Преглед на регионалния печат

Преглед на регионалния печат | StandartNews.com

ВИДИН

„България на гражданите” са за тунел под Петрохан”. Това е челното заглавие на вестник „Видин”. Партията открила офис в дунавския град и дала първата си пресконференция. На нея един от лидерите й Найден Зеленогорски обявил, че партията иска стратегия за развитие на Северозапада. Част от нея е нов път от Видин до Благоевград с тунел през Петрохан.

„Може да се стигне до прокуратурата” е изявление на кмета на Видин Герго Гергов, изведено в заглавие. Отнася се до финансов одит на общинското предприятие „Пазари и паркинги”. Има нарушения през предишни години и за тях ще бъде сезирана прокуратурата, потвърдил кметът на заседание на общинския съвет.

Отчете се кметицата на Покрайна, продължава кметската тема „Видин”. Адриана Паскова разказала пред избирателите си какво е направила за една година в селото, а кметът на Видин Герго Гергов обещал нова детска площадка и клуб на пенсионера.

Патриотичното четиво в броя е посветено на полковник Стефан Илиев – един забравен герой. Илиев е роден във Видин и е командвал дружини в балканските войни. Загива през 1917 година.

Заловиха банда обирджии, информира подробно вестникът. Тя обирала чрез измами възрастни хора от селата на Видинско, успяла да вземе дори 7500 лева от жена в село Ивановци. Бандата от 4 братя и зет им била от село Чомаковци, Плевенска област и вече е в ареста на полицията във Видин.

Кметовете на Ново село и Ружинци Георги Стоенелов и Венцислав Ванков подписаха договори за финансиране на проекти, разработени по програмата за развитие на селските райони, елхи до 1 метър продава разсадник в Белоградчик, църквата „Свети Георги” в село Делейна се ремонтира с 250 000 лв., осигурени с проект от програмата за развитие на селските райони, съобщава още вестник „Видин”. 

СТАРА ЗАГОРА

Под заглавие "Не съм такси да возя БСП и Станишев към "светлото бъдеще", регионалният всекидневник "Старозагорски новини" публикува в днешния си брой изявление на Николай Колев–Босия по повод неочакваната соцзащита на бившия дисидент след неговия арест заради атаката на парламента с развалени домати. За него подкрепата на Станишев била абсолютно непонятна и странна. "Нито съм я искал, нито съм я очаквал. А всъщност хвърленият домат бе и за него, нали той е един от депутатите в парламента", казва Босия. "Вероятно г-н Станишев иска да ме ползва като такси, да возя него и БСП към "светлото бъдеще", но няма да го допусна", допълва колоритният старозагорец. Босия споделил пред новинарите, че са го задържали повече от 40 полицаи, включително и жандармерия, а той бил сам. В ареста на 1-во РУП - София, той прекарал около 10 часа. Вече е било образувано и досъдебно производство срещу него за хулиганство.

Всекидневникът информира още, че представители на КНСБ, КТ "Подкрепа" и инициативен комитет на пенсионери от систeмата на БДЖ щели да водят днес разговори в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за удължаване с три месеца на срока за ползване на преференциите при пътуване на служителите на компанията. Това е съобщил Димитър Динев, председател на стачния комитет на Синдиката на железничарите в България. Досега работещите в БДЖ имали право на безплатно пътуване, независимо дали е служебно или лично. От 2013 година обаче се предвиждало работещите в системата можели да ползват 50 на сто отстъпка срещу представянето на легитимация. Служебните пътувания оставали безплатни.

"Старозагорски новини" пище още, че данъчни инспектори са запечатали автомати на самообслужване. Над 110 автомати за топли напитки са били проверени за наличие на дистанционна връзка със сървърите на НАП в Старозагорска област. Шест машини са били запечатани, като на 4 от тях все още се издирвали собствениците. По предварителни данни автоматите на самообслужване в областта били над 300.

БЛАГОЕВГРАД

Кюстендилската фирма „Булплан инвест” ще довърши строителството на Първа детска градина в Дупница, съобщи кметът Методи Чимев. Строително-ремонтните работи ще струват 498 752 лв. без ДДС, пише вестник „Вяра”. Очакванията на местната управа са те да приключат до средата на януари и в началото на март догодина градината да приеме малчуганите.

Нелепа смърт застигна един от емблематичните апаши на Самоков Радослав Маринов-Бомбата. 39-годишният самоковец загинал, като паднал по време на кражба на медна ламарина от покрива на пощата в центъра на града. Трагичният инцидент е станал в нощта на 20 срещу 21 ноември.

Петричкият бизнесмен Богомил Григоров Енчев е пред фалит. Частният съдебен изпълнител Шукри Дервиш е обявил недвижим имот в Петрич, собственост на бизнесмена, за публична продан. На тезгяха освен къщата му е и ¼ от дворно място в кв. 166 на ул. ”Одрин” №29.

Зле отстранена авария на водопровода в кюстендилското село Богослов създава куп главоболия на местни жители. Вследствие на запушена тръба или теч сутеренът на къщата, в която живее семейство Станкови, се пълни с вода и прави помещенията необитаеми. От пролетта стените на стаите на приземния етаж са подгизнали.

Авария остави за часове кметство Петрич без телефони. Повредата е заради оголен кабел в района на общинската сграда. Малкото паднал дъжд е причинил вредата, коментираха работници вчера. Лошата изработка на услугата по полагането на кабел за телекомуникации предизвика и първите шеговити коментари. ”Търсим дипломата на шефа на „Български пощи”, признаха пред вестника работници при започването на ремонтните дейности пред източното крило на сградата. За два часа къртовски труд единствено, до което успяха да достигнат, бе пластмасова тръба. 

ДОБРИЧ

Водеща тема днес на вестник "Нова добруджанска трибуна" е решението от вчерашното заседание на правителството за намаляване цените на седмични и месечни винетки за камиони. От челно място още ежедневникът съобщава, че Окръжният съд е присъдил 2000 лв. глоба за британец, нападнал с лопата наш пенсионер. Така потвърждава присъдата на първоинституционалния съд в Генерал Тошево, където вече е гледано делото. Една информация от криминалната хроника също намира място на първата страница на медията - 16-годишен с книжка за мотор, подкарал кола и се блъснал в крайпътен насип, след като загубил управление над автомобила. Невръстният шофьор бил и с алкохол.

Водещата тема на другия всекидневник - "Добруджанска трибуна", е за пореден теч по улица в града, което води до загуба на хиляди литри питейна вода. В рубриката си "Акценти" днес вестникът пише, че ще правим брикети и биодизел от тютюн, като добавя, че 9000 семейства в страната могат да се отопляват от тютюневи стебла. Още една информация е анонсирана от първата страница на медията - това, че водата ще поскъпва.

ВАРНА

“Режат на скрап историята на Варна” – така започва водещата тема за “Народно дело” днес. Текст под снимки пояснява, че “на безпощаден грабеж е подложен някогашният национален символ на Варна – паровата електроцентрала. Сградата и съоръженията са оглозгани до кокал. Турбините, които бяха цели допреди година, са разкостени. Същата съдба е постигнала и модерните някога пещи”. И още от изданието по темата – групи идват чак от Бургаско, за да вземат желязото, а съдбата на сградата, която иначе е позната за много варненци и като бившия завод Янко Костов остава неясна.
 
Вдигат 2 градини и 1 спортна зала във Варна догодина, съобщава на първата си страница “Черно море”. Гласят и ремонт на всички квартални игрища.

Допълнение по темата четем и в приложението на  “Твоят ден”. Според публикацията, все още не е ясно къде ще бъдат двете градини. Но за всяка от тях държавата ще отпусне по 2 млн. лв. В същото време от обявена обществена поръчка става ясно, че Община Варна смята да похарчи 720 хил. лв. за тоалетна хартия, сапун и почистващи препарати за следващите три години. Излиза, че месечно ще се дават 20 хил. лв. за тези консуматива, са изчислили в "Твоят ден".
 
И още един акцент от днешните варненски издания. “Суперапаратура ще топи тумори в болница Св. Марина” в града, пише “Черно море”. Уникалната за България машина ще е част от оборудването на бъдещия онкоцентър, който се очаква да бъде готов през април. Скенерът позволява изключителна точност при интервенциите. С него във Франция се унищожават рутинно тумори на главата, шията, белите дробове, метастази, саркоми, лекуват се хематологични заболявания и др. Стопяват се тумори с големина от 5 мм до 160 см, коментира още изданието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай