Преглед на регионалния печат

Преглед на регионалния печат | StandartNews.com

СТАРА ЗАГОРА

Под заглавие "Азотен залп над Стара Загора" вестник "Старозагорски новини" информира за поредното обгазяване на областния град. От 18 часа на 26 ноември т.г. до 6 часа сутринта на 27 ноември автоматичната измервателна станция в пункт "Зелен клин" е регистрирала 12 превишения на средночасовата норма за азотен диоксид. Измерените нива били от 1,02 до 2,01 пъти над пределнодопустимата концентрация от 200 мг/куб. м. В полунощ е било регистрирано замърсяване и над алармения праг от 400 мг/куб. м за предупреждение на населението, но тъй като според нормативната уредба били необходими три последователни часа със стойности над алармения праг, за да бъде обявена тревога, това не е било направено. Според РИОСВ 12-часовото залпово обгазяване на Стара Загора се дължало на настъпилите резки промени в метеорологичната обстановка в следобедните часове -  рязко спадане на налягането и пълно безветрие, което задържало трайно замърсителя в приземния въздушен слой. Допълнителното пробонабиране за установяване на качеството на въздуха в района на екоинспекцията не е отчело превишения на нормата за азотен диоксид. Източникът на замъррсяването било локално и се дължала на оживения автомобилен трафик и битовото отопление.

Всекидневникът информира и за официалното писмо на старозагорския кмет Живко Тодоров, който е настоял пред РИОСВ за по-голяма прозрачност и своевременно информиране на населението за зачестилите замърсявания на въздуха, който дишат старозагорци. Градоначалникът припомня, че общинското ръководство се е съобразило с препоръката на експертите да бъде намален автомобилния трафик в райно на парк "Зеления клин". Въпреки това обгазвянията с азотни оксиди са продължили. Кметът Тодоров настоява населението и общинските власти  да бъдат информирани предварително, когато модулът прогнозира възможност за замърсяване на въздуха, вследствие на инверсионни и неблагоприятни за разсейване на атмосферните замърсители метеорологични процеси.

Всекидневникът информира и официалното откриване на новата административна база на на община Стара Загора. Модерната сграда на ул. "Ангел Кънчев" No 70 била новия дом на служителите от административно бюро "Изток" и отдел "Местни данъци и такси". С много благопожелания трикольорната лента прерязали кметът на общината Живко Тодоров и директорът на дирекция "Финанси" Цанка Ганева. Целият първи етаж на луксозната жилищна кооперация, изградена по линя ан публично-частното партньорство, със застроена площ от 880 кв.м, бил общинска собственост. Общинатае  получила като съдружник и офиси на партера и няколко общински жилища.

ДОБРИЧ

И двата добрички всекидневника днес на първите си страници отделят място на проведеното вчера редовно заседание на ОбС - Добрич. "Нова добруджанска трибуна" избира за акцент това, че с променената Наредба за опазване на обществения ред ще бъдат глобявани всички, които просят със 100 лева. "Добруджанска трибуна" пък обръща внимание на това, че съветниците решиха операторите извършвали някакви дейности да възстановяват настилките до 30 работни дни.
От челно място още "Нова добруджанска трибуна" съобщава, че представители на Европейската комисия ще посетят Каварна. В броя още четем, че Албена е върнала България на туристическата карта чрез участието си в едно от големите туристически изложения - в Лайпциг. В рубриката си "Акценти" "Добруджанска трибуна" информира още, че с решение на ОбС - Добрич, се намаляват цените на отдаваните под наем общински обекти. От челно място още вестникът обръща внимание и на новината от вчерашния ден - това, че държавата ще си иска заменените гори или разликата в цената им по пазарна оценка.
ВАРНА
"20-годишен скочи в морето" и "Младеж се погреба с колата си в морето" - това са водещите заглавия, които се срещат във варненските вестници днес. Две страници отделя вестник “Народно дело” на инцидента. Първоначалната информация е, че 20-годишният младеж се е самоубил по нестандартния начин, като се е засилил с колата в морето от буната. Автомобилът беше намерен на 200 метра от нея под водата, а тялото на момчето - на задната седалка. Засега няма данни за престъпление, пише вестникът като се позовава на полицията. Засега хипотезата е, че младият мъж е предприел фаталната стъпка заради любовна мъка.
 
Работещите във Варненския кръвен център оттеглиха оставките, пише вестник “Черно море”, като цитира председателя на синдикалната организация  на КТ “Подкрепа” в лечебното заведение д-р Маргарита Точкова след среща със заместник-кмета по здравеопазване доц. д-р Христо Бозов. Медиците са получили уверение от общината, че за следващата 2013 година ще им бъде отпусната сума, която да възстянови размера на заплатите им от 2011 година.
 
Масови проверки в сервизите за гуми предприеха варненски данъчни. Само за миналата седмица инспекторите на НАП–Варна са проверили 73 обекта в областта, пише приложението “Твоят ден”. Те са селектирани от звеното за дистанционно наблюдение на фискалните устройства. Става въпрос за сервизи, които отчитат нереално ниски обороти. 18 от тях са поставени под физически контрол. До момента са съставени 10 акта, като най-честото нарушение е неиздаването на касов бон за извършената услуга

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай