Преглед на регионалния печат

Преглед на регионалния печат | StandartNews.com

СТАРА ЗАГОРА

Под заглавие "Без празнична стрелба по Коледа и Нова година" вестник "Старозагорски новини" информира в днешния си брой за заповедта на кмета Живко Тодоров във връзка с идващите празници. С нея се забранява стрелбата с нарезно и гладкоцевно оръжие, както и нелицензираната продажба на пиратки, фойерверки, ракети и други пиротехнически средства, които създават опасност за живота и здравето на гражданите. Забранена е и употребата на алкохол по всяко време на открито по улици, тротоари, площади, паркове и градини, междублокови пространства, дворове на училища, детски ясли и градини.

Всекизевникът информира и за последния за тази година брифинг на областния управител на Стара Загора Недялко Недялков. Според него три големи инвестиционни проекта щели да бъдат приоритет за областта за следващата година. Това са карго летището, изграждането на два нови блока в ТЕЦ "Марица-изток 2" и тунелът под Шипка. Губернаторът е съобщил, че вече е било създадено "Летище Стара Загора" ЕАД. Собствеността е била прехвърлена от Министерството на отбраната на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Имало и заявен инвеститорски интерес от чуждестранни фирми - корейски, индонезийски, китайски, английски инвестиционен фонд  и др. Модерното карго летище можело да поеме 150-200 хил. тона товари от Азия към Европа годишно. Като съпътсващи обекти щели да се изградят безмитна зона и складове, което означавало и разкриване на нови работни места. Като предпоставка за развитие на проекта за два нови блока на площадката на ТЕЦ "Марица-изток 2" областният управител посочил спешната модернизация на "Мини Марица-изток".

Проектът за тунела под Шипка пък вече е започнал с работата по обходния път на Габрово. През следващата година щяло да започне и изграждането на обхода на Казанлък. Избран е бил вариантът през Крън и Копринка, тъй като там повечето земи били държавни и проблемът с отчуждаването е лесно решим.

Всекидневникът пише още, че 15 заведения в региона са фалирали заради забраната за пушене на закрито. Старозагорските ресторантьори отчитали 50 на сто спад в резервациите за Коледа и Нова година. Вместо да дебатират по същество "за" или "против" пушенето на закрито, депутатите от икономическата комисия пак го обърнали на политика. "Изпокараха се, яхнаха вълната и в крайна сметка отхвърлиха предложението за промени в Закона за туризма. Не ме питайте повече, не ми се коментира сега", заявил Иван Михалев, председател УС на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Стара Загора, минути след като станало  известно ясно вчера решението на комисията.

ДОБРИЧ

Водещата тема на "Нова добруджанска трибуна" е криминална. Вестникът съобщава, че пожар е изпепелил джипа на бизнесмена Христо Калинков. На челно място е и новината за прекъснатите вчера занятия в езиковата гимназия в града, където е бил получен сигнал за поставена бомба. Изданието отбелязва и юбилейния концерт на хор "Добруджански звуци", като диригентът на хора Елвира Пастърмаджиева е заявила, че няма да напусне Добрич.

Водещата тема на другия всекидневник е от съдебните зали. С голямото си заглавие "Добруджанска трибуна" съобщава, че уличен в далавери общински служител в Каварна продължава да бъде отстранен от длъжност. В рубриката си "Акценти" днес медията пише, че над 2 млн. лв. очаква като приходи общината от свои имоти през 2013 г. Ежедневникът информира още, че граждански център "Агора" очаква идеи за развитието на Добрич.

БЛАГОЕВГРАД

29-годишният футболист Славчо Бойчев е новият кмет на голямото кюстендилско село Гърляно, пише в.”Вяра”. „Задачата не е лека. Първото нещо, което ще се опитам да направя, е да разреша проблемите с електричеството в селото. Тук е като дискотека. Спират постоянно тока, повреждат уреди. При нас има големи фирми, които губят от това и не могат да изпълнят производството си”, коментира младият кмет.

Търговци се вдигат на протест пред Общинския съвет в Перник. Над 100 човека ще демонстрират недоволството си по време на днешната и последна за 2012 г. сесия на местния законодателен орган. Представителите на малкия бизнес са гневни заради решение №328 на ОбС, по силата на което ще се проведе публично оповестен конкурс за отдаване под наем на петна – общинска собственост, за павилиони. Според представителите на малкия бизнес всичко е наредено така, че да бъде от полза единствено и само на „Булгартабак трейдинг”.

Двама лесовъди са лишени от лиценз заради системни нарушения, информира шефът на Регионалната дирекция по горите в Кюстендил инж. Здравчо Тодоров. Заради съдебните дела, които се водят, той отказа да обяви имената им. “Може би ние сме и единствената структура, сред общо 16 в страната, която е предприела подобна мярка. Причината е, че колегите са нарушили чл. 257 от Закона за горите, уточни директорът. До отнемането на лиценза се стига, след като срещу зелените служители влезли в сила по две наказателни постановления. През последните 11 месеца от горското дружество са съставили 37 акта на лесовъди, допуснали драстични пропуски в работата си и са затваряли очите си за нарушения в горския сектор.

Почерпен шофьор удари служебния джип, с който пътувал зам. областният управител Радослав Йорданов. Пътният инцидент станал миналата събота около 19 часа на шосето Радомир – Перник, потвърди шефът на полицията в Перник комисар Валентин Димитров. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай