Преглед на регионалния печат

Преглед на регионалния печат | StandartNews.com

ВИДИН

С рождественски благослов от видинския митрополит Дометиан започва броя си вестник "Видин". Областният управител Цветан Асенов, кметът на града Герго Гергов и председателят на общинския съвет Пламен Трифонов също поздравяват жителите на града със светлия празник и им отправят своите пожелания. Пожелания към своите си съграждани отправят и кметовете на всички общини от областта.

Основната публикация на броя е озаглавена "Сбогом" и е посветена на предсказанието на маите за края на света. Авторът Николай Витанов коментира казаното от учени, културолози, духовници и политици за апокалипсиса.

Община Белоградчик отчита една добра година, пише в друга дописка от града на скалите. През 2012 са открити повече работни места по програми, финансовата дисциплина в общината е по-добра и като резултат в края на 2012 получила допълнителни 600 000 лв., с които ще може да си погаси стари задължения. “Циганска бригада изкърти село за бракуван телефонен кабел” е заглавие на друга дописка, в която се описва истинско нападение на роми в село Протопопинци. Мургавите пристигнали и започнали да разкопават тротоарите му, за да вадят жиците. А улиците били ремонтирани основно през 2011 година със средства на общината.

Изложба с произведения от дърво, кожа и грънчарски изделия откри регионалната занаятчийска камара във Видин, в село Кошава се състоя голям концерт на самодейците, посветен на Коледа, обраха склада на детската градина в село Ружинци, неизвестен обра видинчанка на централния площад “Бдинци”, съобщава още вестник “Видин”.

СТАРА ЗАГОРА

"Затвориха два пътя в областта, коли бедстваха в снега", съобщава от първата си страница вестник "Старозагорски новини" за последствията от първия сняг в региона. Три ТИР-а са били спрени от движение на "Прохода на републиката" заради тежката зимна обстановка. Поради възникнали проблеми от северната страна на прохода, който попада във Великотърновска област, движението на автомобили е било преустановено следобед. Проходът "Шипка" пък е бил затворен за тежкотоварни автомобили над 10 тона, с ремаркета и полуремаркета. Заради силен вятър и снегонавявания са били затворени подбалканският път между Мъглиж и Гурково и пътят Стара Загора-Нова Загора.

Няколко коли са закъсали снощи между селата Богомилово и Ракитница заради силния вятър и снегонавявания. Над 30 см сняг е натрупа вчера в северната част на Старозагорска област.

Всекидневникът информира още, че през мразовития вчерашен ден 15 старозагорци са получили счупвания или навехвания на крайници, а трима от тях са приети в травматологичното отделение на областната МБАЛ "Киркович". Според лекарите ниските температури, съчетани с бурен вятър, са фактор за измръзвания и усилват чувството за студ. Към тях особено чувствителни били хронично болните и затова се увеличавал броят на гражданите със съредечно съдови оплаквания.

"Старозагорски новини" пише още, че чирпанското село Яворово вече е част от община Стара Загора. Решението за административно-териториалната промяна е било взето на вчерашното правителствено заседание въз основа на положителния вот на жителите на  проведения през тази година референдум. Общо 89,64% от участвалите в допитването са се обявили за отделянето му от община Чирпан и присъединяването му към Старозагорската община.

ДОБРИЧ

Стачката на научните работници от Добруджански земеделски институт е водещата тема днес на двата добрички всекидневника. От първата си страница още "Нова добруджанска трибуна" съобщава, че за поредна година зимата не е изненадала никого - с първия по-сериозен порив в областта има населени места без ток и вода. В броя още четем, че полицията вече е установила подателя на фалшивия сигнал за бомба в езиковата гимназия в града. От полицията са съобщили, че това е дело на 15-годишен ученик в 9 клас на гимназията. Момчето е разпитвано от служители на детска педагогическа стая.

В рубриката си "Акценти" днес "Добруджанска трибуна" съобщава, че 227 нуждаещи се получават хранителни пакети в Генерал Тошево. Друга рубрика информира, ученици са били наградени в конкурс за есе.

БЛАГОЕВГРАД

Къщата на дългогодишния шеф на "Търговия на едро и дребно", ексшеф на столетницата в миньорския град - Иван Райчев, да бъде съборена заедно с оградата, разпореди шефката на Държавен национален строителен контрол в Кюстендил – Парашкева Мицова. Това е водеща новина на вестник "Вяра". Пристройка, изградена върху съществуваща жилищна сграда, и масивна стъпаловидна ограда е причина за опустошителното решение на контролните органи. Вилата трябва да бъде премахната, тъй като е незаконна, обясни разтреперан и примирен потърпевшият пред репортер на вестника. Най-абсурдното е, че нашите чиновници упражняват силата на закона върху 68-годишен мъж, чиято вила се намира в безлюдното село Мламолово, Бобов дол.

Това е най-красивата църква, която съм виждал досега, обяви премиерът Бойко Борисов, гледайки основно ремонтирания и рехабилитиран храм "Св. Георги Победоносец" в Брезник. Министър-председателят пристигна за празничното събитие по покана на местното свещеничество. Заради дългото заседание на Министерски съвет той не можа да присъства на 3-часовата света литургия, извършена от Знеполския епископ Йоан.

56-годишен мъж загина при трудова злополука край симитлийското село Черниче. Инцидентът е станал вчера на метан станцията "Енемона" край главен път Е-79, в района на пътен възел Брежани-Крупник. По първоначални данни при зареждане на бутилки с метан маркучът, който бил под налягане, гръмнал и убил на място Благой Янчев от Благоевград. Ударната вълна била много силна, изтласкала работника и той ударил главата си в бордюр. Издъхнал е на място. Загиналият е работил на метан станцията от самото й отваряне – отпреди 4 години. Тялото на починалия мъж е транспортирано за аутопсия в благоевградската болница, където ще бъдат изяснени причините за настъпилата смърт.

Дупничанка се опита да откраде от магазин СBА в центъра на града. Вчера преди обяд Емилия Карастоянова напълнила дамската си чанта с различни продукти. Сред стоката имало и от най-скъпата храна за домашни любимци. "Току-що хванахме една крадла. Казва се Емилия Карастоянова. В дамската си чанта беше сложила най-различни неща и от най-скъпите кучешки храни, твърдеше, че стоката не е от тук", с възмущение обясни продавачката Марина Георгиева. Ядосани на клиентката бяха и колежки на Марина. "Иска ми се да й напиша името на един голям лист и да го залепя на стената. На тази трябва да й се разлепи снимката, за да не краде", подхвърли една от продавачките.

"Югозападен университет "Неофит Рилски" – Благоевград е университет със собствена идентичност и собствен профил в академичен и финансов план. Това е университетът с най-голям брой чуждестранни студенти, защото е близо до няколко граници", заяви на брифинг вчера ректорът на университета проф. д-р Иван Мирчев. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай