Преглед на регионалния печат

Преглед на регионалния печат | StandartNews.com

СТАРА ЗАГОРА

„Оставиха зад решетките 17-годишния Николaй Дурлов", съобщава от първата си страница днес вестник "Старозагорски новини". Тийнейджърът направил пълни самопризнания за убийството на 78-годишната Иванка Чолакова от село Змейово. По думите му той сам е задушил старицата и нанесъл ударите с дървен сап. Момчето нахлуло в жилището на баба Иванка преди обяд на 1 ноември с намерение да задигне пари и вещи, но попаднал на стопанката, която се опитала да го възпре. Показанията на Дурлов свалили до голяма степен предварителните обвинения в съучастничество, повдигнати към 16-годишния десетокласник Атанас. След изтичането на 72-часовото задържане непълнолетният е освободен под надзора на инспектор от Детска педагогическа стая, съобщил наблюдаващият прокурор Нейка Тенева. Служебният защитник на извършителя не възнамерява да обжалва наложената мярка. Очаквало се обвиняемият да бъде приведен в затвора, където ще изчака съдебния процес. Дурлов има наложени до момента 7 пробационни мерки и една условна присъда, припомня вестникът. Те били за серия кражби и обири през последните три години. Последната му мярка "пробация", наложена на 19 октомври т.г., е за отнета дебитна карта от убитата по-късно жена.

Всекидневникът информира още, че пенсионерка е припаднала пред офиса на БЧК в Стара Загора, където вчера е започнало раздаването на хранителните помощи. Според чакащи на опашката, тя споделила, че не се е хранила от няколко дни. Според д-р Милена Василева, шеф на спешното приемно отделение на МБАЛ "Киркович", жената е била докарана в доста тежко състояние, обезводнена и без документи. Лекарите смятат, че не се е хранила с дни. Заедно с предприетите процедури, социална работничка е направила проучване и е открила адреса й. След като медиците са я стабилизирали, възрастната жена е върната в дома й.

Изданието съобщава и за ареста на 25-годишния старозагорец в Казанлък във връзка със зачестилите посегателства и палежи на автомобили в града на розите. Той е бил задържан при полицейска операция малко след полунощ в понеделник. Малко преди задържането си старозагорецът е взломил три автомобила. След последвалата проверка било установено, че става въпрос за стар познайник на полицията. Той имал  7 условни присъди "лишаване от свобода" и две наказания "пробация". С прокурорско разпореждане рецидивистът щял да остане в ареста за 72 часа, а вероятно обвинението щяло да му поиска и постоянен арест.

ДОБРИЧ

"Социално слаби получават по над 50 килограма храни", е водещата тема на вестник "Нова добруджанска трибуна", с което медията отразява стартиралото раздаване на втория транш от интервенционните запаси. От челно място вестникът съобщава още, че вече има заповед за назначаването на зам.-областен управител. Медията  цитира сайта Биволъ, според който Венета Марковска се сдобила с имот в Езерец. От първите си страници и двата регионални вестника отразяват протеста на Анонимните в Добрич, като "Нова добруджанска трибуна" избира да акцентира върху това, че на протест са излезли деца, а "Добруджанска трибуна" пише, че малцина са излезли на протеста.

Водещата тема на "Добруджанска трибуна" е от кметството, че се планира цялостен ремонт на градския парк. Изданието цитира независимия депутат от Добрич Валентин Николов, който казва, че очакваните валежи могат да доведат до ново свлачище край Кранево и той ще отправи питане до министър Павлова за това какви мерки се вземат.

В броя още четем, че бизнесът отчита намаление на сивия сектор в България.

ВАРНА

“Общината е под обсада” заради забраната за паркиране в Морската градина, съобщава"Народно дело". Петдесетина собственици на заведения и техния персонал излязоха на протест пред общината, а причината е ограниченият пропускателен режим в Морската градина. Протестът ще продължи всеки ден до края на седмицата. Хората се оплакват, че при срещата си с тях кметът Кирил Йорданов се е държал изключително арогантно. Протестиращите са поискали места за паркиране около парка, но кметът е отговорил, че не бил длъжен да им прави паркинги, това твърди един от собствениците на заведения в Морската градина.
По темата в "Твоят ден" пишат, че според протестиращите забраната е дискриминационна. “Не може кметът да забранява избирателно достъпа на коли в парка, а да не осигури алтернатива”, са казали недоволните.
“Изви се опашка за помощи”, под това заглавие е водещата статия в" Народно дело". 770 тона хранителни продукти ще получат близо 15 хиляди нуждаещи се от Варненска област по време на кампанията, организирана от Българския червен кръст и ЕС. Колегите от вестника цитират един от чакащите за помощи, който е казал: “Бобът не ме топли, трябва ми работа!”. Същата е гледната точка и на "Твоят ден", а статията е със заглавие: “Бедни: По-добре дайте работа вместо храна”. Колегите отделят и доста сериозно внимание на това кога точно ще бъде раздаден боб на варненските социално слаби.
“От догодина махат листовките за кандидат-шофьорите”, четем от първа страница на вестник"Черно море". Изпитването ще се провежда електронно. Вестникът цитира председателят на Съюза на преподавателите по авто мото подготовка Йонко Иванов, който за ТВ7 е казал: “Най-важното е да се подобри подготовката и да се премахнат “менте” училищата, които са 30% от бранша”.
И Варна се включи в световния протест на анонимните, пише в “Черно море”. Десетки варненци носеха маските, които се превърнаха в символ на протеста. Основната причина за недоволството е ниското заплащане на труда. “Варна проби на лондонска сцена”, пишат още колегите от изданието. Варна направи първото си най-мащабно представяне като кандидат за Европейска столица на културата в Лондон. От 1 до 30 ноември в британската столица се провежда Фестивал на българската култура.

БЛАГОЕВГРАД

Жителите на петричкото село Габрене, начело с кмета Евтим Николов, въстанаха срещу минивец, съобщава вестник ”Струма”. Той е собственост на ЕТ “Зойка Крайкова”, с управител Зойка Крайкова, дъщеря на бившия енергошеф на Пиринско инж. Славчо Смилков, който сега е служител в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Зойка Крайкова живее в Благоевград, а минивецът е в землището на Габрене.

Самоуби се барабанистът на пернишката рок група “Тролите”. От пресцентъра на Областната дирекция на МВР уточниха, че 36-годишният мъж е сложил край на живота си, хвърляйки се от осмия етаж на жилищна сграда в центъра на Перник, в която живеел.

Благоевградският строителен предприемач Николай Галчев, собственик на строителната империя “Галчев холдинг” с над 20 фирми в нея, е бил облагодетелстван с 1 122 920 лв. от скандалния бивш шеф на БОП във Велико Търново Орлин Тодоров, срещу когото миналия месец започна мегапроцес по обвинения за използване на служебното му положение в полза на частни лица.

В петричкото село Кърналово се роди първото агне за зимния сезон и стана истинска атракция за хората от третото по големина населено място в южната община. В този период не е време за раждането на агнетата. Периодът на появата им е около и след Нова година.

Самоуби се барабанистът на рок група „Тролите” в Перник, това е водеща новина на вестник „Вяра”. Смъртта на 36-годишния Юлиан Механджийски хвърли в шок семейството му, роднини, приятели и музикантите в града. Днес рокаджиите от всички групи отидоха да изпратят колегата си в последния му път.

Един милион лева съм готов да инвестирам в запустялата градска баня, заяви известният хотелиер от Сандански, шеф на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите и туроператорите Илия Пасков. Идеята на бизнесмена е да направи градската баня достъпна и уютна за жителите на курортната община. Възнамерявам да я направя банята такава, каквато е била по турско време – удобна със седла, с теляк, с масажист, за да създава настроение и тонус на клиентите, и същевременно банята да отговаря на всички съвременни изисквания, цената на билета не трябва да бъде по-висока от 3 лева, разкри стратегията си пред вестник „Вяра” Пасков, собственик на хотел „Свети Никола”.

Свидетел със скрита самоличност е бил разпитан час преди редовното заседание по дело за убийство на Кирил Малинов-Бобъра, който преди 14 години бе изпратен на дъното на водоема в кюстендилското село Скриняно. Подсъдими за престъплението са Асен Китанов-Психото и Васил Шатков-Шатето. Единият изтърпява присъда в софийския затвор, другият е на свобода.

300 спирали ще бъдат поставени на ромски жени от Пернишко напълно безплатно. Акушер-гинеколози ще се заемат с тази работа за месец напред. Те ще работят в мобилен акушеро-гинекологичен кабинет с триизмерен ехограф, който ще функционира в областта един месец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай