Преглед на регионалния печат

Преглед на регионалния печат | StandartNews.com

ВИДИН

"Университет, ама друг път". Под това заглавие вестник "Видин" пръв информира, че университет в дунавския град няма да има. На Димитровден образователният министър Сергей Игнатов съобщил, че в града ще се открие ВУЗ – филиал на Софийския, но вече е ясно, че това няма да стане. Причината – софийският университет не иска да има филиал във Видин.

Интервюто в броя е с новата директорка на държавния архив във Видин Светлана Кръстева. "Нашето всекидневие е скромно и дори незабележимо, но е изключително  нужно", казва тя. От отговорите й става ясно, че през следващата година във Видин ще бъде подредена богата документална и снимкова изложба, посветена на Балканската война. Специално място ще бъде отделено на видинския генерал Кръстьо Маринов, на когото принадлежат думите, че българският войник не знае да предава крепости.

В СОУ „Цар Симеон Велики” ще учат китайски език, съобщава още вестник "Видин", цитирайки директора на школото Венцислав Станев. За седмица той е посетил Китай с директори на училища от Белгия, Румъния и Ирландия. Разказва за видяното в този град, където в университета за едно място се борят 1500 души, а учениците слушат безпрекословно своите учители. Вероятно директорът е договорил преподавател за Видин от Китай и обещава от следващата година този език да се изучава в неговото училище.

СТАРА ЗАГОРА

Фонд "Научни изследвания" одобрил само един проект на Тракийския университет, съобщава в днешния си брой "Старозагорски новини". Вузът е кандидатствал с общо 15 проекта, а бил одобрен само един съвместен с Лесотехническия университет. Някои от проектите били много мащабни, с включени учени от други страни и въпреки всичко не са били финансирани. "Присъединяваме се към реакцията на Софийски университет, на останалите ректори и на БАН по повод неодобрените ни проекти. Мисля, че е подходено много субективно. Не може едни университети да оберат всички проекти, а други да бъдат извън класацията", казва ректорът на университета проф. д-р Иван Станков.

Всекидневникът информира още, че от подадените документи за трансплантация на 40 души от цялата страна, тази година нито един от пациентите не е получил нов бъбрек. "В минали години имаше поне по 2-ма - 3-ма трансплантирани", посочва д-р Васил Чолаков, ръководител на отделението по хемодиализа към МБАЛ "Проф.д-р Стоян Киркович" в Стара Загора. Според него парите за хемодиализа у нас били най-малко в цяла Европа. За лечението на болните, които са на хемодиализа у нас, се заплащало 89 или 126 лева на ден - в зависимост от вида, по който се прави. За сравнение - в Албания сумата за една процедура била 90 евро (около 180 лева), а в Македония - 80 евро (около 160 лева). Това ни поставяло на най-ниското ниво в Европа по отношение на отпусканите средства за тази животоспасяваща и животоподдържаща дейност.

Новинарите пишат още и за искането да се закрие постът на омбудсмана в Казанлък. Предложението било внесено в местния парламент на казанлъчани от Джамал Папарланов, общински съветник от партия ЛИДЕР. В мотивите си той е посочил, че от 264 общини само 22 имали избран обществен защитник. Освен това средствата за издръжката на институцията - 30 хиляди на година, не били малко и можели  да се изразходват за други по-важни и целесъобразни дейности.

ДОБРИЧ

Водеща тема на "Нова добруджанска трибуна" е откриването на санирана детска ясла в Каварна, чийто ремонт е направен с европейски средства. От първа страница още вестникът отразява визитата на Прошко Прошков в Добрич - член на Националния съвет на Движение България на гражданите, който на пресконференция е заявил категоричното намерение на партията да управлява държавата. За това, че няма спален вагон във влака до София, четем още от челно място в броя днес.

Темата е отразена и в рубрика "Акценти" на "Добруджанска трибуна", чиято водеща тема е от съдебните зали. Вестникът информира, че участник в крупна кражба на тръби остава в ареста. В броя си днес още медията отразява и проведения зумба маратон в града.

ВАРНА

Корабокрушенецът от Северно море се прибра, съобщава "Народно дело". Тодор Демерджиев разказва как е успял да запази самообладание и благодари на хората от хеликоптера, които са го спасили. На "Трифон Зарезан" земята пак пращи и се движи, четем още на първа страница на вестника. Изданието публикува снимка на района с уточнението, че за година земната маса се приближава с около два метра и половина към морето. "Народно дело" информира още, че продължава да се свлича пътят в района на Дървения мост. Въпреки многобройните предупреждения на гражданите за възможно пропадане на платното и ежедневния мониторинг на отсечката, тя все още е отворена за движение на автомобили.

В ход е проверка във варненската "Бърза помощ", четем в "Черно море". Днес решават за дисциплинарното наказание на лекаря, отишъл в нетрезво състояние на адрес на онкоболен. Култивирани гъби пратиха жена в болницата, сочи водещата публикация на вестника. Лекарите от клиниката по токсикология предупреждават, че консумацията на деликатеса трябва да става веднага след приготвянето, иначе започва да отделя вредни токсини. Те водят до гадене, повръщане и стомашно разстройство. От полицията пък предупреждават да внимаваме с уредите на газ. От началото на годината са избухнали 14 пожара в домове след неправилното боравене с такива уреди. Изданието публикува на първа страница и снимка от варненските улици, по които вчера се изля пороен дъжд, превърнал шофирането в екстремно усещане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай