Преглед на регионалния печат

Преглед на регионалния печат | StandartNews.com

СТАРА ЗАГОРА

Под заглавие "Банана - мераклия да лети за Италия" вестник "Старозагорски новини" информира за решението на Старозагорския окръжен съд да екстрадира в Италия 43-годишния Янко Казлачев-Банана, един от задържаните при мащабната международна полицейска операция "Шок 2". Българинът е с Европейска заповед за арест и е издирван от властите в италианския град Л'Акуила за участието му в трансгранична организирана престъпна група с разклонение в редица европейски и други държави, където източвали пари от фалшифицирани кредитни карти. При разследването, водено от "Пощенска и съобщителна полиция" на Италия и ГДБОП, е било установено, че организацията се състои от около 80 души, всеки с ясно определени функции и задачи. Всяко звено имало и свои скиминг комплекти. Престъпната група поръчвала изработването на скимиращата техника главно на български граждани. Пред съда Казлачев заявил, че е съгласен да бъде екстрадиран. Той искал да замине за Италия, защото смятал, че деянието му няма да бъде наказано толкова строго. Обяснил, че монтирал само едно скимиращо устройство и го хванали. Янко Казлачев е един от малкото, които ще бъдат екстрадирани в Италия, твърди вестникът. В края на миналата година пропуск на прокуратурата е отложил вземането на решения за екстрадиция на 26 пловдивчани, задържани при същата операция. Тепърва съдът ще се произнася отново. Всички европейски заповеди за задържане са издадени от съдия в италианския град Л'Акуила.

Всекидневникът съобщава още и за наложената възбрана на продажбите детска каша от областната дирекция по безопасност на храните. Повод за това бил сигнал, че по време на новогодишните празници в Раднево е било закупено бурканче с бебешка каша, в която е имало парчета стъкло. От същия щанд на търговската фирма "Борекс Комерс" ЕООД - Раднево са били намерени още над 30 бурканчета с два асортимента бебешка млечна каша - с ябълки и круши и с банани и бисквити. На собственика на търговския обект е било връчено предписание за спиране продажбата на опасната каша. Фирмата производител била от Асеновград и санитарните инспектори са уведомили за опасната бебешка каша областната диреция по безопасността на храните в Пловдив. Оттам се очаквали последващи действия за санитарен контрол.

Вестникът пише и за вчерашната акция на старозагорската организация на партия "България на гражданите" в подкрепа на обявения бойкот на референдума за АЕЦ "Белене", проведена в парк "Зеления клин" в областния град. "Предстоящият референдум е лишен от смисъл и допълнително натоварва данъкоплатците в този тежък за страната момент", аргументирал мотивите за протеста областният лидер на партията Калоян Дамянов.

ДОБРИЧ

"Задържаха изнасилвач за гавра с 19-годишно момиче", е водещата тема днес на вестник "Добруджанска трибуна". Той съобщава, че Окръжен съд е потвърдил наложената от Районния мярка "задържане под стража" за 26-годишния Тодор Р. от Люляково, който употребявайки сила и заплахи, изнасилил в хотел в Добрич на 21 декември м.г. 19-годишно момиче. В рубриката си "Акценти" днес вестникът съобщава, че българите се оплакват от лошо медицинско обслужване и отказ за лечение на горещия телефон на здравното министерство. През миналата година ведомството е получило над 9 хиляди сигнала. В броя още четем, че областният управител Желязко Желязков през миналата година в рамките на правомощията за контрол по законосъобразността на актовете е върнал 57 решения на Общинските съвети в областта. В броя още четем, че енергоразпределителното дружество отчита спад в потреблението на електрическа енергия по празниците спрямо миналата година.

ВАРНА

"Изправят пред съда убийците на Женя", четем от първа страница на вестник "Черно море". Окръжната прокуратура е внесла обвинителните актове, очаква се съдът да насрочи дата за началото на процеса. Физическият убиец Петър Ангелов е обвинен за предумишлено убийство, извършено с особена жестокост. Темата е водеща и за "Народно дело", от страниците на който разбираме, че лелята на жертвата – Светла Тодорова, е обвинена като помагач и подбудител на престъплението. Тя е искала да остане единствен наследник на наследствен имот.

"Пантеонът се руши", а "ФКЦ протече", пише още "Народно дело". Рухнали са солидни парчета облицовка от Пантеона, има пукнатини в една от овалните основи. От общината знаели за проблема и сигурно ще вземат мерки. Спешни мерки взема и ръководството на ФКЦ заради множеството течове в сградата. Проблеми има в централното фоайе. Има течове и в зала 9, кафе театъра и всички подземни етажи.

"Лекарят, заплашван с оръжие, напусна "Бърза помощ", е друго заглавие от "Черно море". Д-р Владимир Нешев от Центъра за спешна медицинска помощ, който беше заплашен с убийство от близък на пациентка, е подал молба за напускане. Инцидентът е станал в първия ден на новата година. Лекарят вече си е намерил нова работа, съобщава вестникът.

"Цял квартал съди община Варна", научаваме от регионалното издание "Твоят ден". Жителите на квартал "Изгрев" атакуват масово в съда решение на общината заради плана за улична регулация. Срещу него има образувани 220 индивидуални дела. Основният проблем е изграждането на градска магистрала. Според жителите на района обаче е абсурдно високоскоростна отсечка да минава през жилищен район.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай