Преглед на регионалния печат

Преглед на регионалния печат | StandartNews.com

ВИДИН

Дунав мост 2 ще се управлява от Видин, съобщава вестник „Видин”. Съоръжението ще бъде отворено за движение през май 2013 година. Това е съобщил транспортният министър Ивайло Московски в отговор на депутатско питане. Очаква се Румъния официално да признае, че дружеството за управление ще бъде във Видин.

Интервюто в броя е с Пламен Трифонов, председател на общинския съвет. Доволен съм от работата на съветниците, казва той. Видинските общинари се отличили с даряване на средства – за храма „Свети Димитър”, а напоследък и за коледни украси. В интервюто Трифонов изяснява отношенията си с депутата Михаил Миков, който поискал с писмо отмяна на решението на съветниците за синята зона. Зоната обаче работи, искането му е нецелесъобразно, изтъква Трифонов.

За отчет и в Кошава, съобщава още вестникът. Кметът на Кошава Галина Радионова  се отчела за работата си през първата година от мандата, както това направил кметът на Видин Герго Гергов и на село Покрайна Адриана Паскова.

В броя е публикувано писмо на СДС, в което се иска оставката на сегашния НИС на СДС и възстановяване на изключените от партията депутати. Писмото обаче не е на СДС – Видин, а на СДС – Свищов, разбира накрая читателят.

„Видин” отбелязва 120-годишнината от рождението на видинския художник Тома Коджаманов. По този повод се събрали наследниците му, за които е разказано в броя. Предстои издаването на книга за него, озаглавена „Поетът на дунавския пейсаж”.

Вестникът иронизира младежите, които искат Дометиан за патриарх, напомняйки за агентурното му минало. Митрополията е организирала изложба за Антим Първи по повод 124 години от кончината му, със 107 са се увеличили безработните във Видин през последните месеци, в Белоградчик се състояла турлашка вечер с участието на сърби и българи, шаранът във Видин се предлага по 5 – 6 лв., сомът – по 12. Рибарите предлагат и чига, съобщава още вестник „Видин”.

ДОБРИЧ

И двата добрички всекидневника днес излизат с водеща тема - честването на 110-ата годишнина от създаването на БСП организация в Добрич и визитата на президента Първанов по този повод в града, който казва, че БСП може да спечели изборите, ако пренесе предизборния дебат на полето на морала. Друга обща тема от първите страници на двата вестника днес е запалването на светлините на коледната елха в града, което трябва да стане днес от 18 часа на площад "Демокрация".

От челно място в. "Нова добруджанска трибуна" съобщава, че община Тервел е спечелила седми проект по програма "Развитие на селските райони". "Добруджанска трибуна" отразява със снимка от първата си страница, проведеното факелно шествие от членове на ВМРО - Добрич, по повод годишнина от Ньойския договор.

ВАРНА

ВиК ни рекетира да си купуваме нови водомери, са алармирали гневни граждани  редакцията на вестник "Черно море". Недоволството им е породено от факта, че дружеството монополист притискало гражданите да си подменят водомерите, въпреки че те били в изправност. От известно време насам инкасаторките предупреждавали, че до края на годината водомерите трябвало да бъдат подменени. Щяло да струва 60 лв. Според хората водомерите са на дружеството и те не виждат защо трябва да плащат за нови. От ВиК за съобщили за вестника, че водомерите в домовете са частна собственост и всички средства за измерване подлежат на задължителна метрологична проверка през 10 години.
  
Държат в тайна доклад за буните, пише "Народно дело". Местната Басейнова дирекция е изготвила доклад за състоянието на брегозащитните съоръжения във Варненския залив, но засега отлага публичното оповестяване на информацията в него. От институцията са потвърдили за вестника, че данните, събрани от специална комисия, вече са систематизирани и обработени, но са отказали да предоставят подробности, тъй като това щяло да стане на пресконференция, за която все още нямало определена дата. Докладът, в който е направена официална оценка за състянието на рушащтите се буни, вече е предоставен на областната администрация.

Лекарите и медицинските сестри във Варна са стресирани, а шофьорите в транспортните фирми за товарни превози са отегчени от монотонността на всекидневните си задължения, съобщава "Твоят ден". Това показват резултатите от проведено от Областната инспекция по труда проучване в 10 медицински заведения и 6 транспортни компании. Изследването е част от мащабна кампания, предизвикана от доклад на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд.

БЛАГОЕВГРАД

45 личности са номинирани от миналото и настоящето да заемат достойно място в Алея на славата в Дупница, обяви председателят на Общинския съвет Ивайло Константинов. Жителите на града с гласуване ще определят кой да оглави класацията, кои са най-достойните хора в града и как да бъдат подредени в бъдещата алея, пише вестник „Вяра”. Поне 10 са еднакво достойни, но демократично е дупничани да кажат кои са, а не аз, категоричен е Константинов.

Кметът на петричкото село Долна Рибница Стефан Златинов бе осъден от Районен съд – Петрич. Съдебен състав призна вината на селския управник, който в съучастие с друг негов съселянин е осъществявал незаконно прехвърляне на осигурителна партида на петричанина Христо Макулев. Вината на кмета е, че е изготвил документ с неверни обстоятелства.

Общинският съветник от НДСВ в Сапарева баня Венчо Златанчев отказа на Меглена Кунева да оглави партията й в курортния град. Бившият общински председател държи гарез на бившия еврокомисар заради отношението й към стратегията за развитие на курорта Паничище. Кунева беше на страната на еколозите за прокарване на закона за забрана на строителство на Паничище, който не мина, но създаде голямо напрежение.

Общинският съветник Андон Тодоров отправи питане към кмета Атанас Камбитов за асфалтирането на улиците в един от най-големите квартали в Благоевград – „Струмско”. Според Тодоров това се отнася особено за Старо Струмско и за ул. „Струга”, където има огромни дупки, а до парк „Струмско Север” има огромни изкопни дейности и не се знае кой е отговорен за тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай