Преглед на регионалния печат

Преглед на регионалния печат | StandartNews.com

СТАРА ЗАГОРА

"Обгазяванията продължават", алармира от първата си страница днес вестник "Старозагорски новини". Вчера сутринта автоматичната измервателна станция в пункт "Зелен клин" отново е отчела наднормени стойности на азотен диоксид в атмосферния въздух на Стара Загора. При пределнодопустима концентрация от 200 микрограма/куб.м станцията е отчела 251,870 мг, а в 8 часа - 241.032 мг. Това е поредното регистрирано замърсяване на въздуха с вредното за белите дробове химично съединение, след като това се случи на 11, 9, 8, 5 и 4 ноември, припомня вестникът. Във връзка с обгазяванията вчера кметът Живко Тодоров е свикал спешна среща с шефовете на РИОСВ, РЗИ и Тракийския университет. Представителите на държавните институции са уверили градоначалника, че причината са инверсионните процеси, наблюдавани в атмосферата, които задържат замърсителите в приземния слой. Като замърсители са били посочени автомобилният трафик и промишлените предприятия в района, които основно работят на природен газ. За да провери дали автомобилите тровят Стара Загора, кметът е разпоредил да бъде спрян автомобилният трафик край пункт "Зелен клин" за времето, в което според системата за ранно предизвестяване се очакват инверсионни процеси - от 1 до 3 часа след полунощ и от 14 до 19 часа във вторник.

Всекидневникът информира още и за втория пореден взрив през последните дни пред пицария "Сан Мартин" в центъра на Чирпан. Този път бомбеният атентат е бил в неделя привечер. При извършения оглед е било установено, че отново става дума за самоделно взривно устройство с тротилов еквивалент не повече от 100 г. Нямало пострадали хора, съседни сгради или моторни превозни средства, потрошени са били само три стъклопакета. Пицария "Сан Мартин", която навремето е била ресторант "Република", е собственост на 51-годишния чирпанлия Таньо Вълев. Неговият брат Георги в момента е един от обвиняемите по делото "Килърите", припомнят новинарите.

"Старозагорски новини" пише и за готвените протести на пенсионерите  в областния град. Първият митинг щял да се проведе в парк "Александър Стамболийски" в четвъртък, е съобщил на вчерашния брифинг секретарят на националното ръководство на "Българска асоциация на пенсионерите - обединени" Иван Чапразов. Шест искания към правителството щели да отправят на митинга старозагорските пенсионери. Сред тях са увеличаване на пенсиите от 1 януари 2013 г., а не както предвидиха депутатите - от 1 април. Oсвен това от асоциацията настояват увеличението да бъде 15 на сто, а не 9,3 на сто. Хората от третата възраст искат и коледни добавки върху декемврийските пенсии.

БЛАГОЕВГРАД

"Годината, която измина, бих я нарекъл година на финансова стабилизация. Встъпвайки в управлението на община Дупница, ние заварихме една община, която се намираше във фалит. Тя имаше 19 900 000 лева задължения, от които 13 000 000 лева просрочия", каза кметът на града Методи Чимев.

Свличане на брега и подпорната стена на река Джерман наложи затварянето на улица „Страхил войвода” (зад бившия Учителски институт) в Дупница. От днес сутринта участъкът от пътя е напълно затворен и автомобилите преминават по централната улица „Цар Освободител”. „Свличането е следствие на пороя от 2010 година и на земетресението от май тази година.

На дупнишкия наркобос Николай Клисарски е постановена мярка за неотклонение “задържане под стража” от Дупнишкия районен съд и по второ обвинение в съдебна фаза. Веднага след задържането му от кюстендилските криминалисти е предаден на органите на съдебната охрана и настанен в софийския затвор.

Двама съотборници се клаха на стадиона в кюстендилското село Багренци. След мача в неделя между местния „Осогово” и гостуващата „Пауталия” от село Соволяно местният футболист Емил Илиев и брат му Иван са наранени с остър предмет, след което са настанени в кюстендилската болница. Конфликтът възниква към 80-ата минута, когато съотборниците в състава на Соволяно Емил Илиев и Кемал Личина си отправят обидни реплики, след което двамата са заменени от треньора на отбора.

Около килограм златни накити и часовник марка „Касио“ са задигнали бандити от златарско ателие в центъра на Перник. Обирът е станал през почивните дни на ул. „Отец Паисий“ №45 - точно срещу сградата на съда. Собственик на ателието е Емилия Чаворска.

ДОБРИЧ

Информация за изчезнал рибар в неделя е водещата тема на броя на "Нова добруджанска трибуна". Изданието съобщава, че мъж от Генерал Тошево е бил завлечен от висока вълна в морето, докато ловял риба. От челно място още вестникът съобщава, че служебно назначени домоуправители от община Добрич се жалват в Административен съд. Репортажно отразява и започналия фестивал на меда и пчелните продукти в града.

Водещата тема на другия всекидневник - "Добруджанска трибуна", е от съдебната зала. Медията съобщава, че съдът е оставил в ареста 53-годишен жител на село Росица, който е обвинен за умъртвяването на свой съселянин. В рубриката "Акценти" на вестника днес четем, че независимите депутати учредяват сдружение "Патриот". Това е съобщил добричкият независим депутат Валентин Николов, който е сред учредителите на сдружението. На първата страница днес на броя на ежедневника намира място и новина от полицейския бюлетин - съобщава се, че кола е блъснала дете - велосипедист, като детето е с комоцио и без опасност за живота.

ВАРНА

"Деца пушат канабис сутрин преди училище" е водещото заглавие на "Народно дело" днес. Това е информация на лекари, които работят в клиниката по токсикология във Военноморска болница - Варна. По думите им, децата са споделили, че още сутрин около 6.30 на спирката, докато чакат автобус за училище, изпушват по един “масур”. Като резултат и от това, за половин година токсиколозите правят сметка, че през отделението им са минали 66-ма младежи с остра интоксикация от алкохол или комбинация от питие и дрога. Според медиците най-страшнто е, че при непълнолетните се наблюдават и т.нар. тройни зависимости – марихуана, алкохол и амфетамини, или замяната на последните с пико или кока.

За вестник "Черно море" най-важна е икономическа новина. “Варна става врата на руския газ за Европа”, пише в челото си заглавие изданието. Дългогодишният договор за българското участие в проекта “Южен поток” ще бъде подписан у нас на 15 ноември, в четвъртък, а строителството тръгва на 7 декември в Анапа. От кореспонденцията от Москва за вестника става ясно още, че строителството по суша ще глътне около 6 млрд. евро, като половината от тях ще трябва да осигури България. Сериозната сума се дължи на технологичната сложност при свръзката на тръбите по море с тези на сушата, което трябва да се случи именно при Варна.

Регионалното издание "Твоят ден" съобщава, че за първи у нас, в Медицински университет – Варна “болногледачите ще получават евродипломи”. Всъщност, става дума за включването на две нови професии в програмата на висшето училище – болногледач и здравен асистент, които ще се изучават за първи път у нас именно в морската столица. Обучението по тях започва през януари следващата година. И ще бъде съответно 4 и 6 месеца. Кандидатите за новите специалности трябва да са завършили 10 клас и да са над 16-годишни. Обучението е платено – 2000 за асистенти, малко по-евтино - за болногледачи. Дипломираните болногледачи ще могат да работят в хосписи, старчески домове и здравни центрове с лежащоболни до 24 часа, а здравните асистенти – в болници. Документите за изкарания курс на обучение ще дава право на собствениците им да се трудят и зад граница, в страните от ЕС.
ВЕЛИКО ТЪРНОВО

50 хил. лв.отпуска Община Велико Търново за заплати в белодробната болница, пише на страниците си вестник "Борба". Това стана ясно по време на извънредното заседание на здравната комисия към местния парламент в края на миналата седмица. На срещата бяха обсъдени сегашното състояние на лечебното заведение, което към момента все още има близо 1 млн.лв. дългове, като половината от тях са към доставчици на медикаменти и консумативи. Има също и задължения за незплатени заплати на служители, които вече са напуснали болницата, както и на работещите в момента в нея, обясни д-р Николен Стойнов, председател на здравната комисия.

С 2,8 милиона лева правят нова туристическа марка на България, научаваме от първа страница на вестник "Янтра днес". До февруари догодина трябва да бъде готов туристическият бранд на България, съобщи на кръгла маса във Велико Търново заместник-министърът на туризма Иво Маринов. Старата столица беше домакин на срещата, организирана от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма по повод разработването на стратегия за запазена марка, която да развие туризма в България. Домакини бяха областният управител проф.Пенчо Пенчев и кметът Даниел Панов, съобщава изданието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай