гладуваме като кучета, третират ни като животни, служителите тук са като мухи без глави, не знаят какво правят, защо са тук", викаха едни през друг премръзналите хора. Уплашени чиновници извикаха полиция. На място пристигна патрулна кола. Униформените учтиво помолиха за тишина и търпение и хората откликнаха.

Петричкият депутат от ГЕРБ Митко Захов е големият печеливш от политиката на управляващата партия. Народният избраник, който няма и едно изказване от трибуната на Народното събрание, е успял да се пребори за обявени обществени поръчки, равняващи се на стотици хиляди левове. Последното постижение на Захов е осигурено от правителството одобрение за разработване на каменна кариера за строителство. Фирмата му "Монолит-21-Андонов и Захов" ООД със седалище в град Сандански е избрана да разработва кариера в местността Пиринковец в община Сандански. Това е решено на последното правителствено заседание на кабинета Борисов.

Без парна инсталация и печки студуват в класните стаи учениците на Професионалната гимназия по облекло и стопанско управление в Дупница. За това сигнализира в редакцията в Кюстендил Малинка Панева, баба на осмокласник в школото. Тя обаче не пожела да бъде снимана. "Ниските температури бяха още и преди празниците. Не е сега, да кажеш, след ваканция, та да не могат да се стоплят помещенията", сподели жената. Внукът й е за първа година в учебното заведение, където се провежда обучение от 8-и до 12-и клас. "Поне някакви печки да им сложат. Не може тези високи стаи от 3-4 метра да не се отопляват. После ще искат децата да ходят на училище", каза кюстендилката.

 

Определение на съдия Галина Мухтийска от Кюстендилския окръжен съд поряза мераците на представители на мюсюлманското вероизповедание в България към Дома на миньора. Той е част от Специализираните болници по рехабилитация – Кюстендил. С искова молба от структурата твърдят, че върху имота, който е в идеалния център на града, се е издигала джамията “Сюлейман паша”. Храмът е бил съборен от държавата през 1951 г. Претенциите са за възстановяване на собственост с 3300 кв. м застроена и незастроена площ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай