Преглед на регионалния печат

Преглед на регионалния печат | StandartNews.com

СТАРА ЗАГОРА

Под заглавие "2013-a ще е година на равносметка и изпитания. ГЕРБ ще спечели изборите и ще управлява в коалиция" вестник "Старозагорски новини" публикува в първия си брой за годината интервю с известната старозагорска ясновидка Калина Трендафилова. Според нея парламентарните избори щели да са много оспорвани, предшествани от серия скандали, стачки, грозни събития. ГЕРБ и Бойко Борисов щели пак да победят и да привлекат една нова партия, честна и справедлива, в управлението. Трендафилова не пести похвалите си и за младия старозагорски кмет Живко Тодоров. Според нея той е искрен и честен човек, с много сили, ентусиазъм и виждания за доброто на Стара Загора и програми за това. Но трябвало да внимава с хората от обкръжението си, защото щели да го забъркат в някакъв скандал и неприятности, но той щял да ги преодолее.

Всекидневникът пише и за инцидентите в празничните дни около Нова година. Старозагорецът  Пeнчо И., на 64-години, е  прострелял съпругата си в новогодишна нощ по невнимание. Той подготвял ловната си пушка, която не била регистрирана, за да започне празнична стрелба по случай настъпването на 2013-а. Вместо да гръмне напред обаче, при зареждането той стрелял  встрани и поразил седящата си наблизо съпруга. 62-годишната Ганка И. е била простреляна с 9 сачми в областта на корема. Въпреки паниката, пишман стрелецът веднага се обадил на тел. 112 и жената била откарана в спешния център. След нeколкочасова операция докторите извадили сачмите и пострадалата била настанена в хирургичната клиника на старозагорската болница, без опасност за живота.

Новинарите пишат и за алкохолното отравяне на 8-годишно момче от Стара Загора. Хлапето било бил докарано сериозно подпийнало и с неадекватно поведение в спешния център. Докторите бързо му направили промивка на стомаха и го пратили вкъщи да се наспи. Според медиците малолетните и непълнолетните били все по-чести жертви на алкохолни интоксикации. И това нямало нищо общо с количеството погълнатите спиртни напитки. Просто детският организъм много по-трудно се справял с алкохола.

БЛАГОЕВГРАД

Пожелание от ефира на столични телевизии разтърси дупничани вчера, пише вестник "Вяра". Братя Галеви се обадиха от ефира на няколко столични телевизии и отправиха горещ поздрав към жители на града, най-вече към местната "Коалиция за Братя Галеви" начело с бившия полицай Сашо Вельов, експредседателя на Общинския съвет Явор Тодоров, треньора на "Дяволите" Петър Аров, екскмета Атанас Янев и други. На всички Братя Галеви желаят през новата 2013 година да направят околосветско пътешествие. Поздравът е съпроводен с фотоколажи в друго електронно издание. Братята са представени като шейхове, водолази, сред кинозвезди из различни точки на планетата, където шефът на местната полиция Борислав Динев и Интерпол не хвърлят око и не търсят усърдно. В импровизираното пътешествие разказват какво правят зад граница.

Мебели, бяла и черна техника унищожи забравена ютия в Кюстендил. Инцидентът станал в апартамент на шестия етаж в блок 99 на улица "Бузлуджа" в Кюстендил. Собственичката Райна Маринкова, след като използвала ютията, забравила да я изключи от контакта и продължила с къщната работа в кухнята. По-късно усетила миризмата на изгоряло и се затичала обратно в хола, когато се разбрало, че вече e твърде късно. Пожарът се е разраснал за минути.

Дупнишкият клошар Мартин Иванов е с опасност за живота, след като е намушкан с нож в областта на сърцето. Бездомникът, който обикновено обикаляше около катедралния храм "Свети Георги Победоносец" и е най-известният сред братята си по съдба в града, е настанен в "Пирогов". Мартин е ранен при прераснал в побой скандал с Даниел и Иван – братя клошари, които също се навъртали покрай църквата. Тримата се скарали за пакетче бронз, с който се дрогират почти всички, просещи в района. Трагедията се разиграла на 31 декември вечерта.

Районен съд-Гоце Делчев по необясними причини отложи насроченото вчера дело срещу гоцеделчевския зъболекар д-р Валентин Марин, който в новогодишната нощ изправи на нокти празнуващите в механа "Ванита". Очевидци разказаха пред вестник "Вяра", че в 4,30 часа сутринта на новогодишния купон в заведението се появил пиян до козирката д-р Марин с пистолет в ръка и набързо с автоматична стрелба изстрелял два пълнителя. Паникьосаните клиенти налягали по земята и се изпокрили под масите, докато докторът приключи със стрелбата. За щастие няма пострадали. 

ДОБРИЧ

Днес излиза първият за новата година брой на вестник "Добруджанска трибуна", като с голямото си заглавие медията прави ретроспекция на празничните дни. Констатацията, че Добрич е бил без вода и препълнени контейнери със смет. Седмица не е стигнала на сметопочистващата фирма да почисти всички контейнери и пространствата около тях от боклуци. В рубриката си "Акценти" вестникът съобщава, че първата родилка за 2013-та е 17-годишна от Генерал Тошево. На вътрешна страница ежедневникът съобщава, че отбор от четирима студенти от Висше училище Международен колеж ще представят България в престижно евросъстезание в сферата на туризма в Холандия. В броя си още вестникът обръща внимание и върху старта на данъчната кампания за годината. Медията предлага и статистическа информация за дейността на областна администрация. За изтеклата година администрация е обработила 9733 документа, от които 2627 са били преписки.

ВАРНА

"Кибритлия плаши лекари с пистолет. Мъжът бил ядосан, че линейката кара много бавно и спира на червен светофар", е водеща тема за вестник "Черно море". Буен варненец заплаши екип на "Бърза помощ" с убийство. По случая работи Второ РПУ. Възможно е мъжът да бъде съден за хулиганство и ако се окаже, че няма разрешително за пистолета, който носел у себе си, за незаконно притежание на оръжие. Екшънът се разиграл в първия ден от новата година. В 15,39 часа бил получен сигнал на тел. 112 за възрастна жена в критично състояние. На мястото бил изпратен екип на спешна помощ. Линейката пристигнала на ул. "Милосърдие". Дежурният лекар установил, че 78-годишната жена е с исхемичен инсулт и лекарят преценил, че трябва да бъде транспортирана до УМБАЛ "Св. Марина". Още по пътя мъжът, който придружил в линейката болната жена, взел да вдига скандали и да заплашна екипа. Той решил, че линейката се движи прекалено бавно и не минава на червен светофар.

"От днес кърпят основни пътни артерии", е друга тема от изданието. Възлагателни писма на обща стойност 115 000 лева е подготвила община Варна, за да изкърпи спешно най-големите дупки, зейнали по основните пътни артерии в града. Асфалтирането започва от днес. Кратерите по главните улици и булеварди, които се отвориха след снегопочистването, ще глътнат 30-40 тона студена асфалтова смес, коментира пред вестник "Черно море" инж. Стоян Димитров, шеф на общинската инфраструктурна дирекция. 30 000 лева са предвидени за запълване на дупките в най-големия варненски район "Приморски". По 25 000 лева са заделени за "Одесос" и "Младост". 20 000 лева ще глътнат настилките във "Владиславово", а 15 000 лева - в "Аспарухово". "Сега ще насочим усилията си към най-големите дупки с дълбочина над 6 сантиметра. Рехабилитацията ще обхване предимно основните трасета, по които се движи градският транспорт", уточни инж. Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай