Преглед на регионалния печат

Преглед на регионалния печат | StandartNews.com

СТАРА ЗАГОРА

"Увеличават учителските заплати", съобщава от първата си страница днес вестник "Старозагорски новини". Според Янка Такева - председател на Съюза на българските учители, минималната основна работна заплата за директор на училище, детска градина и обслужващо звено щяла да стане 660 лева, а за помощник-директор - 610 лева. Младши учител и младши възпитател щели да започват с 500 лева. Стартовите заплати на старши учител и старши възпитател щели да са 535 лева, а на главен учител и главен възпитател - 570 лева. За непедагогически персонал минималните заплати щели да бъдат между 310 и 341 лева.

Вестникът информира още, че община Стара Загора е осигурила подслон за закъсали клошари. В Дома за стари хора на Старозагорските минерални бани можели да бъдат приютени 8-10 бездомници. Те щели да получават топла храна и медицински услуги във времето, в което пребивават в дома. И миналата година по време на големите студове общината е подслонила няколко клошари в Дома на инвалида. Вестникът припомня, че Старозагорската община имала намерение да създаде и постоянен приют за бездомни. Областната управа вече й е предоставила да стопанисва за 10 години бившата сграда на регионалната здравна инспекция в двора на МБАЛ "Проф.д-р Киркович". Тя щяла са бъде преустроена с подходящи помещения за спане и санитарни възли, дневна, столова, кухня и др. За настаняването на 10-15 бездомни, които не са социалноосигурени и са без доходи, в бюджета за 2013 година щели да бъдат предвидени и необходимите средства за издръжка на подходящ персонал, медицински екип, изхранване, дрехи, отопление и др.

"Старозагорски новини" пише и за преизбирането на старозагореца Недялко Ангелов за заместник-председател на БСДП. Областниият лидер на социалдемократите и общински съветник в местния парламент на старозагорци отново е бил преизбран на високия пост. Решението било взето на 47-мия редовен конгрес на най-старата политическа формация у нас, проведен в централата на БСДП в столицата. Освен това Ангелов е бил избран и за член на изпълнителното, където влезли и още двама старозагорци - Станимир Генчев и Стоянка Кръстанова, както и гълъбовците Бойко Бойчев и Тенчо Тенев.

ВИДИН

За споразумение между област Видин и сдружението на общините в Италия съобщава вестник "Видин". Съветник от това сдружение гостувал на областния управител Цветан Асенов. Двамата обсъдили възможностите за сътрудничество и подписали споразумение за разработване и реализиране на съвместни проекти в областта на културния и интелектуалния бизнес.

Интервюто в броя е с директора на РЗОК д-р Владимир Вълчев. Озаглавено е "Живейте така, че да нямате нужда от нас". Според шефа на касата във Видинско всяка година около 2000 души сменят личния си лекар. Бройката обаче намалява, намаляват и жалбите срещу лекари. Във Видинско работят 72 джипита, чиито практики не са разпределени равномерно. Още по-неравномерно са разпределени аптеките. Така че, в някои селища имат добър достъп до медицинска помощ и аптеки, в други – не.

Ще благоустрояват улиците на Буковец, четем още в броя. Обещал го кметът на Видин Герго Гергов на общоселско събрание в селото, на което за своята дейност се отчел местният кмет Венцислав Кирилов.

Коментарът на броя е посветен на децата – "Лицемери възпитават лицемери". Отнася се до децата, показващи неприлични знаци пред портрети на бележити исторически личности. Вестникът предлага вместо тях на портретите да бъдат поставяни ликовете на актулни държавници. Какво оживление ще пада в училищата откъм знаци, завършва коментарът.

"Елхите от Чупрене се продават от 4 до 30 лв. на пазара във Видин", "Няма данни новосформираният съюз „Единство” да е привлякъл някого от СДС – Видин", "Ученици от английската гимназия във Видин организираха благотворителен базар, за да съберат средства за лечение на болната си съученичка Емануела Ганева", съобщава още вестник „Видин”.

ДОБРИЧ

С две водещи теми излиза днес "Нова добруджанска трибуна". С едното заглавие отразява премиерата на представената рок-опера с участие на възпитаници на СОУ "Св. Климент Охридски" - "Пепеляшка суперстарс", която е предизвикала фурор и бурни овации. С другата водеща тема отразява вчерашния сватбен ден, като информира, че младоженците, сключили брак на 12.12.12, са си пожелавали късмет.

Сватбите намират място и на първата страница и на "Добруджанска трибуна", чиято водеща тема днес е изведена от проведени емперични изследвания в страната, на базата на които е направен изводът, че нараства нуждата от психиатрична помощ. В рубриката си "Акценти" днес вестникът, информира, че е дадено разрешение за строителство на газопровода Добрич - Силистра.

В броя на "Нова добруджанска трибуна" четем, че най-много катастрофи в Добричко стават в петък, но жертви има в сряда.

ВАРНА

"Просветен закон изкара майки на протест", е водещото за вестник "Черно море”. И във Варна имаше протест на родители, недоволни от проектозакона за училищното и предучилищното образование, според който предучилищната подготовка ще е задължителната и за 4-годишните деца. Протестиращите са срещу тази промяна, уточнява "Народно дело" и допълва, че, според тях, държавата се опитва да изземе функциите на родителите и по този начин нарушава Конвенцията на ООН за правата на човека.

"Градски транспорт отива на съд, четем още в "Народно дело". Искът е от частния превозвач, който заедно с общинското дружество осигурява градския транспорт във Варна. Той е за 750 хиляди евро и е внесен в Арбитражния съд на Българската търговско-промишлена палата. Поводът е провалената сделка за купуването на частния превозвач. Сделка, за която двете фирми са подписали предварителен договор. От "Черно море" научаваме, че за да наеме адвокат "Градски транспорт" трябва да обяви обществена поръчка, тъй като адвокатският хонорар ще е най-малко 30 хиляди и 500 лева. Делото е свързано с Проекта за интегриран градски транспорт във Варна. Първоначално беше съобщено, че едно от условията той да се случи, е общинският превозвач да купи частния си конкурент. По-късно се оказа, че това не е задължително и сделката се провали.

Водещото заглавие на "Народно дело" е свързано с изгорената ръка на момченце на електрическо табло. Детето е на 9 години. То се спънало и паднало върху отворена електрическа кутия. Инцидентът е станал на улица в "Аспарухово". Детето е с изгаряния на дясната ръка.

"Трима самоубийци спасени за 13 часа", четем в регионалното издание "Твоят ден". Тримата мъже са опитали да скочат от Аспаруховия мост. Двама от тях са от Варна и един от Добрич. Настанени са в психиатрия.
"Бейби бум на 12.12.12", е друго заглавие във вестник "Черно море". Три деца са се родили около 12:12 часа във Варненската АГ-болница, но никое от тях не е успяло "да удари петорния джакпот в нумерологията".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай