Преглед на регионалния печат

Преглед на регионалния печат | StandartNews.com

СТАРА ЗАГОРА

"КНСБ и КТ "Подкрепа" се разминаха за референдума", съобщава от първата си страница днес "Старозагорски новини". КНСБ вече е стартирала кампанията си "Пряката информация в действие", която трябва да информира хората какво ще означава за бъдещото развитие на ядрената енергетика, ако гласуват с "да" или "не" на референдума, както и какво ще спечели страната от този вот. Това била и една от целите и на утрешното посещение на президента на КНСБ Пламен Димитров в Стара Загора, който ще срещне със синдикалистите от региона в зала "Америка за България" на езиковата гимназия "Ромен Ролан". Освен Стара Загора, още 4 града били определени за ключови в дискусията на синдиката за предстоящия референдум - София, Варна, Пловдив и Враца.

"КТ "Подкрепа" няма да подкрепи информационната кампания на КНСБ и нашите членове няма да участват в нея", заявил пък областният лидер на синдиката Михаил Михайлов. Хората на  д-р Тренчев щели да призоват хората сами да преценят как да гласуват. "Тук се намира комплексът "Мини Марица Изток" и всеки може да премисли какво ще стане с него, ако се развива ядрената енергетика. Освен това смятаме, че организирането на референдума е политическа авантюра. Допитването ще струва около 30 млн. лв.", допълва Михайлов.

Всекидневникът информира още, че от началото на новата 2013 г. в интернет е достъпен новият сайт на общинския приют за безстопанствени животни в Стара Загора. На адрес www.priut.starazagora.bg всеки, който иска да си вземе куче, можел да разгледа снимките, да се запознае с реда за осиновяване и нормативната уредба. На разположение е и сателитна снимка, която показва мястото, където всеки може да намери своя любимец - кв. "Зора", района на опитното поле, в близост до "Метро". Линк към сайта е разположен и на главната страница на община Стара Загора.

Вестникът пише още и за възможността ученици да се запознават отблизо с цеховете, машините и процеса на производство на най-големите фирми в региона. Идеята е била лансирана на среща между работодатели и институции, организирана в Търговско-промишлена палата в Стара Загора. Учителите и директорите на училища имат добро отношение към бизнеса и могат да са посредници в този процес, харесали идеята от регионалния инспекторат по образованието. Оттам признали, че сега твърде малко деца са влизали в производствено помещение, а интересът към бъдеща професия трябвало да се събуди отрано.

ДОБРИЧ

Днес от първата си страница "Нова добруджанска трибуна" съобщава за една нова патриотична инициатива, която ще стартира - препис на книги от или за бележити българи. Преписите ще правят ученици в училищата, като всяко училище ще избира кое произведение на своя патрон или такова за него децата ще преписват. Инициативата е на читалището в Добрич. От челно място още вестникът съобщава, че СУ "Св. Климент Охридски" съди кмета на Балчик, като ябълката на раздора са Ботаническата градина и Двореца. Още една тема, свързана с двата обекта в Балчик, намира място днес на първа страница - това, че държавният културен център "Двореца" е завел 30 дела в Административния съд срещу Инспекцията по труда.

Водещата тема на "Добруджанска трибуна" е за поредното увеличение - вестникът съобщава, че ще поскъпнат билетите за влака. В рубриката си "Акценти" медията информира, че според справка на земеделското министерство в Добричко се отглеждат 8800 крави. Ежедневникът информира още, че се отчита спад на сивия сектор при горивата.

ВАРНА

Над "Слънчев ден" свлачище подгони пътя към морето е водещото заглавие на "Черно море". Свлачищната дейност, която руши ската на курортния комплекс, застрашава целостта на пътя и заплашва да отцепи достъпа до имотите на Кабакум в района на спирките "Писател" и "Журналист". 5 метра от пилотната конструкция са оголени. Само преди 2 месеца, когато поддаде земята вляво от спирка "Стоян Заимов", свлачището засягаше участък от 10-15 метра. За по-малко от месец то е обхванало територия с дължина 30-40 метра, а пукнатините са по целия периметър от 120 метра, маркиран с ограничители. Повече 30 метра от тротоара са откъснати от пътя, а пукнатините на места са дълбоки 15 см.

"Секат гората над "Аспарухово", е голямото заглавие на "Народно дело" днес. Незаконна сеч се вихри с пълна сила в горите над варненския квартал "Аспарухово". Нелегалните секачи не се свенят да събарят дървета дори по пътя, е установила проверка на вестника. Бракониерите без свян са си подготвили трупи за извозване. "Повечето от тях са роми. Крадат с каруци и продават на българите". Така описва накратко симбиозата местен жител. Добре работещият механизъм е от години. Кубик крадени дърва се продават за около 30-40 лв. Най-масова е сечта в горите на Джанавара, някога непокътната и хубава местност. След мотопистата целия склон е превърнат в сечище.

ВИДИН

"За чистотата на вяртата" е заглавието на вестник "Видин", което обобощава новините за честванията на последните християнски празници в града. Спасяването на Богоявленския кръст е най-атрактивната православна церемония за българина, твърди изданието.

"Наши любимци крият доходи". Под това заглавие се разказва за двама от видинските депутати – Владимир Тошев и Кристияна Петрова, които са забравили да декларират имоти и пари в декларациите си за пред Сметната палата. Избиратели никнат като гъби, съобщава още вестникът. На последните местни избори във Видин те били 62 967, а в последните списъци, изготвени за референдума – 66 230. И това в град, който се тресе от демографска криза. Вестникът дава думата на специалисти, които да се произнесат за отговора на предстоящия референдум. В броя Йордан Йотов призовава хората да кажат "не", защото България може да строи екологически чисти енергийни източници, а не ядрени. Тя има постоянни ветрове, вода, слънце. И дава пример със снимка от валцова мелница от началото на миналия век, разположена по средата на Дунав – т.е. тя е работила само с водния натиск.

За екосреща в румънския град Крайова, където била открита фотоизложба на видинчанина Богомил Петров, за недостиг на акушер гинеколози във видинската болница и за запълнения капацитет на социалната трапезария във Видин, където се дава топла храна на 108 самотници, съобщива още  вестник "Видин".

БЛАГОЕВГРАД

Комшия съди кмета на селата Габрово и Дебочица Александър Петкашев за побой. 69-годишният Латин Ивов твърди, че жестоко е набит от съседа си, пише вестник "Струма". Екшънът станал преди около 2 месеца, непосредствено след поредния пожар в сеновала на кметския наместник, разположен в центъра на село Падеш, на метри от къщите на двамата. 

Едно от най-известните в миналото заведения в Благоевград - някогашният бар "Европа", затвори окончателно врати. Собственикът му - бизнесменът Димитър Тасев, от няколко дни обмисля как да се отърве от него чрез продажба или пак да му търси наемател. Решението взел, след като и последните му наематели - собствениците на фирма "Даймънд", натоварили цялата техника, включително и обзавеждането, и се изнесли и вече дори не си вдигат телефоните. Тасев твърди, че са му нанесли щети за над 60 000 лв. Той е подал жалба в Районна прокуратура - Благоевград.

Санданчанка, живееща в Испания от 10 години, стана една от първите жертви на въведената в страната реформа, която вече задължава испанците да сключват трудов договор и да осигуряват домашните си помощници, каквито са повече от българските емигрантки там. Велика Дупчева, която е бивш лаборант в "Петрол" - Сандански, в обстойно интервю в най-популярния вестник за българските емигранти в Испания "Нова дума" описа собствената си участ и предизвика вълна от оживени коментари. Оказа се, че нейната съдба вече споделят много наши сънароднички.

Дупнишкият районен съд възстанови на работа бившия главен инженер на общината Стефан Димитров и началника на фронт офиса Веселка Монева. Двамата обжалваха уволненията, а с решение на съда отпреди два дни са възстановени на работа. Мотивите на съда и по двете дела са, че назначените на мястото на Стефан Димитров и Весела Монева служители извършват същата дейност, само е сменено наименованието на длъжността.

Областният управител на Кюстендил Владислав Стойков и двете му заместнички са приятни изключения в потъналия в корупция държавен апарат, четем във вестник "Вяра". На фона на изнесената информация за над 300 държани чиновници, които са укрили доходи и имоти, тримата са представили коректно пред Сметната палата реалното си материално благосъстояние, което ги поставя на високо стапало в социалната стълбица.

Депутатът от ГЕРБ Кирил Калфин ще запази поста си, едва ли някой от НИС на ГЕРБ ще приеме чисто емоционалната му реакция, по силата на която е подал оставка като областен координатор на партията в Кюстендил, прогнозира вчера депутатът от Дупница Емил Гущеров. Калфин напуска поста само месец, след като го пое от депутата Валентин Микев, който също се отказа сам. Засега оставката на Калфин не е приета от централното ръководство на партията, а според Гущеров това няма и да се случи.

Венера Мануилова и Петър Даскалов отиват на втория етап от конкурса за главен специалист "Култура и духовно развитие" в община Дупница, съобщи зам.-кметът по социалните и духовни дейности и председател на конкурсната комисия Крум Милев. Тъй като не са представили документ за задължителния 2-годишен професионален стаж другите двама кандидати – Таня Камбурова и Георги Наков, не са допуснати до заключителния етап от надпреварата за поста.

58-годишна жена е със счупен череп, след като бе блъсната от лек автомобил "Тойота Корола" на пешеходна пътека в Благоевград. Пътният инцидент стана вчера сутринта на бул. "Джеймс Баучер" в областния център на Пиринско. 58-годишната Димитрина Соколова от Благоевград пресичала на пешеходната пътека между пазара и общежитията на АУБ. Пешеходката обаче първоначално се отказала да пресича и се върнала обратно на тротоара. Тъй като и автомобилът не потеглил, благоевградчанката отново излязла на пътното платно, но в същия момент и колата тръгнала. При удара жената паднала на главата си.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай