Преглед на регионалния печат

Преглед на регионалния печат | StandartNews.com

СТАРА ЗАГОРА

"Работодатели дължат над 830 000 лв. за заплати", съобщава в днешния си брой вестник "Старозагорски новини". Неизплатени заплати в размер на 1 681 289 лева са установени при проверки на инспекцията по труда в Стара Загора от началото на годината. Според Йордан Йорданов, началник-отдел "Административно, информационно и правно обслужване" потърпевши са били 1460 работници и служители от 44 предприятия на територията на областта. "Обикновено работодателите обжалват актовете за административно нарушение, а това забавя изпълнението на санкцията. Но ако те изпълнят предписанието и платят, макар и частично, глобата е минимална - от 100 до 300 лева, в зависимост от дължимите суми. При неизпълнение глобите са от 1500 до 15 000 лева. При повторно нарушение размерът е два пъти по-висок, но за съжаление има и такива случаи, макар и редки", посочва инспектор Йорданов.

Всекидневникът информира още, че досегашният председател на общинската организация на СДС Георги Ранов е бил преизбран на проведената във вторник отчетно-изборна конференция. От трима на двама е бил намален броят на заместник-председателите и на тези постове остават Румен Ройдев и Борис Марков. "Около 30 на сто от новите членове на ръководството са млади хора, което е радостно. Доволни сме от конструктивния дух, в който премина конференцията, имаше откровен разговор за визията и мястото на СДС в политическия живот в страната, за състоянието на организацията. Препотвърдихме отново категоричната си подкрепа за националното ръководство на партията. При нас няма напуснали членове, напротив, имаме новоприети", казва още  Ранов.

ДОБРИЧ

С водещата си тема днес вестник "Нова добруджанска трибуна" разказва за терапия, с която деца, които имат различни проблеми в развитието си, са били подпомогнати. Изданието добавя, че неправителствената организация, реализирала проекта, търси финансиране, за да продължи работата и да помога на деца със специални нужди и семействата им.

Темата намира място и на първата страница на другия всекидневник "Добруджанска трибуна", чието водещо заглавие е за една от схемите, които се предлагат по оперативните програми - възможността да се заплащат транспортните   разходи на служителите и работниците с евросредства. От първа страница още днес "Нова добруджанска трибуна" съобщава за една трудова злополука, при която 63-годишен мъж е пропаднал при ремонт на покрив и е с опасност за живота в добричката болница.

И двата всекидневника съобщшават, че от началото на годината инспектори на ИАРА са иззели 40 тона риба.

МОНТАНА

83 нови работни места откриват в община Якимово, съобщава вестник „Слово плюс”. Преди това в селото е открито училище за безработни, като досега за нова работа са обучени 66 души. Експерти на областния информационен център в Монтана са представили в Якимово и Вълчедръм добрите практики на успешно изпълнени проекти в областите Видин, Враца, Плевен и Ловеч. Целта е средствата от европейските фондове да достигат по-лесно и в най-отдалечените и необлагодетелствани населени места.

В Лом искат да изградят рибарско пристанище, пише още вестникът. Избрано е мястото и са отредени 30 места за лодки и съхранение на рибарско оборудване. Във Вършец изграждат екопътека и туристически посетителски център. По пътеката, сега полски път, дълга 3 км, ще се стига пеш или с велосипед от Вършец до Минкови бани. В посетителски център за туристи ще бъде превърната сграда на закрито читалище в квартала на Вършец – Заножене.

Монтана чества 121 години от обявяването си за град, съобщава още вестникът. По този повод общината е излъчила фирма, която има принос за развитието на бизнеса в района. Това е фирма „Теди”, която поддържа 60 работни места и отглежда 50 000 дка с жито, царевица, слънчоглед и рапица.

Интервюто в броя е с кмета на община Брусарци Наташа Михайлова. Разчитаме на програмите по европейските проекти, за да задържим хората, казва тя. В момента над 100 души се препитават от временна заетост, финансирана от различни социални програми..

От писмата на читателите със сигурност ще бъдат прочетени две. Първото е озаглавено „В Лом не забравят инженера, който е построил лимана”. Оказало че, човекът, столетник, си е отишъл преди месеци от живота. През 1942 година той ръководил построяването на ломския лиман, където и до днес акустират кораби за обработка на товари. Второто писмо е от село Девене. В него  живеят двама 90-годишни старци – съпруг и съпруга. Цена и Иван Абровски живеят заедно в мир и разбирателство вече 67 години, пише до вестника жена от селото.

БЛАГОЕВГРАД

Държавното обвинение в Кюстендил внесе искане за постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража” за 32-годишна сводница от областния град, информира вестник "Вяра". Ася Кирилова се изправя днес пред районния съд и ще бъде защитавана от адвокат Любчо Върбички от кюстендилската колегия. Дамата осигурявала жива плът на гръцки бизнесмени в Атина. Девойките били настанявани в нещо като общежитие за по 20 дни. Красавиците си заработвали по 8000 евро, колкото 6-месечните възнаграждения на един средностатистически чиновник.

Тайни клиенти от НАП затвориха нелегална бензиностанция в Благоевград и иззеха 9 тона гориво. Антимафиоти щурмуваха склад за горива, намиращ се на Покровнишко шосе, собственост на Борис В., с прякор Заеко, от Благоевград. Посещението на данъчните под прикритие било във връзка с акция на служители от ГДБОП в Благоевград и регионалните структури на НАП, Изпълнителната агенция “Автомобилна администрация“, Държавна агенция "Метрология и технически надзор" и Югозападна Митница, проведена в областния град във връзка с незаконното разпространение на акцизни горива.

Людмил Йорданов, известен с псевдонима Люси Турчина, съградил чешма в Гигинския манастир малко преди да умре. Известната пернишка кримка изписал на нея своето, на съпругата и детето си име. Люси Турчина бе сред най-жестоките бандити в Перник. Той е лежал в затвора за отвличане и изнасилване. Има и присъда за участие в убийство. През последните години се занимавал и с дрога. Информирани твърдят, че пласирал и кокаин в Перник. Заради дрогата обаче никога не е съден.

8 години лишаване от свобода при първоначален строг режим на изтърпяване получи вчера от Пернишкия окръжен съд серийният убиец – 30-годишният Станислав Методиев-Сиси. Наказанието е за лихварство и пране на пари, извършвани от него през периода 2005-2009 г. Съдът наложи на Сиси и глоба в размер на 13 000 лв. и му отне в полза на държавата “Мерцедес”, БМВ, имот в пернишкото село Кладница и апартамента на убитата от него Биляна Кръстева в София. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай