Преглед на регионалния печат

Преглед на регионалния печат | StandartNews.com

СТАРА ЗАГОРА

"Докато България вчера се прощаваше с патриарх Максим, Старозагорският митрополит служи в Чирпан", съобщава от първата си страница днес вестник "Старозагорски новини". По потвърдени данни, на вчерашния Архангеловден, за 13-а поредна година, Старозагорският владика е спазил традицията да служи в Чирпан на храмовия празник на църквата "Св. Архангел Михаил". За разлика от други архиерейски наместничества, в престолния град Стара Загора (а и в цялата епархия) траурните камбани са били смълчани, нямало издаден некролог, нито черен креп, нито траурен кът с портрета на патриарха, нито възпоминателна книга. И докато дядо Галактион вчера служеше в Чирпан, по същото това време хиляди православни християни за последен път целунаха десницата на покойния духовен глава на Българската православна църква в църквата "Света Неделя", припомня вестникът.

Всекидневникът информира още, че  Апелативният съд в Пловдив е потвърдил мярката за неотклонение "задържане под стража" на бившия шеф на следствения арест в Стара Загора и настоящ адвокат Илчо Илев.  Вчера за пореден път той обжалвал решението на Старозагорския окръжен съд, който на 31 октомври т.г. е отхвърлил искането му за по-лека мярка за неотклонение "домашен арест". Вестникът припомня, че срещу Илев има повдигнати три обвинения - за организиране и ръководене на престъпна група, за лихварство и за пране на пари. След гълъбовската група и дедесаря Вихър Марков, той ще е третият обвиняем от Старозагорска област, с който ще се занимава Специализираният наказателен съд в София.

Вестникът пише още, че от вчера полиция охранявала пункта на БЧК в Стара Загора, в който се раздават помощите на социално слаби. Охрана щяло да има всеки работен ден от 8,30 до 13,30 часа до 26 ноември, когато е крайният срок за получаването на помощите. Новинарите припомнят, че още в понеделник, когато е започнало раздаването на европомощите в областния град, на опашката пред пункта на БЧК е припаднала възрастна жена. Макар че се раздавали специални номера от страна на организаторите, с желанието за създаване на някакъв ред, социалнослабите, основно роми, създавали невъoбразима суматоха, а в сряда се стигнало и до бой.

ДОБРИЧ

Водеща тема днес на вестник "Нова добруджанска трибуна" е за тримата възпитаници на гимназията по автотранспорт в Добрич, които взривиха социалните мрежи с непристойна снимка, на която се виждаше, че се гаврят с портрети на бележити българи. Вестникът съобщава, че е приключило възпитателно дело срещу двамата, които са от Добрич и те ще полагат по 40 часа обществено полезен труд. От първата си страница още вестникът отбелязва, че днес е ден на национален траур по повод кончината на патриарх Максим. Друга тема е за млада  жена, която ще лежи 4 години в затвора за причинена смърт на семейство при катастрофа.

Това е водещата тема и на другия всекидневник "Добруджанска трибуна". В рубриката си "Акценти" днес изданието информира, че Коледният базар ще отвори врати на 28 ноември. От челно място още вестникът съобщава, че са заловени бракониери, убили елен.

МОНТАНА

За успешен старт на водния проект на Враца разказва регионалният седмичник „Слово плюс” от първата си страница. Припомнена е и историята на големия проект, започнала преди 7 години. Той е един от двата най-големи български проекти, финансирани от Европа.

В Медковец създадоха БКС по проект, съобщава още вестникът. Назначените в него местни жители ще благоустрояват и озеленяват селищата в общината. За създаването са вложени 181 000 лв., осигурени от оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”. По същия проект били оубчавани пък служители от общината в Георги Дамяново, пише в друг материал от броя.

„Баба с мишка, детето – с книжка” – под това заглавие вестникът разказва за интересна инициатива, която показва приемствеността между поколенията. Деца посетиха летателния център в Ерден, продължава детската тема изданието.

Културната тема е представена от юбилейно слово за поета Ненчо Славчев и последният рецитал на негови стихове. Читателят може да прочете и 4 от тези стихотворения. „По следите на времето” разказва за изложба на художничката от Монтана Виктория Михайлова, подредена в художествената галерия на Белоградчик. Показани са 63 творби, в които главен образ е жената. Михайлова е и поетеса, издала е няколко стихосбирки, четем в мотириала.

В Крапец почетоха паметта на своите герои, загинали в Балканската война, в Монтана показаха 267 детски рисунки, които участват в конкурс на тема „ЕС и моят град”, Слави Кръстев от Монтана  е победител в турнир по тенис на маса за купата на Младежския дом в града. В състезанието участвали младежи от Монтана и Берковица и двама състезатели от САЩ, съобщава още „Слово плюс”. 

БЛАГОЕВГРАД

Собственикът на дърводобивната фирма „Върбица лес” в Гоце Делчев Веселин Камбуров обвини в рекет директора на РДГ - Благоевград Иван Гергов. С любовница и по бермуди горският бос отишъл в офиса му и заявил: „Даваш парите, ако искаш да не изгориш!”. Това пише вестник „Вяра”. Аферата гръмна на обяд, когато Камбуров пред репортер на „Вяра” заяви, че е депозирал няколко жалби, сред които до прокуратурата в Гоце Делчев и Благоевград, до Народното събрание, до министъра на земеделието и горите Мирослав Найденов, до главния прокурор и др., в които се жалва от рекет, упражняван многократно от директора на РДГ - Благоевград Иван Гергов.

30-метрова статуя на свети Иван Рилски ще се издига над Дупница, съобщи председателят на Общинския съвет Ивайло Константинов. Монументът на закрилника на българския народ и на града ще бъде направен в подножието на Рила, недалеч от вилата на ТЕЦ „Бобов дол” и така наречения Бели пат. Статуята ще бъде подобна на паметника на Христос в Рио де Жанейро и ще се вижда не само от Дупница, но и от Кюстендил.

58-годишен рибар получи инфаркт след съставен акт от страна на инспектори от Изпълнителна агенция „Рибарство и аквакултури” (ИАРА). Инцидентът е станал в сряда вечерта в района на село Мурсалево. След пристигането на служителите станало ясно, че Георги Айдарски лови маломерна мряна. Намерени били 24 черни мрени с размери от 12 до 14 см и 9 кефала, които също били маломерни.

Изпълнителният директор на дупнишкия фармацевтичен гигант „Актавис” Иван Урумов поема ръководството на 5 завода от фармацевтичната компания. Новият собственик - американецът Пол Бизаро, е оценил високо професионалните му качества. На Урумов се поверява ръководството на заводите на компанията в Сърбия и Турция, както и в Дупница, Разград и Троян.

Студентската организация на ВМРО - „Христо Силянов”, беше възстановена в Благоевград. В новата формация влизат студенти от всички висши учебни заведения в Благоевград. Членове има и от Американския университет. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай