Преглед на регионалния печат

Преглед на регионалния печат | StandartNews.com

СТАРА ЗАГОРА

"Светла Кънчева влиза в затвора", съобщава от първата си страница днес за финала на сагата с една от емблатичните фигури в региона, свързани с международния наркотрафик. Според последното решение на Върховния касационен съд Кънчева е била осъдена окончателно на 8 години лишаване от свобода и глоба от 70 хил. лв. От присъдата обаче се приспадали около пет години, прекарани в "домашен арест". Светла Кънчева бе задържана в края на октомври в далечната 2003 година, а в автомобила й "Рено Меган" бяха открити около 25 кг хероин на стойност над 2,2 млн. лв, припомня вестникът. След многобройни съдебни заседания, през юли 2007 г. Старозагорският окръжен съд осъжда Кънчева на 12 г. затвор и глоба от 100 000 лева. Впоследствие присъдата е била обжалвана пред Пловдивския апелативен съд и делото е върнато за ново разглеждане. При новия съдебен процес, при внесен обвинителен акт за същите престъпления, Кънчева изнендаващо е била оправдана изцяло. Върховният касационен съд обаче отменил решението и върнал още веднъж делото за ново разглеждане. В крайна сметка през март м. г. Старозагорският окръжен съд отново осъдил Кънчева на 12 г. затвор и глоба от 100 хил. лв. При обжалването пред всички съдебни инстанции присъдата е била намалена на 8 години.

 Всекидневникът информира още и за трогателния жест, с който община Казанлък се е включила в ТВ-предаването "Предай нататък". Кметицата на Града на розите Галина Стоянова е връчила вчера ключа на ново общинско жилище на Светла и Николай Димитрови. На семейството с трите им деца - Нина, Галя и Васко,  е било посветено едно от първите предавания на Наталия Симеонова. Досега те живеели в малко общинско жилище. Светла и Николай са се посветили изцяло на трите си деца - близначките Нина и Галя, на 15 години, със сериозни здраволовни проблеми от раждането, и 6-годишния Васко. "Много се радвам, не мога да повярвам, че това се случва. Тайничко си мечтаех за по-голямо жилище и по-удобна баня и ет, че мечтата ми се сбъдна", казала развълнувана Светла.

Всекидневникът пише още и за обявените от военното министерство 165 свободни работни места за войници  във 2-ра механизирана бригада в Стара Загора. Вакантните длъжности били общо 90 за поделенията в Стара Загора и 75 - за военното формирование в Хасково. В 61-ва Стрямска бригада в Карлово пък се разкривали други 140 свободни длъжности за професионални войници, 65 от които били в поделението в Казанлък.

ДОБРИЧ

Водеща тема днес на вестник "Нова добруджанска трибуна" е участието на ученици от финансово-стопанската гимназия в града в симулативно заседание на Европейския парламент в Страсбург, след като гимназията е спечелила регионална надпревара. От челно място още медията съобщава, че данъчни са събрали 4 млн. лв. от бизнес партньори на длъжници.

Водещата тема на другия всекидневник "Добруджанска трибуна" е свързана с предстоящия референдум, като медията информира, че секциите за гласуване в града са намалени с 10 на брой. В рубриката "Акценти" четем, че сдружение "Патриот", което бе основано от независими депутати, ще работи за автентична десница. И двата ежедневника отразяват проведената информационна среща в областна администрация, която постави началото на Седмица на Европа. В рамките на срещата е представена стратегията Европа 2020, като областният управител Желязко Желязков  е обещал пълно съдействие на общини и бизнес при усвояването на евросредства през следващия програмен период, съобщават вестниците.

БЛАГОЕВГРАД

Дъщерята на Пламен Галев – Светлана, бръмчи с нов мерцедес из Югозападна България, пише вестник ”Вяра”. Знаците, удостоверяващи модела и силата на двигателя, са изтръгнати. Най-вероятно автокрадци са дръзнали да отмъкнат имиджовия атрибут.

3-годишна вълчица отстреля граничният полицай Румен Борисов в Кюстендил. 30-килограмовото животно е уловът от последния излет през уикенда. Хищникът излязъл още на първата гонка в местността Тепарник на село Ломница.

Две детски градини в Перник са пламнали от шарка. От общо 16 заболели от варицела в областта 13 са малчугани, които посещават ОДЗ "Радост" и ЦДГ "Българче" в града, сочи справката на РЗИ – Перник за периода от 11 до 25 ноември.

Здравните инспектори установили и 3 случая на скарлатина. Заболелите са деца на възраст от 3 г. до 7 г., които също посещават организирани колективи.

С повече от час закъсня Христо Стоичков за представянето на биографичния си филм в Кюстендил. Непочистените пътища от снега в Пернишка област и трудното преминаване по тях забавиха Камата за срещата му с футболните надежди от областните школи. Най-разочаровани се оказаха феновете на Камата, които тръпнеха близо час под падащия първи сняг в очакване първи да се докоснат до него пред сградата на областната администрация. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай